Tippek

Hogyan lehet biztonságos a gyerekszobai szőnyeg?

Akinek gyermekei vannak, az pontosan tudja, hogy mennyi veszély leselkedik a kicsikre. Szerencsére vagy nem, de sokszor ezekről nincs is tudomásunk. A szülők számára az a legfontosabb, hogy csemetéik biztonságban éljenek és fejlődjenek, illetve egészségesek legyenek.

A szobájuk berendezésekor is elsősorban ilyen szempontokat kell figyelembe venni, amellett, hogy esztétikusan és otthonosan próbáljuk megtervezni a dizájnt. Igyekszünk mindent biztonságossá tenni, a bútorokat, a függönyöket, az ajtókat, ablakokat, de idetartozik a gyerek szőnyeg is.

A technológiai fejlődéseknek köszönhetően ma már biztonságosabb és jobb minőségű anyagokból készülnek a gyerekszobai szőnyegek. Miben mutatkozik ez meg?

Mitől lesz biztonságos a gyerekszoba szőnyege?

Az antiallergén anyagok csökkentik vagy meg is akadályozzák az allergiás reakciók kialakulását. Ebbe beletartoznak a poratkák is, amelyek egy szőnyegben szívesen telepednek meg. Antisztatikus tulajdonságaiknak köszönhetően megakadályozzák vagy jelentősen csökkentik a statikus elektromosság felhalmozódását.

Akik érzékenyek a környezeti hatásokra, vagyis bizonyos anyagokra, számukra nagyon kényelmes és biztonságos megoldást jelentenek az ezekkel a tulajdonságokkal felruházott szőnyegek. Gyerekek esetében ez különösen fontos lehet, hiszen ők még sokkal szenzitívebbek, mint a felnőttek.

A gyártási technológiának hála pedig ezek a típusú kárpitok sokkal strapabíróbbak, így tartósabbak is, ráadásul a tisztításuk és egyszerűbb. Szintén fontos előny, hogy ma már a gyerekszobai szőnyegek alapanyaga olyan a legtöbb esetben, amely kompatibilis a padlófűtéssel. Mivel ez a típusú fűtési rendszer egyre elterjedtebb, ezért a gyártók is alkalmazkodnak ehhez a tendenciához.

Az elhelyezésnél is törekedjünk a biztonságra a praktikum mellett

A gyerekszoba a játék és a tanulás színtere, a berendezésnek is ezt kell tükröznie. Ám ne feledkezzünk meg arról se, hogy biztonságosan helyezzük el a szőnyeget, így elkerülhetők az apróbb balesetek, de legyen kényelmes is emellett a kárpit.

Mindenekelőtt már a kiválasztásnál vegyük figyelembe a szoba adottságait és a bútorok elrendezését, hogy a legideálisabb legyen a szőnyeg mérete. Lehetőleg fedjen be minél nagyobb területet, de a központi teret és az ágy melletti részt mindenképpen.

Vigyázni kell az esésekkel is

Ha nem csúszásmentes a szőnyeg hátulja, akkor használjunk alátétet, ami megakadályozza, hogy elmozduljon a kárpit. Minél csúszósabb az alatta lévő burkolat, annál fontosabb ez, és folyamatosan érdemes ellenőrizni is, hogy nem mozdult-e el esetleg.

Amennyiben felhajlik a szőnyeg széle, az balesetveszélyes lehet, főleg pici gyermekek esetében. Ilyenkor érdemes valahogy rögzíteni a padlóhoz, használhatunk szőnyegszalagot vagy kétoldalú ragasztót is.

A Szőnyeg textil webáruház kínálatában magas minőségű gyerekszobai szőnyegeket találhatunk, amelyek ráadásul számtalan mintát megjelenítenek. A kicsiknek az a fontos, hogy mi van a szőnyegen, mi pedig ügyeljünk a biztonságukra.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss