Egészség

Drágulnak a vitaminok, van, ami közel kétszer annyiba kerül, mint tavaly

vitaminok

Egyre többen az ára és nem a minősége alapján veszik a vitaminokat, reform élelmiszereket.

Tavaly egyes népszerű vitaminokból annyit vásároltak az emberek, hogy a C-vitamin több helyen is hiánycikké vált. A vitaminok iránti kereslet idén viszont valamelyest csökkent, ennek egyik oka a drágulás, a másik pedig, hogy a koronavírus okozta kezdeti pánik 2021-re kicsit alábbhagyott. Minden időszaknak megvannak a slágertermékei, a koronavírusnak köszönhetően az elmúlt két évet viszont teljes hullámzás jellemezte a piacon – osztotta meg tapasztalatait Jánvári András, a Multi-vitamin.hu ügyvezető igazgatója.

Sok forgalmazó szeretné elérni a tavalyi forgalmát, azonban mindenki visszaesést tapasztal a piacon.

Eladott darabszámban talán 10-20 százalékos csökkenésről beszélhetünk. A lakosságon látszik, hogy kicsit immunissá váltak a hírekkel kapcsolatban. Sokan kevésbé tartanak a vírustól, vagy aki felvette az oltást úgy gondolja, már megtett mindent. Az első három hullámban egyértelműen látszott, hogy ahogy növekedtek az esetszámok, hatványozottan nőtt az érdeklődés a védekezést segítő termékek iránt. Ez a negyedik hullámban nem ennyire jelentősen érzékelhető. Látszik a növekedés, de sokkal kisebb, mint korábban. A drágulás miatt a tavalyi évhez képest kevesebb vitamint veszünk, de 2019-hez képest még így is többet költünk

– mondta Jánvári András.

Drágult az alapanyag, a csomagolás és nőtt a szállítási idő is

A másik jelentős hatás, ami érinti a vitaminok piacát az a koronavírus nyomán tapasztalható globális drágulás.

Az aszkorbinsav például Kínából jön. A szállítási költségek négy-hatszorosára drágultak a tavalyi évhez képest. A szállítási idő egy hónap helyett három hónapra növekedett. Az alapanyagok mellett a gyártási költségek is nagyon megugrottak. A papír rekord magas áron van, emiatt a nyomdai költségek is, illetve a vitaminok tégelyei is drágultak

– magyarázza a szakember. Hozzátette:

“a bérköltség drágulása is elkerülhetetlen, ahogy egy gyártó cég energia árainak a drágulása is. Nagyon nagy a szórás a forgalmazók / gyártók drágulásánál. Van, ahol két év után jövő januárban emelnek árat először, de van, ahol három-négyszer is volt drágulás már az elmúlt két évben. Sajnos vannak jól fogyó termékek is, ahol akár 50-60 százalékkal is drágítottak a beszerzési árakon, de a jellemzőbb a 10-40 százalék közötti árváltozás az elmúlt két évben.”

A C-vitamin ára 2020 márciusában egyik napról a másikra a hiány és a kereslet miatt nagyon nagy mértékben drágult. A Q10 beszerzési ára is nagyon sokat változott. Van olyan Q10 termék, ami korábban 3000 forintba került, most 5000 forintot kell érte fizetni. Ez mintegy 66 százalékos drágulást jelent. A vitaminok mellett a reform élelmiszerek ára is drasztikusan nő.

A vásárlóink által kedvelt eritrit beszerzési ára megduplázódott az elmúlt egy évben. A legnagyobb drágulás pedig a citromsavat érintette, három-négyszer többe került most, mint tavaly ilyenkor

– emelte ki a szakember.

A drágulás miatt egyre inkább az olcsóbb terméket választjuk

A Multi-vitamin.hu eladási adatai alapján úgy tűnik, a vásárlók sokkal inkább meggondolják, milyen egészségtudatos terméket engedhetnek meg maguknak. Korábban egyre többen a minőségibb, vagy minőségibbnek gondolt készítményeket választották, most azonban egyértelműen látszik, hogy inkább az olcsóbb termék mellett döntenek. A vásárlók emellett biztosra mennek: kevésbé próbálnak ki új dolgokat, inkább a régi bevált termékeket részesítik előnyben.

Még mindig a C és a D vitamin a sláger

Minden időszaknak megvannak a slágertermékei, de a koronavírus is egyértelműen beleszólt a kereslet alakulásába. 2020 februárjában a vírus kínai hírének kirobbanása után először nem a vitaminok forgalma indult meg, hanem a tartós élelmiszereké. Ezt követően robbant be a C vitamin, mint egy régóta ismert és kedvelt vitamin. Hirtelen akkora lett rá az igény, amit a piac nem tudott kiszolgálni, emiatt hiány alakult ki. Az immunerősítő termékek is népszerűek voltak ekkor még. A boltzárások után még pár hétig tartott az interneten a megnövekedett kereslet, amikor minden webáruház heteket csúszott a kiszállítással az akadozó beszerzések és az előre nem tervezhető rendelésszám miatt.

2021 tavaszán a C és D vitamin már egymás mellé került keresettségben. Az idei ősznek pedig nem volt nagy vitamin slágere. Jánvári András szerint talán a B vitamin komplex termékek iránti keresletnövekedést lehet megemlíteni. Most azonban újra berobbant a sajtóban a D vitamin, az új orvostudományi ajánlás megerősítette, hogy rendkívül hatásos a csonttörések megelőzésében és a koronavírus elleni küzdelemben is, így várhatóan nőni fog iránta az érdeklődés.

2022 januárjában szigorú szabályozás lép életbe az online gyógyszerkereskedőkre nézve.

Mivel a patikák nem szállíthatnak ki az eddig megszokott módon nem vényköteles gyógyszereket, így várhatóan átalakul a piac. Sokan eddig egy helyen szerezték be a fájdalomcsillapítót, ízületi krémet, vagy más TV-ben látott készítményt, vitamint. Most ez sokkal szigorúbbá válik, így biztos, hogy több patikai webáruház megszűnik majd

– összegezte előrejelzéseit Jánvári András.

Egészség

Már az EU-ban is gyógyíthat az MI.

MI

Sikerült finomítani az algoritmusokat, így már alkalmas bizonyos kockázatok valós idejű előrejelzésére és riasztásra.

A sürgősségi betegellátás egyik nagy kihívása, hogy kiszűrje azokat a betegeket, melyeknél magas a halálos szepszis, a közelgő szívroham vagy sztrók kockázata. Ezek ugyanis sok esetben kevéssé előrejelezhetők, és gyakran halálos kimenetűek, írja a The Wall Street Journal. A lap szerint azonban már vannak olyan mesterséges intelligencia (MI) algoritmusok, melyek valódi és megbízható segítséget adnak az orvosoknak.

Ezek a rendszerek nem diagnosztizálnak, inkább valószínűsítenek. Abban segítenek, hogy felhívják a figyelmet azokra a nem szembeötlő apró jelekre, melyek a különböző komplikációkat valószínűsítik. Egy sürgősségi osztályon ugyanis nagy a pörgés, gyors (ezáltal szükségszerűen erősen korlátozott információkon alapuló) döntésekre van szükség. A WJS cikke szerint ez most az MI egyik legígéretesebb alkalmazási területe a gyógyászatban.

Bizonyítottan csökkentette a mortalitást

Amerikában minden harmadik kórházi halálesetet szepszis okoz. A legtöbb esetben a komplikációk olyan váratlanul lépnek fel, hogy mire az orvoscsapat beavatkozhatna, a beteg menthetetlen. Emiatt a probléma kezelésére több MI-fejlesztés is indult.

A Duke Egyetem kórházához tartózó egészségügyi innovációs intézet fejlesztette ki a Sepsis Watch rendszert, amely az egyetemi kórház sürgősségi osztályán monitorozza a betegeket. A rendszer ötpercenként elemez minden páciensről 86 paramétert, ami alapján kalkulál egy kockázati pontszámot. Ha ez a pontszám átlép egy határértéket, riasztja az ápoló személyzetet.

A Kaiser Permanente nevű egészségügyi ellátó hálózat szintén saját fejlesztésű rendszert használ 21 kórházában. Az Advanced Alert Monitor többek között a laboratóriumi vizsgálati eredményei, társbetegségek és egyéb tényezők alapján képes előrejelezni, hogy előre jelzi, hogy a betegeknek szükségük lesz-e intenzív ellátásra 12 órán belül. A rendszer állítólag hatékonynak bizonyult. Legfőbb eredménye az volt, hogy csökkentette a kórházi mortalitást. De kevesebb beteget kellett áthelyezni az intenzív osztályra, és általában is csökkentette a beteg kórházi ellátásának hosszát.

Hasonló eredményekről számolt be a HCA Healthcare kórházlánc is, amely szintén saját fejlesztésű rendszert használ. A Spot nevű MI az eddigi visszamérések alapján hat órával korábban és pontosabban észleli a szepszis tüneteit, mint az orvosok. A korai felismerés és kezelés közel 30 százalékkal csökkentette a szepszis mortalitását a hálózat 160 kórházában.

Alapelvárás a tökéletesség

Valamiért a géppel, az MI-vel szemben elvárás a tévedhetetlenség. Ettől azonban még távol vagyunk. A WSJ-nek nyilatkozó kutatók szerint több oka lehet, hogy az MI helytelen, hibás válaszokat ad. Ilyen volt például a Covid-19 megjelenése. Sok szepszis-előrejelző algoritmust becsapott ugyanis, hogy a bakteriális szepszis és az új kórokozó hasonló tüneteket okozott. A Michigani Egyetem emiatt ideiglenesen le is állította az MI-alapú rendszerét.

Nagyon sok múlik a tanulási mintán. Még az is számítha, mondta egy kutató, hogy a prediktív modellek többségét a fehér populációk adataival képzik. Ezeket a hibákat-hiányosságokat átképzéssel vagy újratervezéssel, átfogóbb adatkészletek vagy speciális algoritmusok használatával lehet és kell orvosolni.

Ez egyre fontosabb, ugyanis a lassú áttörés már megkezdődött – a szabályzás terén is. Mint Arwew Ng MI-kutató a blogjában felhívja a figyelmet, áprilisban kiadták az első, klinikai alkalmazáshoz szükséges európai uniós tanúsítványt egy MI-alapú alkalmazásnak. A litván Oxipit által fejlesztett ChestLink mellkasi röntgenfelvételeket vizsgál, és automatikusan jelentést ír azokról, akiknek nincs felismerhető betegsége.

Mint Ng írja, az automatizálást lehetővé tevő eszközök egyre fontosabbak az egészségügyben, mert a Covid-19 egyértelműen rávilágított arra, hogy az egészségügy világszerte tragikusan alulfinanszírozott. Számos ország demográfiai szakadékkal néz szembe, a fiatalok aránya meredeken csökken. Ng szerint ezért nagyon is valószínű, hogy az MI fontos szerepet fog játszani az öregedő népesség ellátásában.

Forrás: Bitport

Tovább

Egészség

A SofMedica a robotsebészetben látja a magyar orvoslás jövőjét

sofmedica

A vállalat az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségével közösen szervezte meg az első olyan rendezvényt, ahol a robotsebészet piacra jutását vizsgálták.

Alig egyéves magyarországi jelenlét és számos hazai mérföldkő elérése után a SofMedica a robotsebészetben, a da Vinci rendszerben rejlő, hazai orvosi lehetőségeket kívánja felkutatni. A vállalat olyan életmentő, fejlett orvosi technológiákat alkalmaz világszerte, amelyek a világ vezető halálozási okai elleni küzdelmet segítik. A cég az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége együttműködésével április 20-án megszervezte az első olyan budapesti konferenciát, amelyen a kórházi vezetők, egészségügyi szakemberek, orvosi egyesületek és hatóságok is helyet kaptak, hogy megvitassák a da Vinci módszer fejlődését Magyarországon.

A betegek hozzáférése az innovációhoz – Hogyan profitálhat Magyarország a robotsebészet bevezetéséből” című rendezvényen a da Vinci programot használó hazai kulcsszereplők – vezetők és sebészek bemutatták az első sikereket, valamint a robotsebészet bevezetésének előnyeit és fontosságát. Ez főként az olyan kórházak számára jelent előnyt, amelyek daganatos betegeket kezelnek, úgy, mint az általános sebészeti, nőgyógyászati, mellkassebészeti és urológiai beavatkozások. A rendezvény során egy gyakorlati bemutatón a résztvevők modellek és szimuláció segítségével megfigyelhették és ki is próbálhatták a robotsebészetet.

„A robotasszisztált sebészet hozzájárult a veszélyesnek nyilvánított műtétek pontosabb és gyorsabb elvégzéséhez, így örömmel értesültem arról, hogy ez a technológia végre Magyarországon is elérhetővé vált. Ez a technológia jelentősen előremozdítja a magyar egészségügy helyzetét”

emelte ki Nathan Seifer, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének kereskedelmi főtanácsosa.

Kevesebb, mint egy év alatt már két da Vinci sebészeti robotrendszert telepített a SofMedica Magyarországon, ami csupán a kezdetét jelenti egy potenciálisan 15 egységből álló helyi rendszernek. A rendszereket a budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben és az Országos Onkológiai Intézetben építették ki. A két egészségügyi intézményben már több, mint 70 beteget műtöttek meg ezzel a módszerrel, amely számos előnyt jelent a betegek számára. A technológia biztosítja a kisebb beavatkozási felületet, így lerövidítve a felépülési időt, ami lehetővé teszi, hogy a páciens a műtétet követően legfeljebb két-három napon belül visszatérjen a mindennapi életéhez. További előnyei a betegek számára: kevesebb vérátömlesztésre van szükség, kisebb fájdalom, nincsenek műtét utáni komplikációk, illetve kevesebb a hegesedés. A vállalat tervei szerint 2022-re további 800 beteg részesülhet ebben a csúcstechnológiában.

A da Vinci rendszerekkel végzett robotasszisztált műtétek száma globálisan exponenciálisan növekszik, eddig több, mint 10 millió műtétet hajtottak végre ezzel az eljárással, ebből pedig 1,5 milliót csak 2021-ben.

„A laparoszkópos sebészet lényegesen lerövidíti a tanulási folyamatot és elősegíti a minőségi műtétek kivitelezését”

– hangsúlyozta Prof. Dr. Tenke Péter.

Prof. Dr. Rényi-Vámos Ferenc, az OOI Mellkasi Központjának vezetője és a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának Igazgatója megjegyezte, hogy nagyon reméli, a mellkassebészetben is hamarosan elkezdhetik használni ezt a fejlett technikát.

Prof. Dr. Szijártó Attila megjegyezte, hogy a Semmelweis Egyetem számára kiemelkedően fontos, hogy a legfejlettebb technológiát alkalmazhassák mind az oktatásban, mind a betegellátásban.

A da Vinci rendszer a sebészek számára is nagy fejlődést jelent. A robotasszisztált rendszer a sebészek által végzett munka tökéletesítésére szolgál. A legösszetettebb műtétek esetén is éles látást, pontosságot és kényelmet biztosít a sebészek számára, hogy a legfontosabb mozdulatokra koncentrálhassanak.

Mivel a képzés fontos része a SofMedica missziójának, a vállalat 2022 végéig mintegy 50 sebészt tervez kiképezni Magyarországon, az egészségügyi szakemberek fejlesztésére szolgáló átfogó keretrendszerén, az ISLE Akadémián (Innováció, Szimuláció, Tanulás, Ökoszisztéma) belül. Ennek eredményeképpen a vállalat egy körülbelül 3,5 millió eurós beruházást kalkulált egy állandó, ISLE Academy márkanévvel ellátott budapesti képzési központ létrehozásába, a már meglévő athéni és bukaresti központok mellett, és ennek érdekében több érdeklődő féllel, mint potenciális partnerrel folytat tárgyalásokat.

A SofMedica – Life Saving Innovation a SofMedica Csoport tagja, amely egy oktatásorientált, az egészségügyre összpontosító vállalatcsoport. 1994 óta működik Európában (Románia, Görögország, Magyarország, Bulgária, Bulgária és Ciprus), és aktívan részt vesz számos olyan kezdeményezésben, amelyek célja, hogy a betegek számára fenntartható változásokat hozzon. Emellett a SofMedica az innovatív orvosi technológiák egyedülálló portfólióját kínálja a magyar piacon, folyamatos és megbízható klinikai és műszaki támogatással kiegészítve.

Tovább

Egészség

Spanyolország a a gyerekek védelmében korlátozná az influencereket

spanyolország

Spanyolország még márciusban jelentette be, hogy megtiltaná az influencereknek és közszereplőknek, hogy egészségtelen ételeket és italokat reklámozzanak a gyerekeknek.

A javaslat értelmében tilos lenne minden olyan élelmiszer vagy ital reklámozása, mely magas cukor-, nátrium-, só- vagy zsírtartalmú.

Az európai ország nem csupán betiltaná az egészségtelen ételek, italok reklámozását a közösségi platformokon, de ezzel egyidőben arra is felkéri a gyerekek körében népszerű influencereket, közszereplőket és hírességeket, hogy vegyenek részt olyan oktatási és közegészségügyi kampányokban, melyek a fizikai aktivitást és az egészség, valamint fenntartható és felelős táplálkozási szokásokat hírdetik.

Erre a lépésre öt hónappal azután került sor, hogy a spanyol fogyasztóvédelmi miniszter, Alberto Garzón bejelentette, hogy betiltja az egészségtelen élelmiszerek gyermekeknek szánt reklámozását a tévében, az interneten, a közösségi médiában és az alkalmazásokban, a mozikban, az újságokban és a rádióban. A tilalom olyan termékekre vonatkozna, mint a csokoládé, sütemények, kekszek, energiaszeletek, gyümölcslevek, energiaitalok és fagylaltok. A miniszter szerint erre azért van szükség, hogy összefogva lépjenek fel a gyermekkori elhízás problémájának kezelése érdekében.

Egy 2019-es tanulmány rávilágított, hogy a 6-9 év közötti spanyol gyerekek 40,6 százalékának testsúlya haladta meg az ajánlott mértéket, közülük pedig 17,3 százalék már túlsúlyos.

Mi a helyzet itthon?

A magyar 4-10 év közötti gyermekek 23 százaléka rendelkezik súlyfelesleggel, állapította meg a Nestlé Hungária a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) szakmai támogatásával készült, 2021-es országos reprezentatív felmérése.

Ennek egyik oka a mozgásszegény életmód, a másik pedig a helytelen táplálkozási szokások. A 4-10 éves kor között lévő gyermekek az ajánlottnál kevesebb zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket és teljesértékű gabonát fogyasztanak, ezzel szemben azonban az étrendjük túl sok zsírt és sót tartalmaz.

A kevés zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó étrend az immunrendszer gyengüléséhez vezethet, míg az elfogyasztott tej- és tejtermékek alacsony aránya akár a csontok fejlődésére is negatívan hathat. A túlzott zsírfogyasztás – ami általában a zsírosabb felvágottakból ered – magas koleszterinszintet eredményezhet, ami egyértelműen egészségkárosító hatású. A vizsgált 4-10 éves korosztály átlagosan 3-4-szer több sót fogyaszt az ajánlott mennyiségnél, mely elsősorban az otthoni főzés során kerül az ételekbe.

Valóban a gyermekek által követett influencerek korlátozásában, az oldalaikon megjelenített irányított tartalmakban rejlik a megoldás, vagy a szülői hozzáállás megváltoztatására kellene nagyobb hangsúlyt fektetni?

A legfontosabb az egész társdalom egy tudatosabb és egészségesebb életmód felé való terelése, beleértve az influencereket és a szülőket is, hiszen természetesen különböző, de jelentős hatással vannak a gyermekek mindennapjaira, befolyással az életükre és fejlődésükre. A tudatos életmód a lelki és testi egészséget egyaránt magába foglalja. A zsírok, sók, cukrok és összességében a kalóriabevitel csökkentése, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának növelése mellett a rendszeres sport, mozgás a testi, míg a csokoládé vagy chips utáni sóvárgás csillapítása a lelki egészséghez járulhat hozzá. Az influencerek kommunikációjában is szükséges egyfajta tudatosság ezen a téren, például többségben olyan márkákkal együtt dolgozni, akinek a kínálatában a hagyományos áruk mellett, megtalálhatóak a cukor- és zsírcsökkentett termékek is”

mondta Havas Dávid, a Star Network Influencer Ügynökség projektmenedzsere.

Tovább
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss