Zöld

Drasztikusan szeretnék csökkenteni a Bitcoin energiaigényét

Klímaaktivisták szerint a bitcoinnak is muszáj áttérnie az úgynevezett „proof of stake” modellre, amivel töredékére csökkentené egyre aggasztóbb energiafelhasználását.

Egy ideje már divat a megfelelő oszágok hozzárendelésével szemléltetni a bitcoin-bányászat aktuális energiaigényét, ami most éppen Svédország teljes energiafelhasználásának felel meg, az iparág népszerűsége pedig továbbra is annyira felfutóban van, hogy egyes helyeken a csődből rángatja vissza a fosszilis tüzelőanyagokban utazó vállalatokat. Így Kínában, az Egyesült Államokban vagy az EU-ban is hiába nyernek teret a megújulók, ha az olaj kilowattóránkénti ára fél dollárcent marad: ​​ezzel az alternatív források nem versenyezhetnek, a bitcoinbányászatból pedig könnyen az említett fosszilis tüzelőanyagok kifogyhatatlan bevételszerzési motorja lehet.

The Guardian tudósítása egy tegnap indított kampányt mutat be, amely szerint a helyzet egyszerűen megoldható lenne a bitcoinos tranzakciókat kezelő kódok frissítésével. A Change the Code Not the Climate (kb: a kódot változtasd, ne a klímát) elnevezésű kezdeményezés, amelyet nemzetközi és helyi környezetvédő csoportok koordinálnak, legalábbis ezen keresztül csökkentené a bitcoinbányászat túlméretezett karbonlábnyomát, méghozzá rögtön két nagyságrenddel.

Ez így már nem vezet sehova

A bitcoin „proof of work” (a munka bizonyítása) algoritmusa ugyanis óriási számítási kapacitást igényel a tranzakciók érvényesítéséhez és biztonságossá tételéhez, a bitcoinok főkönyvi hozzáadásához szükséges matematikai feladatok megoldására. A rivális ethereum eközben éppen egy másik rendszerre vált, amelyről úgy gondolják, hogy 99 százalékkal csökkentheti a vonatkozó energiafelhasználását. A „proof of stake” (a tét bizonyítása) protokoll értelmében a bányászok lekötik (elzálogosítják) a digitális valuta egy előre meghatározott részét, a pontatlan információk hozzáadása pedig szankciókhoz vezet.

A bitcoinos PoS-kampány szervezői szerint a bitcoin értékének és felhasználásának növekedésével muszáj lesz valamilyen kevésbé energiaigényes módszert találni, amit az iparág jelenlegi helyzete, de méginkább a jövőbeni növekedése indokol. Miután Kína tavaly lényegében lelőtte a bitcoinbányászatot és -kereskedést, a vezető szerepet az USA vette át, ahol már újranyitják az inaktív vagy bezárásra ítélt szénbányákat, sőt a gazdaságilag egyre versenyképtelenebb gázüzemek is elkezdtek rálállni erre a pályára.

Forrás: BitPort

Friss