Tippek

Az avokádóolaj felhasználása házi kozmetikumokban

A kozmetikai szerekben gyakran használt alapanyag az avokádóolaj, ami mélyen hidratálja a bőrt és a haj szerkezetére is jó hatással van. Ha magas tápanyagtartalmú, színében és ízében intenzívebb olajat szeretnénk alkalmazni akár a konyhában, akár a kozmetikában, akkor a finomítatlan avokádóolaj lesz a legmegfelelőbb.

A finomított változat tisztább ugyan, de kevesebb a tápanyagtartalma, semlegesebb az íze és az illata. A finomítatlant viszont minimális feldolgozásnak vetik alá, ami azt jelenti, hogy nem megy keresztül azokon a folyamatokon, amelyek során eltávolítják a természetes tápanyagokat, színeket és illatokat.

Általában hidegen sajtolási technológiát alkalmaznak, azaz alacsony hőmérsékleten vonják ki az avokádó húsából az olajat. A Soapcenter magas minőségű folyékony olajai között megtalálható a natúr, finomítatlan, kozmetikai minőségű avokádóolaj is. Ebben a cikkben azt nézzük meg, hogy mihez kezdhetünk vele, ha szeretnénk jótékony hatásait megtapasztalni a bőrünkön.

Az avokádóolaj jótékony hatásai

Rendkívül jó hatással van a száraz bőrre, amit többek között a bőrszövetben érvényesülő vízmegkötő tulajdonságának is köszönhet. Az oldható kollagén mennyiségét is növeli, ezzel segít megőrizni a bőr fiatalságát, sima és rugalmas bőrt eredményez.

Gyorsítja a hegek gyógyulását, ráadásul az ekcémás, a gyulladt és a pattanásos bőrt is hatékonyan képes ápolni. Mivel antioxidánsokban és zsírsavakban gazdag, rendkívül tápláló, nagyon jó hatással van a száraz, vitaminhiányos, dehidratált és érett bőrre is.

Az A-, a C-, az E-vitamin és a folsav is magas mennyiségben megtalálható benne. Főleg telítetlen zsírsavakat tartalmaz, de egy telített zsírsav észtere is alkotórészét képezi.

Milyen termékekhez használható fel?

Masszázshoz nagyon kedvelt anyag az avokádóolaj, amit általában más olajjal kevernek, de önmagában is alkalmazható. Készíthetünk belőle különböző szappanokat, amelyeknek kitűnő összetevője lehet. Ha már tisztálkodás, akkor ne feledkezzünk meg a tusfürdőről sem, amelyben szintén helyet kaphat.

Mivel ekcéma esetén is hatásos lehet, ezért ez elleni készítményekben gyógyító hatással is bírhat. Testápolóba is tehetünk belőle vagy egy bőrtápláló pralinéba. Száraz bőrre készült ápolóolajban is kimondottan hatásos lehet, de borotvaszappan alapanyagaként is helyt állhat. Hiszen a borotválkozás során a bőrt szinte sokk éri, az avokádóolaj pedig megnyugtatja és táplálja azt.

A hajunkról és a körmünkről, illetve a körömágybőrről is gondoskodhatunk vele. Ezekhez a készítményekhez 3-10% az ajánlott mennyiség. De az emberek mellett a kutyák is élvezhetik jótékony hatásait, hiszen egy házilag készített kutyasampon is tartalmazhatja.

Amiért jobb a házi kozmetikum

A boltokban kapható kozmetikai szerek gyakran tartalmaznak ártalmas anyagokat, amelyet kiküszöbölhetünk azzal, ha mi magunk készítjük el ezeket a termékeket. Amellett, hogy egészségesebb életmódot eredményez, személyre is szabhatjuk a készítményeket, ráadásul költséghatékonyan.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss