Egészség

A mozgás szerepe az egészség megőrzésében

Kép forrása: Freepik

Lélegezz helyesen, foglalj állást a mozgásszegény életmód ellen, adj esélyt egy egészségesebb életnek! Bár a legtöbb ember tudja, hogy a testmozgás mennyire fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében, mégis sokan halogatják. Miért fontos ezen változtatni?

Gyakran halljuk, hogy az egészséges élethez minden nap legalább 30 percet kell gyakorolnunk. A fizikai aktivitás az egészséges élet egyik legfontosabb eleme, mert a csont- és izomrendszerre gyakorolt fizikai előnyein túlmenően jó közérzetet is hoz magával. Erre hívja fel a figyelmet a MozgásKlinika életmód podcast is, elkerülve ezzel a mozgásszervi problémák kialakulását. Mégis sokan nem tesznek ellene semmit, inkább az ülő életmódot választják.

A mozgás fontossága az egészség megőrzésében

A fizikai aktivitás számos előnnyel jár mind fizikailag, mind szellemileg:

  • Mobilitás: egy kis mozgás jót tesz, ha egy bulin táncolsz, vagy otthon játszol a gyerekekkel. Ezért jó, ha az életedbe beépíted a mobilitást növelő tevékenységeket, mint például a fizikai gyakorlatok mellett a jóga, a pilates vagy a nyújtás.
  • Energia: a fizikai aktivitás jó lelki és testedző, és bár energiát fogyaszt, közben még több energiát termel.
  • Ellenállás: mit szólnál ahhoz, ha nem fáradnál el olyan gyorsan, amikor a busz után futsz munkába menet? Vagy tovább élsz, miközben alig jársz orvoshoz? Nos, a rendszeres fizikai aktivitás növeli az állóképességet, erősíti az immunrendszert, valamint erősíti a csontokat és izmokat.
  • Pszichológiai hatások: egy szó: dopamin. A fizikai aktivitás a dopamin fő forrása, amely serkenti a motivációt, a kreativitást, a koncentrációt, a figyelmet és az alvást. Arról nem is beszélve, hogy a fizikai aktivitás irigylésre méltó testet ad.

Az ülő életmód kockázatai

Ha az előnyök nem győznek meg az aktív életmódról, akkor felhívjuk a figyelmet az ülő életmóddal járó 5 leggyakoribb kockázatra!

1. Csökkent ízületi mobilitás és izomtömeg csökkenés

A hosszan tartó egy pozícióban való állás az ízületek merevségét és az izom hipotóniáját hozza magával. Így a mozgásszervi megbetegedések kockázata is nagyobb lesz.

2. Elhízottság

A mozgáshiány lelassítja a zsírégetést és a cukrok anyagcseréjét a szervezetben. Így gyorsabban rakódnak le, így a súlygyarapodás gyakran elhízáshoz vezethet. Az optimális testtömegindex 18,5-24,99 között van, ami ha felette van, akkor ideje felvenni a tornacipőt, és gyakorolni.

3. Csökkent vérkeringési sebesség

Az ülőmunka csökkenti a vérkeringés sebességét a szervezetben, valamint annak oxigénellátását, ami szív- és érrendszeri betegségekhez, például magas vérnyomáshoz vezethet.

4. Hormonális egyensúlyhiányok

A mindennapi testmozgás hiánya serkenti bizonyos hormonok szekrécióját és gátolja a hormonok működését, ami letargiát, koncentrációs hiányt és fokozott stresszt okoz.

5. Ágyéki porckorongsérv

Bizony, mindannyiunknak volt már legalább egyszer hátfájása életében. De ha továbbra is fennáll, akkor komoly a probléma. És az ülőmunka az egyik fő oka, amivel fel kell keresni egy szakembert, aki segít a mozgásszervi probléma, valamint a mozgásszegény életmód leküzdésében!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss