Egyéb kategória

Totálisan leállt a World of Warcraft fejlesztése

blizzard
Kép: PCMag

Darabjaira hullott a Blizzard, történelmi mélyponton a munkamorál.

A videójátékos sajtót követők mostanra minden bizonnyal értesültek a hírről, hogy a múlt héten minden idők legnagyobb botránya tört ki az Activision Blizzardnál, specifikusan annak utóbbi részében. Két évnyi nyomozást követően Kalifornia állam munkajogokkal és lakhatással foglalkozó hatósága pert indított a kiadó ellen, állítása szerint a Blizzard berkein belül a férfi munkavállalók egy része rendszeresen kivette a részét a kolleginák zaklatásában, egy szexuális zaklatást még az áldozat öngyilkosságával is kapcsolatba hoztak. Emellett a nők alacsonyabb fizetést kaptak ugyanazért a munkáért, a teherbe esésük lehetősége miatt pedig előremeneteli lehetőségektől estek el.

A mellbevágó praktikákat és eseteket tartalmazó periratra annyit reagált az Activision Blizzard, hogy általánosságban véve elítél minden benne szereplő visszaélést, ám a hatóság vizsgálatát nem tartja pártatlannak és objektívnek, a legtöbb állítását vitatja. Emellett a cég szerint az öngyilkosságot elkövetett kolléganő esetében nincs összefüggés az állítólagos munkahelyi zaklatás és a halála között, így felháborítónak tartja, hogy mondvacsináltan és rosszindulatúan belerángatták az ügybe.

Ezután a cégen belüli kommunikációban Frances Townsend, az Activision Blizzardhoz márciusban csatlakozott vállalati ügyekért felelős alelnök a vádak javát eltorzítottnak és hamisnak titulálta, a kontextusukból kiragadott történetekkel. Szintén egy belső levélben a Blizzard elnöke rendkívül aggasztónak nevezte az állítólagos eseteket és változásokat ígért, bár J. Allen Brack a perirat szerint egy részükről biztosan tudott.

A perirat és az arra adott vállalati reakció gigantikus sokkot okozott az Activision Blizzardon belül, mostanra nyolcszáznál is több munkavállaló írt alá egy petíciót, amely gyalázatosnak és sértőnek nevezi a felsővezetés hozzáállását az ügyhöz, továbbá azonnali korrekciókat követel.

A Blizzardnál konkrétan megállt az élet, jelenleg még a World of Warcrafton sem dolgozik szinte senki, árulta el a Twitteren az egyik felelős fejlesztő. Jeff Hamilton személyesen nincs ezzel megelégedve, szerinte senkinek sem válik az előnyére a helyzet, de most olyan mértékben forrnak az indulatok, hogy ellehetetlenült az érdemi munka.

Bobby Koticknak, az Activision Blizzard vezérigazgatójának eddig semmiféle mondanivalója sem akadt a cégénél kitört gigabotrány kapcsán. Legutóbb egy hónapja került a hírekbe, mikor rekordalacsony 54% jóváhagyási ráta mellett sikerült átvernie a részvényeseken a 150 millió dolláros, bő 46 milliárd forintos kompenzációs csomagját.

Forrás: Origo

Egyéb kategória

Arcfelismerő rendszert telepítenek a menzákra

arcfelismerő

Financial Times számolt be róla, hogy hétfőtől kísérleti jelleggel a skóciai North Ayrshire kilenc iskolájában arcfelismerő rendszerrel szerelik fel a menzákat, hogy gyorsabbá váljon a fizetés az ebédért. Az ötlet eredetileg még a járvány miatt merült fel, hiszen így csökkenteni lehet az érintkezések számát, de azóta az ebédeltetés felgyorsítását remélik tőle.

Mint az EnGadget írja, mind az iskolák, mind a rendszert szállító CRB Cunningham azt ígéri, hogy figyelni fognak a privacy- és biztonsági szempontokra, és hogy a rendszer nem fogja élőben pásztázni a tömeget az arcok után, hanem csak az előre betáplált arcmintákat fogja összevetni az előálló diákokéval. Az iskolákban ujjlenyomat-olvasó rendszereket már eddig is használtak, így ez csak egy újabb lépés a teljesebb biometrikus megfigyelés irányába. A körzeti tanács tájékoztatása szerint az érintett szülők 97 százaléka jóváhagyta a rendszer működését.

Ugyanakkor nem örülnek az arcfelismerő tervnek azok a brit szervezetek, melyek a túlzott megfigyeléstől és a biometrikus adatokkal való visszaéléstől félik az állampolgárokat. Az egyik komoly aggodalmuk, hogy az arcfelismerés iskolai bevezetése csak megszokottá, elfogadottá teszi a dolgot, azaz akik már gyerekként azt szokják meg, hogy a napi ügymenet része az arcuk folyamatos leolvasása, később se fognak ez ellen szót emelni.

Forrás: 444

Tovább

Egyéb kategória

A matematika világába is kalauzolna a Duolingo

duolingo

A Duolingo fejlesztői a matematika erejével szaggatnák le a gyerekeket a népszerű közösségi oldalak alkalmazásairól és csökkentenék az emberek közötti egyenlőtlenséget – írja a BBC. Luis von Ahn, az alkalmazás mögött álló cég vezetője azt mondta a brit médiumnak, hogy épp egy, a Duolingohoz hasonló matektanítós alkalmazáson dolgoznak, amit főleg általános iskolás gyerekeknek szánnak.

„Bár a Duolingot a nyelvtanulás miatt ismerik a célunk valójában sokkal általánosabb volt: oktatni szeretnénk. Milliárdokba kerülne iskolákat építeni világszerte, az okostelefonokkal viszont elérjük az emberiség kétharmadát”

– mondta Von Ahn.

Viszont pont emiatt tartja két élű kardnak a technológiát: szerinte a telefonok tele vannak felesleges zavaró tényezőkkel, mint például a TikTok. Azt mondta, hogy sok szülő hasznos képernyős időtöltésként gondol a Duolingóra, aminek ma már havi 40 millió aktív felhasználója van.

Azért kezdtek a nyelvtanítással, mert úgy látták, hogy az embereknek óriási szükségük van arra, hogy megtanuljanak angolul, de mindig is úgy tervezték, hogy más is akarnak tanítani. Még nem döntöttek arról, hogy csak iskoláknak akarják eladni az alkalmazást, vagy egy szélesebb közönségnek, de abban biztosak, hogy ingyenes lesz.

Von Ahn azt mondta, hogy több befektető és alkalmazott is nehezményezi ezt a rendszert, de egyrészt szerinte emiatt terjedt el olyan gyorsan az alkalmazás, másrészt ezt tartja morálisan helyesnek.

„Egy szegény országból, Guatemalából származom, ahol láttam a különbséget azok között, akik hozzáfértek a minőségi oktatáshoz, és akik nem tudtak írni és olvasni, ezért valami olyat akartam csinálni, ami minőségi oktatást nyújt az embereknek”

– mondta.

Forrás: Telex

Tovább

Egyéb kategória

Most már biztosan jön a remasterelt GTA-trilógia

gta

A megjelenésére készülve a jövő héttől eltűnnek az eredeti verzióik a digitális boltokból.

Beismerte a történetének egyik legrosszabbul őrzött titkát a Rockstar Games, leleplezte a rögtön dupla alcímet kapott Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Editiont. A csomag a GTA 3, a GTA Vice City, továbbá a GTA San Andreas felújított változatait tartalmazza, a szűkszavú tájékoztatás szerint grafikai és játékmenetbeli újításokat kaptak a klasszikus címek, de összességében megtartják a jellegzetes kinézetüket és hangulatukat. Képernyőképek és videók nem érkeztek a remasterekből, részletekkel kapcsolatos tájékoztatást a következő hetekben nyújt majd a vállalat.

Ezen túlmenően annyit lehet tudni a csomagról, hogy nagyon hamarosan PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series, Nintendo Switch, továbbá exkluzívan a Rockstar Launcheren keresztül PC platformokra válik elérhetővé, majd 2022 első felében Android és iOS rendszerekre is megjelenik. A Rockstar szerint a Grand Theft Auto 3 huszadik születésnapját kívánja ünnepelni a pakkal, az 2001. október 22-én jelent meg, de a felújított játékok tervezett megjelenési idejét nem tisztázta a vállalat.

Viszont rossz hír, hogy a játékok eredeti változatait a Rockstar már a jövő héttől fogva eltünteti majd a különféle digitális piacterekről, így aki szeretne a többé-kevésbé eredeti változataikra lecsapni, annak kevés ideje maradt megvenni azokat. Természetesen akik már beszerezték a termékek jelenlegi digitális kiadásait, azok a jövőben is tudnak majd játszani velük.

Forrás: ORIGO

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss