Egészség

Szakítás újraértelmezve

Mire megtaláljuk az igazit – ha egyáltalán tényleg létezik ilyen – számos szakításon kell átesnünk. A modern kor technológiai vívmányai ezt is új alapokra helyezték: sokszor hagynak faképnél egy online kapott üzenetben, telefonon keresztül vagy éppen videóchatelés közben. Hogy egyszerűbb legyen megbirkózni a szakítással, vizsgáljuk meg most közelebbről egy kapcsolat végének lelki vonatkozásait!

Ez történik a lelkünkben, amikor szakítunk valakivel

A szakítást sokszor hasonlítják a halálhoz, hiszen közel azonos fázisokon megyünk keresztül, mire sikerül feldolgozni valaki elengedését. Ezek a szakaszok pedig a tagadás, a harag, az alkudozás, a depresszió és az elfogadás.

A különböző lépéseken végigmenni és megélni azokat nem egyszerű, de mindegyik egy lépcsőfok ahhoz, hogy végül levonjuk a tanulságokat és tovább tudjunk lépni. Ha azonban egyedül vagy a család és a barátok támogatásával nem sikerül megbirkózni a helyzettel, érdemes online pszichológus segítségét kérni!

Fiatal vagy idősebb korban egyszerűbb a szakítás?

Egy szakítás sohasem könnyű. Ifjú korban egy szakítás különösen intenzív és fájdalmas lehet, hiszen a személyiség még alakulóban van, az énképünk nem szilárd, így valaki elvesztése a magunkról alkotott képünket kérdőjelezi meg és alaposan próbára teszi az önbizalmunkat is. Kamaszkorban a szakítás a felnőtté válás része is egyben, ahol lehetőség nyílik az intimitás és a határok újraértékelésére.

Felnőttként több életterületre is kihat egy szakítás, hiszen a közös élet, a szokások, a családi dinamika (ha gyerekek is érintettek), az anyagi dolgok is mind megváltoznak. Ez pedig gyakran vezet konfliktushoz a szülők között, ami negatívan hathat a gyerekekre is.

Ilyenkor minden átíródik, új rutin, új rend alakul ki és új egyensúly jön létre az élet minden területén. Ez pedig nem kevés stresszel jár. Fontos azonban, hogy türelmesek legyünk önmagunkkal szemben és hagyjunk elegendő időt a gyászra, az elengedésre, hogy a személyiségünk is fejlődni tudjon mindeközben.

Lehetséges-e az újrakezdés?

Ha szülőként vagy idősként éljük meg a szakítást, sokszor érezhetjük azt, hogy mindennek vége és már nincs esélyünk egy újabb kapcsolatra. Előfordulhat az is, hogy a körülményeket (a gyerekek jelenlétét vagy az életkorunkat) hibáztatjuk azért, mert csökkent értékűnek érezzük magunkat. Olyan személynek, aki már biztosan nem kell majd senkinek.

Az újrakezdés azonban számos lehetőséget is tartogat: a tapasztalatok birtokában jobban hatékonyabban ki tudjuk fejezni az igényeinket, meg tudjuk húzni a határainkat, javul a kommunikációnk, ezáltal pedig a kapcsolataink is értékesebbek lehetnek.

Meghatározó szerepe van a családnak, a barátoknak, a minket körülvevő közösségnek is egy kapcsolat lezárását követően, illetve a gyógyulás folyamata alatt. A támogató környezet minden bizonnyal megadhatja azt a támaszt, amely lendületet ad majd a továbblépéshez.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss