Egészség

Miért nem működik a legtöbb fogyókúra?

fogyókúra

70 kilóval könnyebben az élet: a tartós életmódváltás hozza meg az eredményeket

Egyre több olyan fogyókúra hódít az interneten, amelyek gyors testsúly csökkenést ígérnek, mégis nagy részük tarthatatlan a mindennapokban. A próbálkozásokat legtöbbször csalódás követi, így végül könnyen motiválatlanná válhat az ember. A megoldást a közösség ereje adhatja: a tapasztalatcsere egyaránt hasznos a receptek cseréjében vagy a lelki kérdések kitárgyalásában. Az egyik legnagyobb ilyen közösségi csoport a #fogyjunkegyütt, ahol szakemberek is ingyenesen válaszolnak kérdésekre. Egyikük Nagy Henriett, aki több mint 70 kilót adott le.

A legtöbb ember koplalással és önsanyargatása próbálja elérni a kívánt eredményt, ám az esetek nagy százalékában abbahagyják a fogyókúrát, ami nem is csoda, hiszen a legtöbb ”csodakúra” ami azonnali és látványos fogyást ígér, hosszútávon tarthatatlan. Miről mesélhetne Nagy Henriett is, aki háromgyerekes anyaként több mint hetven kilótól szabadult meg.

„Tudni kell rólam, hogy én tényleg nagyon kövér voltam, vagy 140 kg, és úgy neveltem a három kisgyermekemet. A fogyásom egy magánéleti és lelki válsággal indult, amikor elkezdtek rólam olvadni a kilók. Itt valami bekattant, és azt gondoltam, hogy ha ilyen könnyen megy, miért ne folytathatnám? Itt kezdődött el az én történetem”

– mondta Heni, aki ma már azoknak az internetes mentoroknak a táborát erősíti, akik lelket öntenek a többi fogyókúrázóba a #fogyjunkegyütt Facebook-csoportban.

„Mázlim volt, amikor belevágtam, hiszen itthon voltam a gyerekekkel. Főztem nekik, majd letettem őket aludni. Én is pihenhettem volna addig, de inkább tornáztam a nappaliban. A legfontosabb, amit megtanultam az az, hogy minden fejben dől el”

– tette hozzá Nagy Henrietta, aki fogyása kulcsának a hízlaló alapanyagok megfelelő helyettesítést és a sok mozgást tartja.

Belátni, hogy változásra van szükség

Mint mondta, a folyamat legnehezebb része ugyanakkor belátni, hogy szükség van a változásra, és segítséget kérni. Viszont egy támogató közösségben, ahol ugyanazzal a problémával küzdő emberek vannak, sokkal könnyebb megtenni az első lépéseket.

„A legnagyobb tanács, amit adni tudok, az az, hogy határozzuk el magunkat és higgyünk a folyamat erejében. Ami még fontos, hogy ne egyből várjuk a csodát, hiszen idő kell minden tartós dologhoz. Amikor megtapasztaljuk az eredményét a kitartó munkánknak, az az öröm tud majd újabb és újabb löketet adni, és előrébb vinni akkor, amikor nehézségekkel találjuk szemben magunkat. Ezekben a nehéz időszakokban pedig különösen sokat segít, hogy nem vagyunk egyedül, hanem itt vagyunk egymásnak egy bizalmi körben”

– tanácsolta Heni.

Több ezer embernek segítettek

A #fogyjunkegyütt ingyenes Facebook-csoport 2020 óta több ezer embernek segített legyőzni a túlsúlyt, és az azzal járó összes nehézséget. Alapítója és ötletgazdája, Nebehaj Vanda egy szénhidrátcsökkentett termékeket forgalmazó cég marketingeseként találkozott a problémával.

„Sokan kérdezték tőlem, hogy hogyan is tudnának tartósan lefogyni, és többen panaszkodtak arra is, hogy nem tudnak teherbe esni, és komoly egészségügyi problémákkal küzdenek a túlsúlyuk miatt. Ennek hatására jött létre a #fogyjunkegyütt program”

– mesélte Vanda, majd hozzátette: mára táplálkozási tanácsadók és dietetikusok egy csoportja is segíti a fogyókúrás közösséget. Emellett olyan recepteket és alapanyagokat is ajánlanak, amelyek segítik a diétát.

Az sem mindegy, hogy miből főzünk

„Léteznek olyan termékek, amelyekből az egész család számára lehet laktató ebédet vagy vacsorát készíteni kisebb kalóriabevitel mellett, és ami a legfontosabb, hogy tényleg bármi elkészíthető, pizza, sütemények, amit csak megkívánunk. A szénhidrátcsökkentett termékek egyik legnagyobb hazai fejlesztője és gyártója a Dia-Wellness, amely cég munkatársai a csoportban is rendszeresen tanácsaikkal segítik a tagokat”

– tette hozzá Vanda.

Mint elmondta, a #együttfogyunk gyorsan elterjedt lett és országos mozgalommá nőtte ki magát. A sok érdeklődőnek köszönhetően több mentorprogramot is indítottak a csoportban, így a szakemberek napi szinten segítenek és támogatják a hozzájuk fordulókat. Sokan közülük annak idején ugyanúgy túlsúllyal küzdöttek, majd végighaladva az úton lettek profi szakemberek, és életmód tanácsadók.

„Nagyon sok visszajelzést kapok az ügyfeleimtől, akik negyven-ötven kilót fogytak. A legtöbben úgy fogalmaznak: köszönöm, hogy visszakaptam az életemet”

– zárta Nebehaj Vanda.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Egészség

Mini LED kijelzőtechnológiás sebészeti monitort dobott a piacra az LG az endoszkópos és laparoszkópos beavatkozásokhoz

Az LG Electronics (LG) megkezdte új, 31,5 hüvelykes sebészeti monitorjának (32HR734S modell) piaci bevezetését.

A sebészeti endoszkópok, laparoszkópos kamerák és más kompatibilis orvosi képalkotó rendszerek képeinek színes megjelenítésére tervezett LG monitor megkapta az 510(k) engedélyt az amerikai FDA-tól, azaz már az Egyesült Államokban is forgalmazható. A Mini LED technológiájú kijelző pontos színszabályozást garantál széles színtartománnyal és optimalizált tisztaságú képpel.

A 32HR734S monitor egy 31,5 hüvelykes, 4K felbontású (3840 x 2160) Mini-LED kijelző, amely több ezer apró LED-diódát használ háttérvilágításként. Az LG orvosi monitora 2 000 cd/m² csúcsfényerőt és 1 000 000:1 értékű dinamikus kontrasztarányt biztosít, a tiszta, részletes képek és az erős kontraszt érdekében pedig 1536 külön háttérvilágítási zónát kezel. A kijelző megbízható színkonzisztenciát garantál az egész képernyőn, a DCI-P3 színtér 98 százalékos lefedettségével.

A lenyűgöző képi teljesítmény mellett a 32HR734S a sebészeti környezetben szükséges tartósságot és megbízhatóságot is garantálja. Az optikai ragasztás (a kijelző és az előlap közötti közvetlen kötés), és az előlap csillogás-, tükröződés-, valamint ujjlenyomat-gátló bevonatai miatt az LG 32HR734S 4K sebészeti monitoron mindig tökéletesen jól láthatóak a képek, még az erősen megvilágított műtőkben is. A termék elülső és hátsó oldala is víz- és porálló (IP45-, illetve IP32-besorolás), így a monitor a műtétek során esetlegesen a készüléket érő környezeti hatások között is zavartalanul működik.

A 32HR734S az első olyan LG sebészeti monitor, amely tartalmazza az innovatív, ún. Clone Screen funkciót. A Clone Screen-el a felhasználók a 32HR734S-en megjelenő képet megkettőzhetik egy második monitoron (HDMI-n keresztül csatlakoztatva), ami jelentősen megkönnyítheti a műtéti folyamatok hatékonyságát és a kommunikációt olyan helyzetekben, amikor több egészségügyi szakembernek kell ugyanazt a képet látnia.

A kijelző ún. Mirror üzemmódja a képernyőn megjelenő képet vízszintesen tükrözi, míg a Rotation üzemmód 180 fokkal elforgatja a képet a műtéti kamera tájolásának megfelelően. A monitor Picture-in-Picture (PIP) és Picture-by-Picture (PBP) funkciót is biztosít, ez utóbbi akár négy különböző képforrás egyidejű megjelenítését is lehetővé teszi. Az orvosok és egészségügyi szakemberek így egyszerre több – például laparoszkópos és fluoroszkópos – képet nézhetnek, miközben még a beteg életjeleit is figyelemmel kísérhetik ugyanazon a kijelzőn.

„A fejlett Mini LED technológiával rendelkező 32HR734S a sebészeti környezetben szükséges kiváló képminőséget és kényelmi funkciókat kínálja”

– mondta YS Lee, az LG üzleti megoldások divíziójának alelnöke és IT termékekért felelős vezetője.

„Úgy véljük, hogy új modellünk jelentősen hozzájárul majd a műtéteket végző és a műtéteknél segédkező egészségügyi szakemberek munkájának hatékonyságához.”


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

A modern szájsebészeti eljárások fejlődése

uniklinik szájsebészet
Képek forrása: Freepik

A fogászati technológia elképesztő sebességgel fejlődik, ami számtalan előnnyel jár a  páciensek és a fogorvosok számára is. A csúcstechnológiás képalkotó rendszerektől az innovatív kezelésekig az új fejlesztések teljes mértékben átalakítják a fogászati ellátást, amit ma már a precizitás, a hatékonyság és a betegközpontú megközelítés jellemez. Milyen újdonságok teszik egyre kényelmesebbé és pontosabbá a szájsebészeti eljárásokat?

Digitális képalkotás a diagnosztika precizitásáért

A modern szájsebészet egyik alappillére a digitális képalkotó technológiák integrálása, amelyek forradalmasították a diagnosztikai pontosságot. A kúpnyalábos komputertomográfia (CBCT) kiemelkedik az újítások közül, mivel háromdimenziós, nagy felbontású képeket nyújt a szájüreg, az állkapocs és az arcüreg struktúráiról. Ez a technológia lehetővé teszi a szájsebészek számára, hogy eddig nem látott precizitással állítsanak fel diagnózisokat, ami elősegíti a korábbinál célzottabb kezelési tervek elkészítését.

A digitális képalkotás emellett hozzájárul ahhoz is, hogy a szájsebész más egészségügyi szakemberekkel is hatékonyan együtt tudjon működni a páciens gyógyulásának érdekében. A digitális adatok zökkenőmentes megosztása megkönnyíti a különböző szakterületek közötti konzultációkat, biztosítva ezáltal az összetett fogászati és orvosi igényű betegek átfogó ellátását.

Számítógépes tervezés és gyártás (CAD/CAM)

A számítógépes tervezés során a speciális szoftverek 3D modelleket hoznak létre többek között a protézisekről és az implantátumokról, majd a digitálisan megtervezett fogpótlásokat speciális gépekkel, például 3D nyomtatókkal vagy CNC (számítógépes numerikus vezérlésű) marógépekkel készítik el.

A szájsebészek így ma már személyre szabott megoldásokat hozhatnak létre, optimalizálva mind a formát, mind a funkciót. Az intraorális szkennelés és a digitális lenyomatok pedig felváltják a hagyományos fogászati lenyomatokat, kényelmesebb élményt nyújtva a pácienseknek, miközben a sebészeket rendkívül pontos adatokkal látják el.

Lézeres kezelések és minimál invazív eljárások

A lézertechnológia megjelenése a minimál invazív szájsebészet új korszakát nyitotta meg. A lézeres kezelések precizitást biztosítanak a lágy- és keményszöveti eljárásoknál, lehetővé téve a sebészek számára, hogy az összetett eljárásokat csökkentett vérzés, kisebb fájdalom és gyorsabb gyógyulási idő mellett végezzék el.

A minimál invazív technikák hozzájárulnak az egészséges szövetek megőrzéséhez is, ami összhangban van a betegellátás holisztikus megközelítésével, ahol nemcsak a meglévő problémák kezelésére helyeznek hangsúlyt, hanem a szájüreg általános egészségének megőrzésére is.

uniklinik fogászat

Uniklinik Fogászat: professzionális szolgáltatást nyújtó fogászat Budapesten

Az Uniklinik Fogászat és Implantációs Központ egy profi fogászat Budapest szívében. Elkötelezett orvoscsapatunk tagjai között a fogászat összes ágazatának szakértője megtalálható! Szakorvosaink nemcsak a konzerváló fogászat, valamint a fogpótlástan kiváló szakértői, de az esztétikai fogászat és a fogszabályozás területén is az élen járnak. Nap mint nap azért dolgozunk, hogy ön és családja a lehető legmagasabb színvonalú fogászati szolgáltatásban részesüljön. Keressen fel bennünket, hiszen online bejelentkező rendszerünkkel gyorsan és kényelmesen foglalhat időpontot, így haladéktalanul elkezdhetjük a munkát, hogy javítsunk életminőségén.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egészség

Isiásztól a befagyott vállig – A gyógytorna megoldást jelenthet!

gyógytorna isiász befagyott váll
Kép forrása: Freepik

Az ülő életmód és a mozgásszegény életvitel számos mozgásszervi problémát okozhat, amelyek gyakran fájdalommal és a mozgástartomány beszűkülésével járhatnak. Az egyik leggyakoribb ilyen probléma az isiász, amely a deréktáji fájdalommal és az alsó végtagba sugárzó fájdalommal jelentkezik. Szintén gyakori a befagyott váll, amely a kar emelésének nehézségét és fájdalmát okozza. Szerencsére a gyógytorna hatékony megoldást jelenthet ezen panaszok enyhítésére is.

Mi az isiász, és hogyan segíthet a gyógytorna?

Az isiász az ülőideg irritációjával vagy nyomásával összefüggő állapot, amely hirtelen vagy fokozatosan jelentkező derék- és lábfájdalmat okoz. Az ideggyökerek nyomása következtében az érintett területeken zsibbadás, gyengeség is előfordulhat, jelentősen korlátozva a mindennapi tevékenységeket. Az isiász gyógytorna speciálisan kidolgozott gyakorlatok segítségével enyhíti az idegi nyomást, javítja a mozgékonyságot és csökkenti a fájdalmat. A gyakorlatok célja az idegrendszer stabilizálása, a gerinc helyes tartásának visszaállítása és a hát izmainak erősítése.

A befagyott váll – Mi okozza, és miért fontos a kezelés?

A befagyott váll, orvosi nevén adhezív kapszulitisz, a vállízület fokozatos mozgás beszűkülésével jár. Ez az állapot hirtelen is kialakulhat, például egy vállsérülés után, vagy lassan, több hónap alatt is jelentkezhet. A befagyott vállat az ízületi tok megvastagodása és összenövései okozzák, ami súlyos fájdalmat és a mozgástartomány jelentős csökkenését eredményezi. A gyógytorna rendkívül fontos szerepet játszik a befagyott váll kezelésében, mivel célzott mozgásokkal és nyújtásokkal visszaállítja az ízület mozgékonyságát, segít enyhíteni a fájdalmat és megakadályozza a további állapotromlást. A terápia során a váll fokozatosan visszanyeri mozgástartományát, és a rehabilitációs idő lerövidülhet.

Gyógytorna mint a mozgásszervi panaszok megoldása

A gyógytorna célja, hogy az érintett testrészeket újból funkcionálissá tegye, minimalizálva a fájdalmat és maximalizálva a mozgás szabadságát. A megfelelően alkalmazott gyakorlatok segítenek helyreállítani az izom egyensúlyt, javítani a testtartást és növelni az általános rugalmasságot. Mind az isiász, mind a befagyott váll esetében a kezelés korai megkezdése alapvető fontosságú, hiszen a késlekedés nemcsak a gyógyulást lassítja, hanem további komplikációkhoz is vezethet.

A gyógytorna hosszú távú előnyei

A gyógytorna nemcsak a fájdalom azonnali enyhítését szolgálja, hanem hosszú távon hozzájárul a mozgásszervi problémák megelőzéséhez is. Az erősítő és nyújtó gyakorlatok rendszeres végzése révén a beteg izomereje és rugalmassága fokozatosan javul, ami csökkenti a sérülések és ismételt problémák kockázatát. Nagyon fontos, hogy a helyesen elsajátított mozdulatsorokat ne csak a terápia ideje alatt végezzük el gyógytornászunkkal, hanem otthon is szorgalmasan mozogjunk.

Az egyéni állapotfelmérést követően tartsuk be a kezelési tervet, és szükség esetén egészítsük ki a gyógytornát más fizioterápiás vagy fizikoterápiás kezelésekkel. A gyógytorna az egészséges életmód alapvető része, amely segíthet megelőzni és kezelni a mindennapi élet során jelentkező mozgásszervi panaszokat.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Ajánljuk

Friss