Zöld

Az Electrolux egy szinte teljesen újrahasznosítható porszívót dob piacra

Elkészült az Electrolux és a Stena Recycling közös fejlesztésű, fenntartható anyagokból gyártott porszívójának második prototípusa – közölte az elektronikai gyártó.

A 2-Infinity néven emlegetett készülék 90 százalékban újrahasznosítható, szemben a piacon lévő porszívók 75 százalék körüli újrahasznosítási arányával.

A 2-Infinity már a második prototípus – az elsőt 2020 októberében mutatták be – melynek megalkotása az Electrolux szerint jelentős mérföldkő abban, hogy a svéd vállalat közelebb kerüljön fenntarthatósági célkitűzéseihez. Ezen belül is a körkörös működéshez, vagyis hogy a termék teljes életciklusát figyelembe véve – a termeléstől a gyártásig, a felhasználásig, az újrahasznosításig, újragyártásig – az erőforrásait minél optimálisabban felhasználva, a környezeti hatás minimalizálásával működjön.

A fejlesztéssel az Electrolux célja egyfelől, hogy vásárlóit egy fenntarthatóbb életvitelre ösztönözze, és a piacon elsőként teremtsen arra lehetőséget, hogy újrahasznosított anyagokból készült, akár teljesen újrahasznosítható termékeket választhassanak a vevők.

„A vállalat közleményében emlékeztet: évente több mint 400 millió köbméter műanyagot gyártanak világszerte, és ennek a mennyiségnek kevesebb, mint 12 százaléka újrahasznosított anyag.”

A következő lépés, hogy az Electrolux egy kisszériás, 300 darabból álló sorozatot gyártson az új porszívó prototípusból. Az elképzelés az, hogy az újrahasznosítható készülékek kizárólag az elektromos és elektronikus berendezések hulladékaiból származó újrahasznosított műanyagból kerüljenek előállításra. Így a már felesleges hulladéknak elkönyvelt, de még biztonságosan használható anyagok új életre kelnek és visszakerülnek a körforgásba.

Forrás: HVG

Friss