Tippek

A vízhiányos bőr ápolása 3 lépésben

A vízhiány egy gyakori bőrprobléma, ami időnként szinte mindenkinél jelentkezik – igaz, eltérő mértékben. Míg van, akinek csak egy kicsit kiszáradnak a kezei, addig akadnak olyanok is, akiknek az egész testén hámlik, húzódik a bőr.

Mit tehetünk ez ellen? Ma már rengeteg jótanácsot találunk a témával kapcsolatban az interneten, a népszerű “skinfluencerek” is számtalan terméket ajánlanak, így ember legyen a talpán, aki nem zavarodik bele a sok információba.

Ezért cikkünkben mi most nem egy-egy terméket emelünk ki, hanem általánosságban adunk néhány ötletet a bőrápoláshoz. Az ugyanis sok mindenen múlik, hogy valakinek beválnak-e például a Helia-D testápoló krémjei, vagy esetleg egy másik márka készítményeit részesíti előnyben.

1. Lépés: a rendszeres hidratálás

A vízhiány – ahogy a nevében is benne van – azt jelenti, hogy a bőrünk nedvességtartalma túlságosan alacsony. Ebben az esetben viszont nem az olajok, hanem a víz hiányzik belőle, így a zsíros, nehéz krémek most nem fognak megoldást hozni.

Természetesen az sem célravezető, ha vízzel locsolgatjuk a bőrünket, sokkal inkább a hidratáló hatású kozmetikumok használata vezet eredményre. Keressünk olyan készítményeket, amikben található például hialuronsav, ez az anyag ugyanis képes akár a saját súlyának ezerszeresét is megkötni nedvesség formájában. De ugyanígy hasznos összetevő vízhiány ellen az urea, a niacinamide, valamint a glicerin is.

Ha pedig megtaláltuk az ideális terméket, akkor használjuk minél gyakrabban, hogy legyen lehetősége kifejteni a hatását.

2. Lépés: kíméletes tisztítás

Bár paradoxonnak tűnik, de igaz: a vízhiányos bőrt a vízzel való gyakori érintkezés és tisztítás csak még jobban kiszáríthatja.

Ennek több oka van: egyrészt a csapvíz hazánkban a legtöbb helyen nagyon kemény, illetve klórt is tartalmaz, ami szárítja a bőrt, de az sem tesz jót, ha túl meleg. Másrészt a tisztálkodáshoz általában használunk valamilyen kozmetikumot is, ami szintén tartalmazhat olyan összetevőket, amik csak fokozzák a vízhiányos állapotot.

Mi a megoldás? Először is válasszunk kímélő arclemosókat, tusfürdőket, szappanokat, sőt célszerű olyanokat használni, amik bőrpuhító, hidratáló összetevőkkel rendelkeznek. A tisztálkodás során ne forró, hanem kézmeleg vizet használjunk, és ne áztassuk magunkat hosszú ideig a kádban vagy a zuhany alatt.

Hosszabb távon pedig megfontolandó egy házi vízlágyító berendezés beszereltetése, ez ugyanis nemcsak a bőrünknek, hanem a vizet használó háztartási berendezéseknek is jót tesz, ugyanis kevésbé lesznek vízkövesek.

3. Lépés: óvatos hámlasztás

Az elhalt bőrsejtek eltávolítása időnként a vízhiányos bőrnél is szükséges, viszont fontos, hogy ne túl gyakran és kíméletes módszerekkel végezzük. A bőrradírok helyett válasszuk a kémiai hámlasztókat, amik nem ledörzsölik, hanem finoman leoldják a felesleges bőrréteget. Egy PHA-savas szérum például remek választás lehet.

A túlhámlasztást viszont mindenképp kerüljük, hetente 1, maximum 2 alkalommal használjuk csak a készítményt.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss