Zöld

A Google megmondja, hogy lesz-e eső 2 óra múlva

A Google 2014-ben vásárolta fel a londoni DeepMind kutatólaboratóriumot, ami azóta is csak hozza az újabb eredményeket. Ezúttal egy olyan rendszerről érkezett hír, ami sokkal gyorsabban képes jelezni, ha változás fog beállni az időjárásban.

A klímaváltozás miatt egyre sürgetőbb az olyan időjárási rendszerek létesítése, amelyek gyorsabban dolgoznak a klasszikus megoldásoknál. Erre azért is van szükség, mert a szélsőséges események alatt nem kizárólag hőhullámok érthetők: a heves csapadék miatt keletkező villámárvizek szintén ide sorolhatók. És napjainkban már ezekkel is egyre sűrűbben találkozni, miközben az életveszély is fokozódik.

Részben ezért kezdett kísérletekbe a DeepMind csapata az Exeteri Egyetemmel és a brit meteorológiai szolgálattal (Met Office). A kutatók egy olyan metódust dolgoztak ki a BBC szerint, ami rövid távon is elég pontosan működik. A hangsúly pedig ezen van: míg ugyanis a jelenleg használt rendszerek csak a hat óra múlva bekövetkező változásokat képesek érzékelni, az új találmány már az elkövetkező két óra eseményeit is látja.

Niall Robinson, a Met Office egyik vezetője szerint egy ilyen rendszer sokat segíthet az emberéletek és a vagyontárgyak megóvásában is, hiszen lehetőséget ad arra, hogy a lakosság felkészülve várja egy akár komolyabb vihar érkezését is. Ami a hatékonyságot illeti: a rendszer 89 százalékos pontossággal képes megjövendölni az időjárásbeli változásokat.

A DeepMind nem sokat közölt arról, hogy a szoftver miként működik, de azt elárulták, hogy 2016 és 2018 között készült radarképekkel okosították. A rendszer ilyenkor elemzi az elé rakott mintákat, az így kinyert információt pedig elraktározza. A kutatók hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a metódus továbbra is kísérleti jellegű, de már ilyen állapotában is rengeteget segít a hús-vér meteorológusoknak: nekik kevesebb adatot kell áttekinteniük, illetve értelmezniük, és több időt tölthetnek az előrejelzések következményeinek kiértékelésével.

A rendszert kidolgozó DeepMind 2014 óta a Google tulajdonában van.

Forrás: HVG

Friss