Egészség

Így növelheted a családi kasszát akár évi 150 ezer forinttal

Képek forrása: Freepik

Kockázatmentes megtakarítási mód, amellyel 20%-kal növelheted a megtakarításod? Túl szép, hogy igaz legyen! Vagy mégsem? Az egészségpénztár pont ezt a lehetőséget kínálja a pénzügyileg tudatos személyek számára. Ezzel a rizikómentes megtakarítási módszerrel akár évi 150 ezer forinttal is gyarapíthatod a megtakarításod. Cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat és hasznos tanácsokat osztunk meg az adó-visszatérítés nyújtotta előnyök maximalizálásához.

Hogyan működik az egészségpénztár és mire használható az egészségpénztári egyenleg?

1. lépés: Belépés az egészségpénztárba

Ahhoz, hogy az egészségpénztárban rejlő lehetőségeket kiaknázhasd, először szükséges csatlakozni egy pénztárhoz. Az OTP Egészségpénztár esetén ezt személyesen és online is megteheted. Míg az előbbire bármely OTP Bank fiókban lehetőség van, addig az utóbbi esetben kényelmesen, akár otthonról is végezheted a regisztrációt.

Az OTP Egészségpénztárba való online belépés 4 egyszerű lépéssel elvégezhető. Egy gyors regisztrációt követően ki kell tölteni az online belépési nyilatkozatot, amit aztán el kell juttatni aláírva az egészségpénztár részére. Ennek legegyszerűbb és legkényelmesebb módja, ha digitálisan küldöd el a www.otpportalok.hu ügyfélportálon keresztül a személyi igazolványról és lakcímkártyáról készített képekkel együtt. Ha erre nincs mód, akkor postán is feladható.

2. lépés: Befizetés

Ezt követően az egészségpénztári számládra egyéni befizetések és munkáltatói hozzájárulások formájában kerülhet pénz. Adó-visszatérítésként a befizetett összeg 20%-át kaphatod vissza, de évente legfeljebb 150 ezer forintot. Érdemes tehát 750 ezer forintot befizetni egy évben, hiszen így garantálható a maximális, 150 ezer forintos adó-visszatérítés.

Fontos megjegyzés: Rendelkezel nyugdíjpénztári számlával? Ez esetben az elérhető éves 150 ezer forintos pénztári adó-visszatérítési limittel a két számlával együttesen, összesen szükséges számolni.

Az adó-visszatérítést a NAV arra a pénztári számládra folyósítja a következő évben, amit megjelölsz az adóbevallásodban. Kizárólag azok számára éri meg egészségpénztári számlát nyitni, akik rendelkeznek SZJA befizetéssel.

3. lépés: Egészségpénztári egyenleg felhasználása

Az egészségpénztárral elérhető extra megtakarítás olyan szolgáltatásokra és termékekre fordítható, amelyeket amúgy is igénybe vennél. Az OTP Egészségpénztár több mint 13 ezer szerződött szolgáltatóval áll kapcsolatban. Nagyon széles az elszámolható szolgáltatások és termékek köre. Így magánegészségügyi vizsgálatok, kezelések, gyógyszerek, gyermekruhák, tanszerek, tandíj, pelenka és számos egyéb dolog fedezhető az egészségpénztári számlán lévő összegből.

A vásárlás még egyszerűbbé vált a vadiúj kártyaösszekötéssel, amely lehetővé teszi az OTP Egészségkártya és a bankkártya összekapcsolását. A kényelmi funkciónak köszönhetően nem szükséges az egészségpénztári egyenleget folyamatosan ellenőrizni és külön befizetni rá pénzt. Kártyaösszekötés esetén ugyanis az OTP Egészségkártyával történő fizetéskor automatikusan levonásra kerül az összekapcsolt bankkártyáról a hiányzó összeg, ha egyébként nincs elegendő egyenleg az egészségpénztári számládon. Mutatjuk, hogyan működik a gyakorlatban!

Evelin gyógyszertárba megy, hogy megvegye a szükséges gyógyszereket. A vásárolt gyógyszerek 13 ezer forintba kerülnek. Evelin az OTP Egészségkártyájával fizet, amin viszont csupán 7 ezer forint van. De a kártyaösszekötésnek hála, ez nem jelent problémát a fizetéskor, ugyanis a hiányzó összeget a bankkártyájáról fedezi automatikusan.

4. lépés: 20%-os adó-visszatérítés kihasználása

Végül pedig nincs más dolgod, mint élvezni a befizetések utáni 20%-os adó-visszatérítést, amely a következő évben érkezik az egészségpénztári számládra. Íme, hogy fest ez a gyakorlatban egy példán keresztül:

A munkahelyed cafeteria-rendszerében az egyik választható elem a munkáltatói egészségpénztári hozzájárulás. Ennek éves összege 300 ezer forint. Egyéni befizetés formájában további 450 ezer forintot fizetsz be saját forrásból, hogy maximalizáld az adó-visszatérítés formájában szerezhető megtakarításod.

Az így összegyűlt 750 ezer forintot a szokásos családi kiadások fedezésére fordítod. Az év során szükség volt új szemüveg vásárlására, magán fogászati ellátásra és számos sporteszközre. Mivel ezek mind elszámolható tételek, így kényelmesen egészségpénztári kártyával vásároltad meg őket.

Az egyéni befizetések és a munkáltatói hozzájárulások után a következő évben 20%-os adó-visszatérítés, vagyis 150 ezer forint érkezik az egészségpénztári számládra, amit szabadon elkölthetsz elszámolható termékekre, szolgáltatásokra.

Miért éri meg az OTP Egészségpénztári tagság?

Bár 150 ezer forint elsőre nem tűnik jelentős támogatásnak, nem szabad elfelejteni, hogy ezt minden évben igényelheted. Tehát ha 10 év távlatában gondolkozol, akkor már sokkal hízelgőbb a lehetőség, hiszen kockázatmentesen gyarapíthatod a vagyonod akár 1,5 millió forinttal, ami már nem elhanyagolható összeg.

Ráadásul számos szerződött partner további kedvezményeket biztosít az OTP Egészségpénztár tagjainak. Nem ritka, hogy 5-30%-kal alacsonyabb áron vehető igénybe magánegészségügyi szolgáltatás. Például a Budai Egészségközpont 10%-ot nyújt minden tag számára. Hasonló módon számos webshopban és bioüzletben kifogható csábító exkluzív ajánlat.

További előny, hogy az OTP Egészségpénztári tagság nemcsak számodra, hanem kedvezményezettként akár családtagjaidnak is előnyös. Hiszen a szolgáltatások és termékek számukra is elérhetőek, ráadásul társkártyát is igényelhetsz nekik.

Bár az egészségpénztári tagságnak vannak költségei, de ennek mértéke elenyésző, főleg ha ezzel szemben a 150 ezer forintos adó-visszatérítésre gondolsz. Az alábbi költséggel kell számolni:

  • belépési díj: 2000 Ft,
  • működési költség (6,5%),
  • egyszeri kártyadíj, 3 évre: 2900 Ft,
  • A minimum havi befizetés 5000 forint, amely természetesen felhasználható.

Újabb két érv, hogy csatlakozz az OTP Egészségpénztárhoz!

Bár a fenti előnyök önmagukban is igen meggyőzőek, két további érv szól amellett, hogy csatlakozz az OTP Egészségpénztárhoz. Az adóbevallás időszaka gyorsan közeledik, így az akár 150 ezer forintos extra megtakarításra hónapokon belül szert tehetsz.

Ráadásul aki 2023. november 20. és december 27. között egyéni befizetésként fizet be egészségpénztári számlájára, az nyereményjátékban is részt vehet, amiben 10 szerencsés visszanyerheti befizetései 20%-át, maximum 150 ezer forintot. Ehhez nem kell mást tenned, minthogy az OTP Egészségpénztári számládra fizess be egyéni úton minimum 20 ezer forintot és regisztrálj a játékra 2023. november 20. és december 27. között. Nyerési esélyed könnyedén növelheted magasabb összeg befizetésével, hiszen minden befizetett 20 ezer forint egy újabb esély a nyereményre. A sorsolásra 2024. január 12-én kerül sor.

A nyereményjáték részleteiről itt tájékozódhatsz.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss