Connect with us
Hirdetés

Egészség

Drágulnak a vitaminok, van, ami közel kétszer annyiba kerül, mint tavaly

vitaminok

Egyre többen az ára és nem a minősége alapján veszik a vitaminokat, reform élelmiszereket.

Tavaly egyes népszerű vitaminokból annyit vásároltak az emberek, hogy a C-vitamin több helyen is hiánycikké vált. A vitaminok iránti kereslet idén viszont valamelyest csökkent, ennek egyik oka a drágulás, a másik pedig, hogy a koronavírus okozta kezdeti pánik 2021-re kicsit alábbhagyott. Minden időszaknak megvannak a slágertermékei, a koronavírusnak köszönhetően az elmúlt két évet viszont teljes hullámzás jellemezte a piacon – osztotta meg tapasztalatait Jánvári András, a Multi-vitamin.hu ügyvezető igazgatója.

Sok forgalmazó szeretné elérni a tavalyi forgalmát, azonban mindenki visszaesést tapasztal a piacon.

Eladott darabszámban talán 10-20 százalékos csökkenésről beszélhetünk. A lakosságon látszik, hogy kicsit immunissá váltak a hírekkel kapcsolatban. Sokan kevésbé tartanak a vírustól, vagy aki felvette az oltást úgy gondolja, már megtett mindent. Az első három hullámban egyértelműen látszott, hogy ahogy növekedtek az esetszámok, hatványozottan nőtt az érdeklődés a védekezést segítő termékek iránt. Ez a negyedik hullámban nem ennyire jelentősen érzékelhető. Látszik a növekedés, de sokkal kisebb, mint korábban. A drágulás miatt a tavalyi évhez képest kevesebb vitamint veszünk, de 2019-hez képest még így is többet költünk

– mondta Jánvári András.

Drágult az alapanyag, a csomagolás és nőtt a szállítási idő is

A másik jelentős hatás, ami érinti a vitaminok piacát az a koronavírus nyomán tapasztalható globális drágulás.

Az aszkorbinsav például Kínából jön. A szállítási költségek négy-hatszorosára drágultak a tavalyi évhez képest. A szállítási idő egy hónap helyett három hónapra növekedett. Az alapanyagok mellett a gyártási költségek is nagyon megugrottak. A papír rekord magas áron van, emiatt a nyomdai költségek is, illetve a vitaminok tégelyei is drágultak

– magyarázza a szakember. Hozzátette:

„a bérköltség drágulása is elkerülhetetlen, ahogy egy gyártó cég energia árainak a drágulása is. Nagyon nagy a szórás a forgalmazók / gyártók drágulásánál. Van, ahol két év után jövő januárban emelnek árat először, de van, ahol három-négyszer is volt drágulás már az elmúlt két évben. Sajnos vannak jól fogyó termékek is, ahol akár 50-60 százalékkal is drágítottak a beszerzési árakon, de a jellemzőbb a 10-40 százalék közötti árváltozás az elmúlt két évben.”

A C-vitamin ára 2020 márciusában egyik napról a másikra a hiány és a kereslet miatt nagyon nagy mértékben drágult. A Q10 beszerzési ára is nagyon sokat változott. Van olyan Q10 termék, ami korábban 3000 forintba került, most 5000 forintot kell érte fizetni. Ez mintegy 66 százalékos drágulást jelent. A vitaminok mellett a reform élelmiszerek ára is drasztikusan nő.

A vásárlóink által kedvelt eritrit beszerzési ára megduplázódott az elmúlt egy évben. A legnagyobb drágulás pedig a citromsavat érintette, három-négyszer többe került most, mint tavaly ilyenkor

– emelte ki a szakember.

A drágulás miatt egyre inkább az olcsóbb terméket választjuk

A Multi-vitamin.hu eladási adatai alapján úgy tűnik, a vásárlók sokkal inkább meggondolják, milyen egészségtudatos terméket engedhetnek meg maguknak. Korábban egyre többen a minőségibb, vagy minőségibbnek gondolt készítményeket választották, most azonban egyértelműen látszik, hogy inkább az olcsóbb termék mellett döntenek. A vásárlók emellett biztosra mennek: kevésbé próbálnak ki új dolgokat, inkább a régi bevált termékeket részesítik előnyben.

Még mindig a C és a D vitamin a sláger

Minden időszaknak megvannak a slágertermékei, de a koronavírus is egyértelműen beleszólt a kereslet alakulásába. 2020 februárjában a vírus kínai hírének kirobbanása után először nem a vitaminok forgalma indult meg, hanem a tartós élelmiszereké. Ezt követően robbant be a C vitamin, mint egy régóta ismert és kedvelt vitamin. Hirtelen akkora lett rá az igény, amit a piac nem tudott kiszolgálni, emiatt hiány alakult ki. Az immunerősítő termékek is népszerűek voltak ekkor még. A boltzárások után még pár hétig tartott az interneten a megnövekedett kereslet, amikor minden webáruház heteket csúszott a kiszállítással az akadozó beszerzések és az előre nem tervezhető rendelésszám miatt.

2021 tavaszán a C és D vitamin már egymás mellé került keresettségben. Az idei ősznek pedig nem volt nagy vitamin slágere. Jánvári András szerint talán a B vitamin komplex termékek iránti keresletnövekedést lehet megemlíteni. Most azonban újra berobbant a sajtóban a D vitamin, az új orvostudományi ajánlás megerősítette, hogy rendkívül hatásos a csonttörések megelőzésében és a koronavírus elleni küzdelemben is, így várhatóan nőni fog iránta az érdeklődés.

2022 januárjában szigorú szabályozás lép életbe az online gyógyszerkereskedőkre nézve.

Mivel a patikák nem szállíthatnak ki az eddig megszokott módon nem vényköteles gyógyszereket, így várhatóan átalakul a piac. Sokan eddig egy helyen szerezték be a fájdalomcsillapítót, ízületi krémet, vagy más TV-ben látott készítményt, vitamint. Most ez sokkal szigorúbbá válik, így biztos, hogy több patikai webáruház megszűnik majd

– összegezte előrejelzéseit Jánvári András.

Continue Reading
Advertisement Booking.com
 

Egészség

Fogakat növesztünk, miközben az MI átveszi az irányítást?

A fogregenerációtól a mesterséges intelligencia alkalmazásáig – a Clinident összeállítása a jövő fogászatának néhány ígéretes innovációjáról szól, köztük arról a japán fejlesztésről is, amely természetes módon pótolhatja a hiányzó fogakat.

Globális népegészségügyi kihívás

A fogászati problémák világszerte jelentős népegészségügyi kihívást jelentenek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint mintegy 3,5 milliárd ember, a világ lakosságának közel fele küzd valamilyen szájüregi megbetegedéssel. A leggyakoribb ezek közül a fogszuvasodás, amely a felnőtt lakosság 60-90%-át érinti, míg az iskoláskorú gyermekek körében ez az arány eléri a 60%-ot. A fogágyproblémák szintén elterjedtek: a 35 év feletti korosztály mintegy 50%-át érintik ezek a betegségek, amelyek kezelés nélkül fogvesztéshez vezethetnek. Különösen aggasztó, hogy a 65 év feletti populáció harmada bizonyos régiókban – beleértve Kelet-Európát is – teljesen fogatlan. A fogproblémák nem elszigetelt jelenségek: szoros összefüggést mutatnak számos krónikus betegséggel, köztük a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, cukorbetegséggel és légzőszervi problémákkal. A rendszeres fogászati ellenőrzés és a megfelelő szájhigiénia ezért nemcsak a fogak egészségének, hanem az általános egészségi állapot fenntartásának is kulcsfontosságú eleme.

A magyarok 80%-a csak panasz esetén fordul fogorvoshoz

Magyarországon a fogászati helyzet az európai átlagnál lényegesen kedvezőtlenebb képet mutat. A Népegészségügyi Központ és a KSH felmérései alapján a lakosság mintegy 90%-a érintett valamilyen fogászati problémával. Már fiatal korban jelentkeznek az első jelek: a 12 éves gyermekeknek átlagosan 2-3 szuvas, tömött vagy hiányzó foguk van. A felnőtt lakosság hozzáállása is problematikus: 80%-uk nem vesz részt rendszeres fogászati szűrővizsgálatokon, kizárólag panasz esetén fordul szakemberhez. Ez a reaktív megközelítés gyakran bonyolultabb és költségesebb kezelésekhez vezet, mint a megelőzésre épülő stratégia alkalmazása. A fogágybetegségek különösen elterjedtek a középkorú és idősebb korosztályban, gyakran vezetnek fogvesztéshez.

2030-ban búcsút inthetünk a fogimplantátumoknak?

A fogászati kutatások egyik legizgalmasabb területe a fogregeneráció, ahol a japán tudósok jelentős áttörést értek el. Kifejlesztettek egy olyan készítményt, amely az USAG-1 nevű gén ellenanyagát tartalmazza, amely természetes körülmények között gátolja a fogak növekedését. Állatkísérletekben – egerek és görények esetében – sikeresen indukálták új fogak képződését a szer alkalmazásával, jelentős mellékhatások nélkül. A kutatás új fázisba lépett 2024 szeptemberében, amikor elindultak az első humán klinikai vizsgálatok 30 fős, 30-64 év közötti férfiakból álló csoporttal, akiknél legalább egy őrlőfog hiányzik. A sikeres klinikai eredmények esetén a terápia várhatóan 2030 körül válhat elérhetővé a páciensek számára. Emellett figyelemre méltó a CheekAge nevű diagnosztikai eljárás kifejlesztése is, amely szájüregi kenetvizsgálattal elemzi a DNS epigenetikai jellemzőit, információt nyújtva az egyén biológiai koráról és várható élettartamáról. Hazai vonatkozásban a Debreceni Egyetem kutatói értek el jelentős eredményeket a bölcsességfogból nyert őssejtek fogászati alkalmazásában, ami a jövőben új lehetőségeket nyithat a csontpótlás és potenciálisan a fogregeneráció területén.

„A Clinident fogászati központban kiemelt figyelmet fordítunk a bizonyítékokon alapuló innovatív technológiák alkalmazására. A japán fogregenerációs kutatások eredményei különösen ígéretesek, hiszen alapvetően új megközelítést kínálnak a fogpótlás terén. Célunk, hogy pácienseink számára elsők között tegyük elérhetővé a korszerű terápiás lehetőségeket, amint azok klinikai validációt nyernek és rendelkezésre állnak a gyakorlati alkalmazáshoz”

– mondta Dr. Czigler Péter, a Clinident Fogászati Centrum szájsebésze.

Modern technológiák a fogászatban

A fogászat területén jelentős technológiai fejlődés zajlik, amely alapjaiban változtatja meg a diagnosztikai és terápiás lehetőségeket. A brit kutatók 2025 áprilisában bejelentett áttörése, a laboratóriumban növesztett emberi fogak új alternatívát kínálnak a hagyományos fogpótlási eljárások mellett. Az autológ sejtekkel létrehozott fogak tökéletes biokompatibilitást és anatómiai illeszkedést biztosítanak. Az Egyesült Államokban már sikeresen alkalmazták az első teljesen automatizált fogászati beavatkozást, ahol robotasszisztált technológia segítette a precíz kivitelezést, minimalizálva az emberi tényezőből adódó hibalehetőségeket.

A diagnosztikában az Overjet nevű mesterséges intelligencia alapú rendszer forradalmasítja a fogászati röntgenképek értelmezését, kvantitatív elemzéssel és színkódolt vizualizációval segítve a korai szuvasodás felismerését. A digitális fogászatban a 3D nyomtatás technológiája lehetővé teszi egyedi fogászati implantátumok gyors és pontos előállítását, javítva a beültetések sikerességi arányát és csökkentve a gyógyulási időt. Az intraorális szkennerek alkalmazása kiváltja a hagyományos lenyomatvételi eljárásokat, növelve a pontosságot és a páciens komfortérzetét. A Pennsylvaniai Egyetem által fejlesztett mikrorobotok mágneses irányítással távolítják el a fogfelszíni plakkot és baktériumokat, míg az új típusú fotobiomodulációs implantátumok a vörös fény terápiás hatását kihasználva segítik elő a peri-implantáris szövetek regenerációját.

Ez csak néhány példa volt arra, hogy milyen fejlesztések láthatóak, és a technológia további fejlődésével újabb és újabb innovációk várhatóak.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Continue Reading

Egészség

A Huawei bemutatta legújabb innovációit Berlinben: fókuszban az egészség, a stílus és a hatékonyság

Berlini nemzetközi sajtóeseményén mutatta be a Huawei legújabb termékeit és úttörő technológiáit a „Fashion Next” tematika jegyében. A HUAWEI WATCH 5 prémium kategóriájú okosóra-modellek mellett számos további zászlóshajó-termék bemutatkozott a rendezvényen, köztük a HUAWEI WATCH FIT 4 okosóra-sorozat, a HUAWEI FreeBuds 6 nyitott kialakítású vezeték nélküli fülhallgató, valamint a HUAWEI MatePad Pro 12,2 hüvelykes tablet.

Berlini termékbemutatóján tovább bővítette okoseszköz-portfólióját a Huawei. A bemutatott újdonságok – köztük a HUAWEI WATCH 5 és WATCH FIT 4 okosórák, a HUAWEI FreeBuds 6 vezeték nélküli fülhallgató és a HUAWEI MatePad Pro 12,2 hüvelykes tablet – a legújabb technológiai megoldásokat ötvözik a letisztult dizájnnal. Az okosórák az egészségtudatos, stílusos életmód támogatására készültek, a fülhallgató a prémium hangzás élményét kínálja, míg a tablet a hatékony munkavégzést szolgálja fejlett kijelzőtechnológiájával és intelligens kiegészítőivel.

Az IDC legfrissebb jelentése szerint a Huawei 2024-ben a világelső volt a viselhető eszközök éves növekedési üteme alapján, és immár hat éve vezeti a kínai piacot. Az új termékek tovább erősítik a vállalat globális pozícióját, miközben a technológia és esztétikum harmonikus ötvözésével formálják a viselhető eszközök jövőjét.

HUAWEI WATCH 5: fejlett érzékelőrendszer és prémium kidolgozás

A vadonatúj HUAWEI WATCH 5 olyan újításokkal érkezik, amelyek új távlatokat nyitnak az okosórák világában. A továbbfejlesztett HUAWEI TruSense rendszerrel felszerelt okosóra egy vadonatúj, elosztott szuperérzékelő modulra épülő X-TAP technológiát kínál. Az új megoldás többféle érzékelőt kombinálva lehetővé teszi, hogy a felhasználók egyetlen érintéssel megközelítőleg pontos, gyors egészségügyi betekintést kaphassanak. Emellett a gesztusvezérlést is továbbfejlesztették: mostantól támogatja a „kettős húzás” és a „kettős koppintás” mozdulatokat is, például hanghívás vagy a kamera távoli kioldása esetén.

A WATCH 5 megőrzi a sorozatra jellemző letisztult, elegáns formavilágot: a sima vonalvezetésű, fényes külső héj egybeolvad az óratesttel, így alkotva egységes, áramvonalas megjelenést. Az új modell két új színben – ibolyalila és homokarany – kapható lesz, és most először két méretben is elérhető lesz: 46 mm-es és 42 mm-es kivitelben, igazodva az eltérő stílusigényekhez. A HUAWEI WATCH 5 prémium anyaghasználatával is kitűnik: a repüléstechnikai minőségű titánötvözet, a 904L rozsdamentes acél óratok, valamint a gyémánt után a legkeményebb anyagnak számító zafírkristály üveg együttesen gondoskodnak a tartósságról, a korrózió- és kopásállóságról, miközben a precíziós kidolgozás minden részletben megmutatkozik.

HUAWEI WATCH FIT 4: fejlett érzékelők, profi sportmódok és elegáns kialakítás

A HUAWEI WATCH FIT 4 okosóra-sorozat prémium anyaghasználata új szintre emeli a tartósságot és a viselési élményt: a zafírüveg kijelző, a repüléstechnikai minőségű alumínium ház a titánötvözetből készült kerettel fokozott védelmet és kopásállóságot biztosít. A sorozat Pro modellje mindössze 9,3 mm vékony, kialakítása rendkívül könnyű és kényelmes, így egész napos viselésre is ideális. Az óra vízi sportokhoz fejlesztett edzéskövető funkciókkal és új légnyomás-érzékelővel is bővült, így a szabadtéri sporttevékenységek mérése még pontosabbá vált az elődmodellhez képest. A HUAWEI WATCH FIT 4 Pro professzionális sportmódokat is támogat, többek között a terepfutást, a búvárkodást akár 40 méteres mélységig, valamint professzionális szintű golf mód is található a készülékben. Ezeket a funkciókat a továbbfejlesztett HUAWEI TruSense rendszer egészíti ki, átfogó és intelligens egészség- és teljesítménymenedzsmentet szolgáltatva. Az óra a mindennapokban is megbízható társ: nincs szükség napi töltésre – a hosszú üzemidőnek köszönhetően ideális társ utazáshoz, edzéshez vagy bármilyen spontán programhoz.

HUAWEI FreeBuds 6 és MatePad Pro 12,2” (2025): stílus, technológia és hatékonyság

A HUAWEI FreeBuds 6 vezeték nélküli fülhallgató új szintre emeli a nyitott kialakítású hangélményt: egyedülálló funkciókat, élvonalbeli technológiákat és kiemelkedő hangminőséget kínál. A fülhallgató dupla hangszóró-egységgel rendelkezik, amely erőteljes, dinamikus basszust, tiszta magas hangokat és nagyfelbontású zenei élményt biztosít. A FreeBuds 6 ergonomikus, vízcsepp formájú dizájnt kapott, amely tökéletes egyensúlyt teremt a kényelem és a stílus között. Az olyan innovatív megoldások, mint a Stabil és Tiszta Hívás funkció, gondoskodnak róla, hogy a kommunikáció mindig zavartalan és problémamentes legyen.

A legújabb HUAWEI MatePad Pro 12,2 hüvelykes (2025) tablet innovatív Tandem OLED PaperMatte kijelzővel érkezik, amely jelentősen növeli a fényerőt, miközben hatékonyan csökkenti a tükröződést és a visszaverődéseket. A produktivitás jegyében a készülék Huawei Glide billentyűzettel érkezik, amely PC-szintű gépelési élményt és kényelmes hordozhatóságot kínál. A billentyűzetben helyet kapott egy töltőrekesz, ahol a stylus kényelmesen tárolható és tölthető. Továbbá az új generációs HUAWEI Notes alkalmazás továbbfejlesztett funkcióival a MatePad Pro 12,2″ minden eddiginél hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé.

Elérhetőség és ár

A WATCH 5 és a FIT 4 széria tagjaira egyaránt 1 év extra gyártói garancia jár, valamint 3 hónap ingyenes hozzáférés a Health+ alkalmazáshoz, amelyben számos edzésprogram, meditációs zene, gyakorlat és egyéb hasznos, az egészségtudatos életmódot segítő program található.

Mindezek mellett a HUAWEI WATCH 5 2025. május 15. és 25. között rendelhető elő, az értékesítés május 26-án kezdődik.

A HUAWEI FIT 4 Fekete, Fehér, Lila és Ezüst verziójának értékesítése május 15-én kezdődik, 64.990 Ft ajánlott fogyasztói áron. A készülékek az alábbiak szerint érhetők el:

  • Fekete színben a MediaMarkt és az Euronics üzleteiben és online felületein, illetve az Alza online felületein vásárlás esetén ajándék FreeBuds SE 2-vel; valamint a Yettel és a Telekom üzleteiben és online felületein. Az ajánlat 2025. május 15.- június 30. között érvényes.
  • Fehér színben a MediaMarkt és az Euronics üzleteiben és online felületein, illetve az Alza online felületein vásárlás esetén ajándék FreeBuds SE 2-vel; valamint a Yettel üzleteiben és online felületein. Az ajánlat 2025. május 15.- június 30. között érvényes
  • Lila színben a MediaMarkt üzleteiben és online felületein, az Euronics online felületein, illetve az Alza online felületein vásárlás esetén ajándék FreeBuds SE 2-vel; valamint a Telekom üzleteiben és online felületein. Az ajánlat 2025. május 15.- június 30. között érvényes.
  • Ezüst színben a MediaMarkt és az Euronics üzleteiben és online felületein, illetve az Alza online felületein vásárlás esetén ajándék FreeBuds SE 2-vel. Az ajánlat 2025. május 15.- június 30. között érvényes.

A HUAWEI FIT 4 Pro Fekete, Kék és Zöld verziója május 15. és 25. között rendelhető elő, az értékesítés május 26-án kezdődik.

A HUAWEI FreeBuds 6 65.990 Ft ajánlott fogyasztói áron lesz elérhető.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Continue Reading

Egészség

Állandó nassolás – megszokás vagy betegség?

Ebéd után alig telik el egy-két óra, és máris azon kapod magad, hogy valami kis édes után kutatsz a konyhában?

Nem vagy egyedül: a délutáni nassolás gyakori jelenség! De vajon mi történik a szervezetben ilyenkor? És hogyan lehet kezelni vagy megelőzni? Utalhat esetleg valamilyen betegségre? Dr. Hámori Lilla ebben a cikkben sorra veszi a lehetséges okokat és megoldásokat, lássuk!

Mi számít nassolásnak?

A nassolás alatt általában az étkezések közötti kisebb mennyiségű, gyakran energiadús, feldolgozott ételek fogyasztását értjük. Ide tartozik például a csokoládé, chips, keksz, péksütemény, de akár a gyümölcs vagy joghurt is – attól függően, mikor és miért fogyasztjuk őket.

A nassolás hormonális háttere – nem csak akaraterő kérdése

1.Éhség-jóllakottság hormonjai

A testünk éhség- és jóllakottságérzetét hormonok szabályozzák. Ha ezek az egyensúlyi állapotok felborulnak, könnyen vezethetnek túlevéshez vagy gyakori nassoláshoz.

Ghrelin – az „éhséghormon”

A ghrelint a gyomor termeli elsősorban, és fő szerepe az éhségérzet kiváltása.  Az üres gyomorban szintetizálódik, szintje megemelkedik, majd étkezés után lecsökken. Alváshiány, stressz vagy rendszertelen étkezés azonban megzavarhatja a ghrelin szabályozását, ami fokozott éhségérzethez és gyakori nassoláshoz vezethet.

Leptin – a „jóllakottsághormon”

A leptin a zsírsejtek által termelt hormon, amely a hipotalamuszon keresztül jelzi a szervezetnek, hogy elegendő energia áll rendelkezésre. Elhízás esetén gyakran alakul ki leptinrezisztencia, amikor a test nem reagál megfelelően a leptin jelzéseire – ilyenkor az illető annak ellenére is éhesnek érzi magát, hogy elméletileg elég energiát tárol.

  1. A vércukorszint ingadozás csapdája – avagy az inzulinszint

Az ebéd utáni nassolás esetében gyakori ok lehet, ha az ebéd összetétele nem megfelelő. Ha ebédre gyorsan felszívódó szénhidrátokat fogyasztunk (pl. fehér rizs, tészta, péksütemény) a vércukorszintünk gyorsan megemelkedik, majd az inzulin hatására hirtelen le is zuhan. Ez az ingadozás gyakran okoz álmosságot, energiahiányt – és „hamis” éhséget. Az agyunk ezt az állapotot úgy fogja értelmezni, mintha nem lenne elég az „üzemanyag” a szervezetünk számára és hamis éhségérzet formájában fogja jelezni. Elkezdünk sóvárogni valami édes finomság iránt, hiszen ami a leggyorsabban képes energiához juttatni a szervezetünket, azok bizony az egyszerű szénhidrátok, a cukrok, úgyhogy, már indulunk is a konyha felé és jöhetnek is a magas cukor tartalmú finomságok, a sütik, kekszek.

  1. A stressz és a kortizol – amikor az agy „jutalmat” keres

Mostanában nagyon sok helyen lehet hallani a kortizolról, de mégis keveset tudunk róla. A kortizol a mellékvese kéregállományában termelődő úgynevezett glükokortikoidok közé tartozó hormon, melyet sokszor „stresszhormonként” emlegetnek, pedig valójában találóbb lenne az „anti-stressz hormon” elnevezés, ugyanis jelentős a szerepe a stresszválasz kialakulásában és fennmaradásában. A rövid ideig tartó stressz jótékony hatású, gondoljunk csak a vizsgadrukkra, persze nem a bénító fajtájára, hanem amikor kicsit izgulunk és emiatt jobban is teljesítünk. Azonban, ha valaki túlhajszolt, és állandó feszültségben éli a mindennapjait, azt a teste úgy értelmezi, mintha folyamatosan veszélyhelyzetben lenne és szó szerint a túlélésért kéne küzdenie, az pedig folyamatos kortizoltermelére készteti a mellkvesét, amely rendkívül káros, hosszú távon több szervrendszert is érintő probléma.

A délután sokaknak a nap legstresszesebb időszakasza: lejáró határidők, fáradtság, túlterheltség. A növekvő kortizolszint hatására nő az étvágy is, főleg a gyors energiát adó ételek iránt, ez az egyik oka, hogy stresszes időszakban jobban kívánjuk a csokit, a süteményt vagy a chipszet. A nassolás ilyenkor nemcsak kalóriabevitel, hanem egyfajta „önjutalmazás”: az agy ezzel próbálja kompenzálni a túlzott nyomást.

  1. A női hormonális ciklus és a délutáni nassolás kapcsolata

Nők esetében az ebéd utáni nassolási vágy a menstruációs ciklussal is összefügghet. A ciklus második felében (luteális fázis) csökken az ösztrogénszint és nő a progeszteron, ami megemeli az étvágyat és fokozza az édesség utáni sóvárgást – különösen délután, amikor eleve csökken az energiaszint.

További tényezők

Dopamin és az agy „jutalomrendszere” – szokás vagy függőség?

A dopamin egy úgynevezett neurotranszmitter, ami az agy idegsejtjei közötti jelek továbbításáért, valamint más funkciókért felelős. Így közvetlenül hat az agyunk jutalmazási és örömközpontjaira. Ha minden nap délután 3 körül eszel egy kis csokit, előbb-utóbb az agyad megtanulja: „délután 3 = csoki = élvezet”. Ez nem tudatos döntés – ezt az említett dopamin, az agy jutalomközvetítő vegyülete irányít. Ilyenkor nem valódi éhséget érzünk, hanem vágyat egy megszokott örömforrás iránt. Ez a viselkedés a „hedonikus éhség” fogalmába tartozik – amikor nem a kalóriahiány, hanem az élménykeresés hajt.

Alvás és cirkadián ritmus

A kevés alvás nemcsak a ghrelin-leptin arányt borítja fel, hanem megzavarja a szervezet napi bioritmusát is, növeli a stresszt (kortizol szintet), emellett a nem megfelelő alvás a döntéshozatalt is rontja, ami befolyásolhatja az ételválasztást.

Pszichés tényezők – evés, mint megküzdési stratégia

Az evés nemcsak biológiai, hanem érzelmi válasz is lehet. Unalom, szorongás, szomorúság vagy jutalmazás – mind kiválthatják a nassolási vágyat. Ezt hívják „érzelmi evésnek” (emotional eating), ami különösen stresszes élethelyzetekben vagy szociális elvárások mellett válhat szokássá.

Plusz 1 – Lehet, hogy nem eszel eleget?

Paradox módon az ebéd utáni nassolás egyik oka az is lehet, hogy túl keveset ettél ebédre – különösen, ha az étkezés nem tartalmazott elég fehérjét, rostot vagy zsírt. Ezek hiányában az emésztés gyorsabb, a jóllakottság rövidebb ideig tart.

TIPP: Ezért nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. Fontos, hogy minden étkezés tartalmazzon rostot, fehérjét, szénhidrátot és zsírt, vagyis juttassunk megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagot a szervezetünkbe.

Mikor gyanakodjunk hormonális problémára?

Ha a következő tüneteket tapasztalod, érdemes endokrinológushoz fordulni:

  • Állandó éhség, röviddel étkezés után is
  • Gyakori sóvárgás édesség, péksütemény után
  • Hízás főleg has–derék tájékon
  • Rendszertelen menstruáció
  • Fáradékonyság, hangulati ingadozások

Ezek mögött állhat például inzulinrezisztencia, pajzsmirigy-alulműködés, PCOS vagy mellékvese-kimerültség – mindegyik hormonális eredetű és befolyásolhatja az étvágyat.

Hogyan előzheted meg az ebéd utáni nassolási vágyat?

  • Fogyassz kiegyensúlyozott ebédet: tartalmazzon fehérjét (pl. hús, hüvelyes, tojás), rostot (zöldség, teljes kiőrlésű gabona), egészséges zsírokat (pl. olivaolaj, vaj) és lassan felszívódó szénhidrátokat (zöldségek, teljeskiőrlésű gabonákból készült tészták, barna rizs).
  • Étkezz rendszeresen: kihagyott étkezés gyakran túlkompenzáláshoz vezet.
  • Kerüld a túl gyors evést: a jóllakottságérzet késleltetve jelentkezik – ha túl gyorsan eszel, többet kívánsz később.
  • Aludj eleget éjszaka: 7-8 óra alvás éjszaka segíti a hormonegyensúly fenntartását.
  • Ismerd fel az érzelmi evést: ha csak unatkozol vagy fáradt vagy, nem biztos, hogy enned kell – lehet, hogy egy 10 perces séta hatékonyabb lenne!
  • Fordíts időt a stresszkezelésre: relaxáció, sport, tudatos légzés – a kortizolszint csökkentésére.

Összefoglalás a nassolásról

Az ebéd utáni nassolás nem gyengeség, hanem a szervezet és az agy jelzése – amit meg lehet érteni, és megfelelő stratégiákkal kezelni is lehet. A hormonális, idegrendszeri és szokásbeli tényezők feltárásával jobban megérthetjük testünk működését, és képesek leszünk tudatosabban dönteni arról, mikor és mit együnk.

Szerző: Dr. Hámori Lilla – Biológusként, rákkutatásban kezdte a pályáját, ma már életvezetési és táplálkozási tanácsadóként, fitoterapeuta végzettséggel segít másoknak eligazodni a testi-lelki elakadásaikban. További információ: https://bio.site/hamori.lilla


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Continue Reading
Advertisement Hirdetés
Advertisement Booking.com
 
Advertisement
Advertisement Hirdetés

Facebook

Advertisement Hirdetés
Advertisement Hirdetés

Ajánljuk

Advertisement Booking.com
 

Friss