Tippek

A dohányzásról való leszokás nem mindig egyszerű, de korántsem lehetetlen!

A leggyakoribb szenvedélybetegség a nikotinfüggőség, aminek a kialakulása is rekordsebességű. Akár 7 nap alatt is függővé válhatunk a dohányzástól, azonban a leszokás ennél tovább tart, és nehezebb is lehet.

Mivel a dohánynak vannak pozitív hatásai kezdetben, ezért nem olyan nehéz állandó szokássá tenni a cigarettázást. Ám az előnyösnek tűnő korai tapasztalatok hamar átfordulnak negatív irányba.

Ha le akarunk szokni, fizikai elvonási tünetek is megjelenhetnek, nem is beszélve a lelkiállapotunkról. A Patikatt.hu dohányzásról való leszokást segítő készítményei könnyebbé és gyorsabbá tehetik ezt a nehéz folyamatot.

Cigaretta helyett más nikotinforrás

Nem vagyunk egyformák, nem biztos, hogy mindenkinek ugyanaz a termék vagy módszer válik be, ezért érdemes akár többet is kipróbálni, mielőtt feladnánk egy kezdeti kudarc miatt a függőségtől való megszabadulást.

Azoknak, akiknek a dohányzással járó “tevékenység” hiányzik, a nikotintartalmú rágógumi nyújthat hatékony segítséget. Akkor kell alkalmazni, amikor erős a kényszer arra, hogy rágyújtsunk. A szénsavas üdítők és a savas gyümölcslevek csökkentik a hatását, úgyhogy ezek kerülendők.

Addig kell rágni, amíg nem lesz csípős íze, majd pár percig kell az íny mellett pihentetni, a rágás és pihentetés ezen ritmusát pedig fontos betartani. Nem szabad, hogy egyszerre túl sok nikotin oldódjon ki a vivőanyagból. A kúrát célszerű 3 hónapig folytatni, de úgy, hogy fokozatosan egyre kevesebbet használjuk a nikotintartalmú rágógumit.

Tabletta formában is

A technológia szerencsére ezen a területen is a segítségünkre lesz, hiszen többféle módot kínál a leszokásra. Ugyanezen a fentebb említett elven működik a nikotintartalmú szopogatótabletta is, ez is egy nikotinhelyettesítő kezelés. Persze ha valaki úgy érzi, hogy képes lerakni a cigarettát egyik napról a másikra, az a legtökéletesebb megoldás, de ha eleinte az elszívott cigaretták számát csökkenti, akkor az is egy járható út.

Ezek a termékek úgy segítenek, hogy a cigaretta nikotintartalmát pótolják, de természetesen egy idő után ezeket is el kell hagyni. A cigaretta iránti sóvárgást hivatottak csökkenteni, és enyhítik az esetleges kellemetlen tünetek egy részét, amit az elvonás okoz.

Új szokások

Kiegészítésnek nagyon jó módszer például az is, ha a dohányzás helyett inkább mozgunk egy keveset. Azok a szokások, amelyek végzése közben rágyújtottunk, szintén veszélyesek. Autóvezetés közben, a számítógépes játékokkal való tevékenykedés alatt, de akár egy hosszabb telefonhívás közben is megeshet, hogy szinte öntudatlanul a cigihez nyúlunk.

Egy ideig jó lenne odafigyelni ezekre a helyzetekre, hogyan kerüljük el, vagy hogyan alakítsunk ki helyettük új és egészségesebb szokásokat. Ha például a monitor előtt ülve folyton azon kapjuk magunkat, hogy már megint a kezünkben a cigaretta, akkor nem az lesz a megoldás, hogy kizárjuk az életünkből a számítógépet.

De tehetünk oda egy tál gyümölcsöt a kezünk ügyébe, hogy a káros dohány helyett inkább azt csipegessük.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss