Zöld

2025-től betiltanák a gázkazánok értékesítését

A Nemzetközi Energiaügynökség egy 400 lépésből álló javaslattal állt elő, amelyek betartása a szakértők szerint szükséges lenne ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímaegyezmény célját, és kordában tartsuk a globális felmelegedést.

Számos ponton kellene változtatni az életünkön ahhoz, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát: a szakértők szerint a belső égésű motorral szerelt autókat elektromosra kellene cserélni, a szénerőművek helyett nap- és szélerőművekkel kellene energiát termelni, de ki kellene zöldíteni a hajókat és a repülőgépeket is.

Ezek mind olyan lépések, amelyekre szükség van – ám a következő évtizednél hamarabb egész biztosan nem valósulnak meg. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint azonban van olyan, amit már sokkal hamarabb meg kellene tennünk ahhoz, hogy az évszázad közepére reális esélyünk legyen elérni a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást. A szervezet által közzétett, 400 lépést tartalmazó tanulmánya szerint 2025 után már nem volna szabad a háztartások fűtéséhez használt új gázkazánokat értékesíteni. Összehasonlításként: az új benzin- és dízelüzemű autók gyártását és eladását világszerte 2035-re kellene felfüggeszteni.

A jelentés fontos adalék lehet a novemberben Glasgow-ban kezdődő COP26 tanácskozásnak, ahol a világ vezetői megpróbálnak megállapodni abban, miként kellene átültetni a párizsi klímaegyezményben foglaltakat a gyakorlatba.

Az IEA természetesen nem azt javasolja, hogy 2025 után ne fűtsük a háztartásokat. A szervezet szerint reális lehetőség lenne arra, hogy a gáz helyett hidrogén elégetésével termeljük meg az otthonunk számára a hőt. A jelentés szerint az ilyen típusú kazánok 100 fonttal (nagyjából 41 ezer forinttal) kerülnének csak többe, mint a jelenlegi, brit árakkal számolva 2000 fontos (kb. 811 ezer forintos) gázkazánok.

Forrás: HVG

Friss