Tippek

Hogyan lett egy asztali lámpából világhírű logó?

Az animációs technológia hihetetlen fejlődésen ment keresztül és egy kis asztali lámpa nem csupán a Pixar cég életébe hozott hatalmas változást, de az animációs filmek világába is. Jelképe lett egy új korszaknak, szimbólummá vált, megmutatta, hogy az élettelen tárgyak segítségével is tökéletesen ki lehet fejezni az érzelmeket.

Miért éppen egy lámpa?

Az Elter Világítás beltéri lámpák termékkategóriájában is megtalálhatjuk azt a klasszikus asztali lámpát, amely a Pixar rendezőjét megihlette. A legenda szerint John Lasseter éppen az íróasztalánál ült, amikor az asztalán lévő Luxo lámpára pillantott. Eszébe jutott, hogy izgalmas lenne, ha ezt a lámpát életre keltené, ezért készített egy olyan animációt, melyben a lámpa egy labdát pattogtat.

A film, ami áttörést hozott

A labdát pattogtató lámpa még kevés lett volna a sikerhez, érezte ezt a rendező is, ezért megmutatta a filmet egy belga animátornak, akitől azt a tanácsot kapta, hogy kreáljon történetet hozzá. A további ötletet egy kollégája kisgyereke adta, akire ránézve eszébe jutott, hogy mi lenne, ha a lámpának lenne egy gyereke. Így született meg a történet, amit a közönség imádott és így került bele a Pixar logójának i betűjébe ez az ominózus lámpa.

Mitől lett ennyire sikeres ez a film?

A filmben az apa lámpa és a gyerek lámpa szerepel, az eleven kisgyerek lámpa (Luxo Jr) pedig játszik egy labdával. Ez a film bebizonyította, hogy a számítógépes animáció képes bemutatni az érzelmi kifejezőképességet. A kisfilm egyszerre volt technikai bravúr, megmutatta a stúdió kreativitását és innovatív képességét. A kisfilmet Oscar-díjjal jutalmazták, amiben az is különleges volt, hogy animációs filmet először jelöltek erre a díjra.

A logó és története

Az, hogy a Pixar logóba belekerült Luxo Jr. csak később történt. A Pixar egyre sikeresebb vállalattá nőtte ki magát, nagyon sok filmet készített, melyeket 21 alkalommal jutalmaztak Oscar díjjal. Emellett számtalan Golden Globe és Grammy díjat kaptak, melyeket a kis Luxo lámpa alapozott meg.

A vállalat növekedésével a vezetők úgy döntöttek, azzal tisztelegnek Luxo Jr. előtt, hogy elkészítik a logó animációját. Ebben megjelenik a Pixar felirat, majd beugrál a Luxo lámpa, lenyomja az i betűt és elfoglalja a helyét i betűvé merevedve.

Mit szimbolizál ez a lámpa?

A Pixar filozófiája az innovációra való törekvés mellett az, hogy egy egyszerű történetet is érzelemgazdagon adnak elő. Fontos számukra az érzelmek kifejezése, a kis asztali lámpa beépítése a logóba pedig tisztelgés az elődök előtt, akik világhírnevet hoztak a stúdió számára.

A Luxo világítótest napjainkban is a legkeresettebb asztali lámpa modell. Könnyen testre szabható, több irányban állítható, rendkívül praktikus darab, amit többféle színben, anyagban és kialakításban is meg lehet vásárolni.

Ha pedig legközelebb az asztali lámpánkra pillantunk, ne feledjük azt, hogy ami első pillantásra csupán egy élettelen tárgy, azt a számítógépes technika segítségével egy érzelemgazdag karakterré lehet formálni és bármilyen történet főhősévé válhat.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss