Egészség

Egyre elterjedtebb ez az új, alvással kapcsolatos kór

A zavart elsősorban a stressz és a szorongás okozza.

A Covid-19 világjárvány ma már bizonyítottan egyik kellemetlen és hosszan tartó következménye az alvatlanság. Nevet is adtak neki: coronasomnia – írja közleményében a Magyar Alvás Szövetség.

Ezt a zavart elsősorban a stressz és a szorongás okozza, ami kezelés nélkül nehezen visszafordítható folyamattá válik. Leginkább a magas vérnyomás és a depresszió fennmaradásának a kockázata maradhat fenn a világjárvány végét követően – jelzik az alváskutatók.

A XXI. század népbetegségévé vált az alvatlanság, hangsúlyozza az alvás orvosok világszövetsége, miközben a szorongást és a stresszt a mindennapok bizonytalansága növeli. Ezért az alvatlanság elleni küzdelem soha nem volt olyan fontos, mint ezekben az években. Ha az alvatlanság állandóvá válik, kialakulhat az alvatlansági szindróma, ami azt jelenti, hogy minél többet aggódik valaki emiatt, annál nehezebben tud aludni.

A természetes élettani rendszerünk felborulása, a cirkadián ritmusunk megváltozása az emésztésre éppúgy hatással van, mint az immunrendszer funkcióira. A koronaszomnia leküzdéséhez életmódváltozásra és szakemberrel folytatott konzultációra is szükség van a szövetség szerint.

Forrás: HVG

Friss