Tippek

Finom és egészséges nassolnivaló: ezért érdemes datolyát enni!

A datolyát sokan a “kelet aranyának” tartják, hiszen ez a gyümölcs valóban a keleti, szubtrópusi országokban terem, a legtöbbet Egyiptomból, Szaúd-Arábiából, Iránból és Algériából exportálják.

Egzotikus és édes ízét sokan kedvelik, ám legalább ennyire óvakodnak tőle, mondván magas a cukortartalma, emiatt kerülendő. Szerintünk viszont egy kiegyensúlyozott étrendben mindenképp ott a helye, hiszen számos hasznos tápanyag található benne.

Mindjárt jövünk a részletekkel, további hasonló tartalmakért pedig keresd fel a Bien.hu táplálkozás rovatát!

A modern világ átka: kevés mozgás, sok evés

A manapság a már minden háztartásban megtalálható innovatív elektronikai eszközök kényelmesebbé teszik az életünket, de legyünk őszinték – el is lustulunk tőlük. Ma már például nem kell személyesen felkeresni a boltokat, ha vásárolni szeretnénk, hanem mindent meg tudunk rendelni online, a futár pedig egész a bejáratig hozza.

Ugyanígy ételt is tudunk kérni házhoz szállítással, és miközben a tévé előtt ülve a PS-en játszunk, az automata öntözőrendszer meglocsolja a kertet, a mosogatógép elmosogatja a koszos edényeket, a robotporszívó pedig feltakarítja a padlót.

Mindez ahhoz vezet, hogy a mai emberek többsége sokkal kevesebbet mozog, mint a felmenői. Az étkezés mennyisége viszont nem változott, sőt egy maratoni videójátékozás közben simán megeszünk egy egész pizzát, úgy, hogy közben nem végeztünk semmilyen fizikai aktivitást.

Nem csoda, ha az elhízás manapság népbetegség, mindennapos mozgással és megfelelő étrenddel viszont ezt ki lehet védeni. És ezzel most kanyarodjunk is vissza a datolyához.

Édes élvezet

A datolya egy remek nassolnivaló, hiszen édes ízével csillapítja a nassolás utáni vágyat, mégsem hizlal annyira, mint mondjuk a csoki vagy a gumicukor. Főleg igaz ez akkor, ha az aszalt változat helyett (ami sok esetben még hozzáadott cukrot is tartalmaz) a friss mellett tesszük le a voksunkat.

A friss datolya ugyanis 100 grammonként kb. 270 kalóriát tartalmaz, ezzel szemben ugyanennyi Milka tejcsoki 540-et. Ráadásul nem csupán önmagában csipegetheted, hanem cukormentes sütemények, zabkásák alapanyagaként is kiváló, beáztatva és összeturmixolva energiagolyót is tudsz belőle készíteni.

Ha már mindenképp valami nassolnivalót keresel az esti GTA V maratonhoz, akkor chips vagy csoki helyett inkább egy zacskó datolyát válassz!

Hogyan támogatja az egészségedet?

A datolya magas rosttartalommal bír, melynek köszönhetően felpörgeti az anyagcserédet és hosszan tartó teltségérzetet okoz. Kiemelkedően magas vastartalma miatt csökkenti a vashiányt, ami kiemelten fontos, ha növényi étrendet folytatsz.

Ezenfelül található még benne kálium, szelén, magnézium, mangán, B-, C-, és A-vitamin is. Így tehát az egészségedet is támogatja. Ám, mint mindenben, itt is a mértékletesség a kulcs! Bármennyire is finom és egészséges, a magas szénhidráttartalma miatt nem érdemes túlzásba esni a fogyasztásával.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss