Zöld

Tuja helyett ezeket az örökzöldeket válaszd a kertedbe

Kép forrása: Freepik

A smaragd tuja egy régóta kedvelt növény a magyar kertekben. Nem is csoda, hiszen könnyen formázható, gyorsan és nagyra nő, rendkívül alkalmas sövény vagy zöld kerítés kialakítására, de akár szoliterként is ültethető.

Mindezek ellenére sajnos egyre kevesebb kertben látni ezeket a szép, zölden virító növényeket  — ennek pedig nyomós oka van. Az utóbbi időkben egyre több kártevőjük akadt, aminek hatására elsárgultak, felkopaszodtak vagy teljesen kiszáradtak.

A különböző betegségek miatt pedig ma már sok profi és hobbikertész keres alternatív növényeket, amelyek hasonló előnyöket nyújtanak, de mégsem fenyegeti őket az a veszély, hogy egyik napról a másikra kiszáradnak vagy elsárgulnak.

Íme a legszebb örökzöldek a tuja helyett!

Leyland ciprus (x Cupressocyparis leylandii)

A leylandi ciprus gyors növekedési üteme és nagy sűrűsége miatt egyre népszerűbb választás az élő kerítések létrehozására. Örökzöld fa, amely akár 20 méter magasra is megnőhet.

Keskeny és kúp alakú, és egymáshoz közel ültetve kiváló privát szférát biztosíthat. A leylandi ciprus a teljes napfényt és a jó vízelvezetésű talajt kedveli.

Kék magyal (Ilex meserveae)

A magyal kiváló választás abban az esetben, ha olyan növényt keresünk, amely egyszerre biztosít privát szférát kívülről, és szépséget belülről.

Örökzöld fa, amely akár 15 méter magasra és 12 méter szélesre is megnőhet. Fényes, sötétzöld levelei vannak, amelyek sűrű sövényt alkotva metszhetők.

Képek forrása: Freepik, unsplash.com

Leginkább a félárnyékot és a jó vízelvezetésű talajt kedveli. A kártevőkkel szemben igencsak ellenálló.

Mirtuszlonc (Lonicera nitida)

A mirtuszlonc — ahogy neve is sugallja — a loncfélék családjába tartozó növényfaj. Kínában őshonos, de a világ más részein (például hazánkban) is széles körben termesztik buja lombja és könnyű nevelhetősége miatt. Kicsi, örökzöld cserje, amely 3 méter magasra és szélesre nőhet — fényes sötétzöld levelekkel és tavasszal illatos fehér virágokkal.

A jó vízelvezetésű talajt és a teljes napsütést vagy a félárnyékos helyet kedveli, de ami a legfontosabb: alakjának és méretének megőrzése érdekében szinte bármilyen formára metszhető..

Virginiai boróka fajták (Juniperus virginiana)

A Virginiai boróka egy igen terebélyes fa, amely akár 12 méter magasra és 6 méter szélesre is megnőhet. Keskeny és kúp alakú, és közel egymáshoz ültetve kiváló privát szférát biztosíthat.

A teljes napfényt és a jó vízelvezetésű talajt kedveli. A vörös cédrus nagyon ellenálló a kártevőkkel szemben.

Babérmeggy (Prunus laurocerasus)

A babérmeggy egy örökzöld cserje, amely fajtától függően akár 6 méter magasra és 4 méter szélesre is megnőhet. Sűrű lombozata van, és egymáshoz közel ültetve kiváló privát szférát tud biztosítani.

A babérmeggy a napsütést és a jó vízelvezetésű talajt kedveli, kártevők nem igazán fenyegetik.

Mit érdemes még tudni a tuják helyettesítéséről?

A kerttervezés során — a növények kiválasztásakor — fontos figyelembe venni:

  • a növekedési sebességüket,
  • méretüket,
  • és gondozási igényeiket.

A fent említett növények mindegyike kiváló választás, de természetesen egyiket sem szabad elhanyagolni. Egyes növények érzékenyebbek lehetnek a kártevőkre és betegségekre, míg mások több metszést és karbantartást igényelhetnek — ezekre fontos odafigyelni.

A sövénynövények egészségének és hosszú élettartamának biztosítása érdekében ügyelnünk kell arra, hogy jó vízelvezetésű talajba ültessük őket, és biztosítsuk számukra a megfelelő mennyiségű vizet és tápanyagokat. A szép küllemük megtartásához pedig, ahogy azt többször is hangsúlyoztuk, rendszeres metszés és gondozás szükségeltetik — ettől lesznek egészségesek és élénkek.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss