Egyéb kategória

Budapestre figyelt a nemzetközi IT világ: az emberközpontú technológiai fejlesztéseké a jövő

IT

Közel 1600 szakembert vonzott Európából a CraftHub konferenciasorozata.

Hogyan használja a mesterséges intelligenciát úttörő megoldásaihoz a világ egyik vezető optoelektronikai cége? Milyen a sikeres IT termékmenedzsement egy induló startupnál és egy többszáz fős vállalatnál? Milyen módszerekkel találja meg az utat a fogyasztók szívéhez egy felhasználói élménnyel foglalkozó specialista? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatott válaszokat a CraftHub által szervezett budapesti konferenciasorozat közönsége. Az Apple, a Google és a többi hazai és nemzetközi nagyágyú előadásaiból kirajzolódott a siker receptje: ismét előtérbe kell helyezni az embert és a társadalmat, akiknek az innovációk valójában készülnek. Ehhez pedig ma már a fejlesztői tudás mellett adatelemzésre, a felhasználók empátiára épülő, kreatív megszólítására, valamint a kettő között hidat építő profi IT termékmenedzsmentre van szükség.

Talán a fenti kérdésekből is világossá válik, hogy a digitalizálódó mindennapjaink mögött pörgő információ-technológiai szektor már sokkal többről szól, mint végeláthatatlan kódokról. Azok az IT-szakemberek, akik sikeresek szeretnének lenni a karrierjükben, sőt, olyan innovációkat szeretnének létrehozni, melyek valóban nyomot hagynak a világban, ki kell lépjenek a komfortzónájukból és széleskörűen fejleszteniük tudásukat. Erre kínált nem mindennapi lehetőséget a Prezi és az IBM Budapest Lab spinoff-ja, a CraftHub csapata által szervezett konferenciasorozat, mely október első hetében a magyar fővárosra vonzotta a nemzetközi techvilág figyelmét. A hibrid formátumú előadásokat az online térből is zökkenőmentesen követhette a több, mint 600 csatlakozó, a helyszíni nyüzsgés élményét pedig közel 1.000 résztvevő élhette át a Közép-európai Egyetemen – a legtöbben az Egyesült Államokból, Németországból és hazánkból érkeztek.

A fejlesztések kulcsszereplői lettek az adatok – használjuk őket jól!

Az egyhetes tudásdömpinget a Crunch konferencia nyitotta meg, mely az üzleti szempontból is egyre fontosabbá váló data science, illetve a BI (üzleti intelligencia), és data engineering gyakorlati kérdéseivel foglalkozott, ezt pedig a sikeres product management alapjait boncolgató egynapos Impact követte. A sort az Amuse programja zárta, minden oldalról körbejárva a felhasználói élmény (UX) területének legaktuálisabb kérdéseit és trendjeit. Az eseménysorozat nagy erénye idén is az volt, hogy a sokszínűségre és a kapcsolatépítésre helyezte a hangsúlyt, ez pedig évek óta a szervező Crafthub egyik fő célkitűzése.

„Mi elsősorban olyan nemzetközi közösséget szeretnénk létrehozni a rendezvényeinkkel, amely a tudásmegosztásra épül, és ahol szenior és junior szakemberek, programozók, menedzserek és cégvezetők laza keretek között beszélhetnek egymással a munkájuk során szerzett tapasztalatokról. Egyre több faktor játszik szerepet a sikerben a techvilágban is, a kihívásokkal pedig együtt a legkönnyebb megküzdeni”

– mondja Baccifava Médea, az eseményt szervező CraftHub egyik alapítója.

Nos, hasznos szakmai fogásokban és újító gondolatokban ezúttal sem volt hiány – ahogy a neves nemzetközi előadókban sem. Kathleen Maley (Experian) arra hívta fel a közönség figyelmét, hogy a legtöbb fejlesztői csapatban még mindig kívülállóként tekintenek az adatokkal foglalkozó analitikusokra, akiknek csupán annyi a szerepük, hogy igazolják a kollégák munkájának eredményességét. A szakember jó gyakorlatokkal mutatott rá, hogy a big data bizony sokkal több hasznos információt rejt magában, mint azt a fejlesztők gondolnák, így érdemes sokkal jobban bevonni a folyamatokba adatelemzőket, akik a számokat látva fel tudják tenni a megfelelő kérdéseket, és irányt tudnak mutatni, ha például egy applikáció nem úgy teljesít, ahogy várták. Daniel Thomason (Google) azonnal alkalmazható modellt mutatott be arról, mire kell koncentrálnunk IT termékmenedzserként egy startupnál, egy kis cégnél vagy éppen egy terjeszkedő nagyvállalatnál, hogy személyes és szervezeti sikereket könyvelhessünk el. Gadi Weislovits (Wise) a piaci növekedés és a felhasználói elégedettség összefüggéseiről beszélt elgondolkodtató előadásában.

Ideje, hogy a technológia visszakanyarodjon az emberhez

Itt is megmutatkozik, milyen szépen összesimult a három, látszólag teljesen önálló tematikával induló esemény programja, hiszen a hetet záró Amuse konferencia már teljes mértékben a felhasználói élményre koncentrált. Jól tudjuk, hogy ma már ez is egyértelműen kulcsterületnek számít a fejlesztői világban, ami nem is csoda, hiszen az emberek 75%-a az alapján ítéli meg a weboldal és a szolgáltató hitelességét, hogy mennyire nyeri el a tetszését a dizájnja, ha pedig bármelyik funkció rosszul működik mobilon, akkor semmi esély az üzleti sikerre.

Az előadók azonban ennél sokkal mélyebbre hatoltak a felhasználók működésének megértésében: Rama Gheerawo (Royal College of Art) arról beszélt, hogyan érthetünk el átütő erejű hatást a fejlesztéseinkkel, ha az elfogadásra, empátiára és kreativitásra támaszkodunk, a racionalitást pedig hátrébb szorítjuk. Korra, nemre, származásra és egyéni képességekre való tekintet nélkül kell párbeszédet kezdeményezni és igazán megérteni a felhasználókat, akik számára így lehet valódi értéket teremteni. A szakember bemutatta egyik kedvenc fejlesztését és annak születését: a virtuális valóságra épülő programmal különböző helyzetekbe helyezhetik a segítők a paranoiás betegeket, akik így fontos támpontot kapnak állapotuk megértéséhez és a sikeres terápiához.

„Nagyon örültünk annak, hogy az idei előadások között kifejezett hangsúlyt kapott az emberi tényező: az IT-szakemberek ugyanis nem csupán profik, hanem elsősorban magánemberek, akik maguk is szeretnének sikert tapasztalni a munkájukban és pozitív változást hozni mások életébe. Ezt kell szem előtt tartani a mindennapi feladatok során, hiszen így születhetnek olyan fejlesztések, melyek nem csak egy vállalatnak vagy egy személynek teremtenek értéket, hanem az emberiségnek összességében – és végülis ez a technológiai innováció lényege. Ebben a témában kiemelkedő volt Sebastian Gier (Footprint) előadása is, aki egy 75 dizájnerrel készült interjúsorozat főbb tanulságait osztotta meg a hallgatósággal”

– foglalja össze az elhangzottakat Baccifava Médea.

Egyéb kategória

Konfliktusok felszámolására használják az analitikát

fund for peace

A békefenntartást és ellenállóképesség növelését segítik a SAS elemzései és szimulációi.

A világon jelenleg több mint 100 millió ember kényszerült lakóhelyét elhagyni konfliktusok és erőszakos cselekmények miatt, a becslések szerint pedig 313,5 millió embernek van szüksége humanitárius segítségre és védelemre. A vezető analitikai vállalatként ismert SAS a Fund for Peace (FFP) amerikai nonprofit szervezettel közösen azon dolgozik, hogy a sokként érkező krízishelyzetekre a különböző országok megfelelően felkészülhessenek. Az új, válságérzékenységmérő szimulátor („Crisis Sensitivity Simulator”) segítségével a döntéshozók képesek lesznek azonosítani, milyen lehetőségek mentén növelhetik nemzetük ellenállóképességét, amellyel potenciálisan kivédik vagy csökkentik a jelentkező problémák hatásait.

A Fund for Peace 2006 óta már 179 ország kockázatait értékeli, így elsődleges forrásként szolgál kormányzatok és szervezetek számára abban, hogy meghatározza az úgy nevezett törékeny államokat, és azonosítsa, milyen segítségre van szükségük. Az FFP az eddig nagy sikerrel használt törékenységi index (FSI: „fragile states index”) mellé egy újabb mutatót vezet be: az SRI („state resilience index”) azt méri, hogy egy ország a helyzet súlyosságához képest hogyan képes megelőzni, kezelni és kiheverni egy válságot. A SAS válságérzékénységi szimulátora a két index alapján segít meghatározni egy-egy ország érzékenységét: az adatok és kockázati modellek felhasználásával képes jelezni, mely válságkombinációk lehetnek a leginkább destabilizálóak, így a döntéshozók időben felkészülhetnek.

„A világjárvány bebizonyította, hogy még a legfejlettebb országok sem immunisak a válságokra, ammenyiben a feltételek megfelelő összetétele előáll. Ez a projekt segít a nemzeteknek a körülmények szimulálásában, melynek segítségével ellenállóbbá válhatnak”

– mondta I-Sah Hsieh, a SAS Data for Good programvezetője.

Az ellenállóképesség fontossága

Az FFP szemléletmódja, hogy a konfliktus sújtotta országok helyi, nemzeti és regionális szereplőit adatok és elemzések segítségével képessé tegye az emberek biztonságának előmozdítására. A nonprofit szervezet világszerte működik együtt partnerekkel annak érdekében, hogy azok kidolgozhassák saját eszközeiket a rizikófaktor minimalizálására és pozitív hatásokat érhessenek el olyan kockázati tényezők esetén, mint az éghajlatváltozás, az erőszakos szélsőség, valamint a politikai instabilitás. A hatékonyabb reagálástervezéshez azonban nemcsak az adott országban tapasztalható törékenység szintjét kell felmérni, hanem az ellenállóképesség területeit és rendszereit is. Az SRI segítségével ennek kiépítése sokkal erőteljesebb és előremutatóbb lehet. Az indexszám viszonyítási alapként szolgálhat a rugalmassági stratégiák kontextusba helyezéséhez és testre szabásához.

Az SRI több pilléren keresztül azonosítja a stresszhelyzetben lévő országok kapacitásait és képességeit, beleértve az elfogadást, a társadalmi kohéziót, az állami kapacitást, az egyéni képességeket, a gazdaságot, a civil világot, valamint a környezetet és az ökológiát.

Az FFP azt tervezi, hogy folytatja a munkát a SAS-szal a modellezés és a szimulációk további fejlesztése érdekében, számos kiegészítéssel, beleértve a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia használatát a kockázat előrejelzéséhez, a megelőzéshez és a rugalmassági erőfeszítések rangsorolásához. A strukturált párbeszédek elősegítésével az FFP a meglévő képességekre fog építeni, majd az országok rendelkezésére bocsátja a kockázati modulokat, amelyeket használhatnak.

A SAS és a Fund for Peace folytatja a közös munkát a modellezés és a szimulációkészítés további fejlesztése érdekében. A partnerek a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia használatával igyekeznek, hogy az ügyfelek felkészültebbek legyenek és könnyebben rangsorolják a válsághelyzetek megelőzéséhez szükséges tennivalókat.

A válságérzékenységi szimulátorról további információk az alábbi oldalon találhatók.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egyéb kategória

Tizenhat feltalálót díjazott a Siemens

siemens

A Siemens minden évben az Év Feltalálói címmel díjazza és ismeri el kiemelkedő kutatóit és fejlesztőit a következő öt kategóriában: Újonnan Érkezők, Nyílt Innováció, Kiemelkedő Találmány, Életmű, valamint Tervezés és Felhasználói Élmény. Ezek a díjnyertes feltalálók a Siemens 175 évvel ezelőtt elkezdett hagyományát viszik tovább. Találmányaik a társadalom és a gazdaság javát szolgálják azáltal, hogy okosabbá és hatékonyabbá teszik az ipart, fenntarthatóbb utazást tesznek lehetővé az emberek számára, illetve fejlesztik a terápiás módszereket.

„A Siemens ipari, infrastrukturális, közlekedési és egészségügyi ügyfelek technológiaszolgáltatója. És pontosan ezekre a területekre összpontosítjuk kutatási és fejlesztési tevékenységünket”

–mondta a Siemens AG technológiai igazgatója. Peter Körte aláhúzta, a Siemens idén ünnepli fennállásának 175. évfordulóját és a kezdetektől fogva olyan technológiák feltalálásával és kialakításával foglalkozunk, amelyek javítják az emberek életét. Technológiáink lehetővé teszik ügyfeleink számára, hogy a minőség és az erőforrás-hatékonyság javítása révén csökkentsék a kibocsátást és a költségeket, miközben értéket teremtenek a gazdaság és a társadalom számára- jelentette ki.

siemens

A 2022-es pénzügyi évben a Siemens alkalmazottai több mint 4 650 találmánnyal rukkoltak elő, amely munkanaponként körülbelül 18 találmányt jelent. Ugyanebben az időszakban a cég mintegy 5,6 milliárd eurót – bevételének 8 százalékát – fordította kutatás-fejlesztésre, amely több mint 14 százalékos növekedés a 2021-es pénzügyi évhez képest. A Siemens közel 47 000 kutatót és fejlesztőt foglalkoztat – mondta Judith Wiese, emberi erőforrásokért és fenntarthatóságért felelő igazgatója, a Siemens AG igazgatótanácsának tagja. Ahhoz, hogy elősegíthessük az innovációt, egy új gondolkodásmódra is összepontosítanunk kell: arra, hogy képesek legyünk a kívülről jövő ötletek befogadására és a folyamatos tanulásra, valamint a kísérletezés és az új dolgok folyamatos kipróbálásának lehetőségére. Ez a növekedésközpontú szemlélet teszi lehetővé számunkra, hogy ösztönözzük az innovációt, és ezáltal megsokszorozzuk technológiáink emberekre és környezetre gyakorolt pozitív hatásait – tette hozzá.

Ennek következtében a kiterjedt ökoszisztémában való együttműködés is kulcseleme a Siemens kutatási tevékenységeinek: a vállalat 16 globális kutatási és innovációs ökoszisztémában működik együtt egyetemekkel, kutatóintézetekkel és induló vállalkozásokkal.

A Siemens AG által idén kitüntetett találmányok között szerepel egy olyan újítás, amely fenntarthatóbbá teszi a metrórendszereket azáltal, hogy a járművek oldalfalába épített bionikus szerkezet révén drasztikusan csökkenti a vasúti járművek tömegét. Egy másik Siemens csapat nagyfokú tervezési szabadságot biztosít az additív gyártás területén (3D nyomtatás) dolgozó mérnökök számára, a tervek CAD-rendszerekben történő megjelenítését óriási mértékben, gigabájtokról kilobájtokra csökkentve. A röntgenképalkotás területén a Siemens feltalálói fotonszámláló technológiával működő CT-szkennerek használatával fejlesztették a minőséget, továbbá csökkentették a sugárzás intenzitását. Az ipari metaverzum felé vezető úton jelentős előrelépés történt a lefuttatható digitális iker technológia, a felhasználóiélmény-tervezés és az empatikus adatfeldolgozás területén, amely egy olyan fejlesztés, ami többek között érzelmekre tanítja a chatbotokat.

A Siemensnél az innováció értékét megsokszorozza a találmány kereskedelmi hasznosítása és annak alkalmazása. A vállalat stratégiája olyan technológiák kifejlesztése, amelyek az emberek javát szolgálják azáltal, hogy magas színvonalú találmányokat és szabadalmakat biztosítanak. A vezérelv ennek megfelelően: „a minőség előnyt élvez a mennyiséggel szemben”. A nagyszámú szabadalom birtoklása önmagában nem költséghatékony és nem is elsődleges cél. Ezért a Siemens AG szabadalmi bejelentéseit olyan találmányokra összpontosítja, amelyek mind saját, mind ügyfelei termékeit és szolgáltatásait fenntarthatóan fejlesztik, ezáltal folyamatosan értéket teremtve a gazdaság és a társadalom számára. Ez kifejezetten vonatkozik a fenntarthatósággal kapcsolatos összes területre is, például az erőforrás-hatékonyságra, a dekarbonizációra és az éghajlatvédelemre.

Az ügyfélérték maximalizálása érdekében a vállalat a Siemens Xcelerator platformot használja arra, hogy a piac vezető szereplőit összefogó nyitott ökoszisztémákra, valamint egy olyan nyílt technológiára összpontosítson, amely a vállalat partnerei és hitelesített harmadik felek számára elérhetővé teszi a Siemens digitális és IoT-kompatibilis ajánlatait. Az ilyen partnerségek létfontosságúak, mivel egyetlen vállalat sem képes egyedül megfelelni a digitális átalakulás kihívásainak.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Egyéb kategória

Már több mint százezren teljesítették az MI Kihívást

MI

A magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció) kezdeményezéseként indult MI Kihívásban már több mint 100 ezren szereztek alapismereteket a mesterséges intelligencia technológiájáról egy ingyenes, hazai fejlesztésű alapozó online kurzus keretében.

Ezzel egy újabb cél teljesült Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiájának 2025-ig tartó intézkedési tervéből. A mesterséges intelligencia (MI), mint technológia mára átszövi a mindennapjainkat. Az MI alkalmazások széles körű elterjedése óriási gazdasági hasznot jelent, mivel javítja a termelékenységet, jelentős mennyiségben teremt nagyobb hozzáadott értékű munkahelyeket és hozzájárul a piaci és közigazgatási folyamatok fejlesztéséhez, illetve a környezet-és klímavédelem megvalósításához is.

“A kormány célja, hogy a Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiájában foglaltaknak megfelelően a társadalomhoz közelebb hozza a mesterséges intelligenciát és felkészítse az alkalmazására, amelynek egyik legfontosabb eleme az MI Kihívás. A 2020. decemberében indult tudatosító kampánynak köszönhetően eddig már több mint 4,5 millióan ismerkedhettek meg a technológiával különböző kiállítások, és rendezvények segítségével”

– jelentette ki Fábián Gergely, iparpolitikáért felelős államtitkár. Emellett leszögezte, hogy a Mesterséges Intelligenciának az új iparpolitikában is szerepet kell kapnia.

A 2018 októberében Prof. Dr. Palkovics László kezdeményezésére alakult és mára már 392 tagot számláló Mesterséges Intelligencia Koalíció célja, hogy hazánk a mesterséges intelligencia fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön, a nemzetközi MI közösség fontos tagjává váljon és együttműködési fórumot biztosítson a magyar MI ökoszisztéma valamennyi szereplőjének.

Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Koalíció részt vett Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiájának kialakításában és szerepet vállal annak megvalósításában is. A Nexius keretrendszerében bárki számára ingyenesen, magyar és angol nyelven elérhető  MI Kihívás („Bevezetés a Mesterséges Intelligencia világába”) a laikus érdeklődők és az üzleti szféra képviselői számára is kiindulási alapként szolgálhat ahhoz, hogy általános információkat szerezzenek a technológiáról. Hozzátette: a Kihívás népszerűsítésében együttműködünk hazai felsőoktatási intézményekkel, közülük kiemelkedő partnereink az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem; olyan multinacionális cégekkel, mint a  Continental Automotive Hungary Kft., a Nokia Solutions and Network Kft. és a Vodafone Magyarország Zrt., továbbá számos szereplővel a KKV szektort illetően, mint a Login Autonom Ltd., Königsberg Consulting Kft. és a Stratis Kft. Az együttműködések keretében elkészült például egy “Mesterséges intelligencia jogi aspektusai” című kisfilm is, továbbá a Koalíció tagjainak közreműködésével az MI Koalíció YouTube csatornáján található „Mesterséges intelligencia a mindennapokban“ című videós tananyag is.

Az MI Kihívásról további információ a hazai mesterséges intelligencia ökoszisztéma weboldalán, az AI Hungary-n található.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés

Friss