Gazdaság

A csődtől mentené meg a FinTechShow győztese a vállalkozásokat

Papírmunka nélkül, 24 órán belül nyújtana gyorsfinanszírozást az idei évi FinTechShow győztes, a PénTech

Megoldásukkal sokkal kevesebb hazai cég menne csődbe a késői számlafizetések miatt. A több mint 400 fős csütörtöki konferencián bemutatták Magyarország fintech stratégiáját és az MNB fintech programját, valamint szó esett az azonnali fizetés újdonságairól is.

PénTech az idei évi FinTechShow győztes

A számlafizetés elmaradásából eredő likviditási problémákra nyújtana 100%-ig online megoldást az a fintech megoldás, ami április 25-én elnyerte a FinTechShow díját. A PénTech névre hallgató digitális megoldással számos vállalkozás finanszírozási problémája oldódhat meg.

Igaz, a faktorálás dinamikusan növekszik hazánkban is, mégis rengeteg a hiányosság a transzparencia, az árazás és a flexibilitás terén. Ezt tetézi a rendkívül bonyolult jelentkezési folyamat sok papírmunkával és hosszú átfutási időkkel – mondta el a fintech startup vezetője, Berényi Benjamin. Ugyanakkor hiányzik egy olyan megoldás, amely kényelmesen, gyorsan és teljes átláthatóság mellett nyújt finanszírozást – amikor az ügyfél igényli.

Így működik

Az ügyfél a PénTech rendszerébe feltölti a finanszírozni kívánt számláit, majd ezt követően automatikusan felmérik a számlával, valamint az ügyféllel kapcsolatos kockázatokat és a kockázati szinttől függően ajánlatot adnak az ügyfélnek. Amikor a számlát befogadó – a vevő – visszaigazolja a számla létezését, megtörténik a kifizetés. Mindez 24 órán belül, papírmunka nélkül.

Készülnek a fintech startupok az azonnali fizetésre

A hazai fintech startupok nem akarnak kimaradni az idén júliusban induló azonnali fizetés lehetőségeiből, amit jól mutat, hogy a FinTechShow-n bemutatkozó 10 legígéretesebb fintech megoldásból 5 az azonnali fizetéssel volt kapcsolatos. Az azonnali fizetési megoldások mellett az idei év másik legnépszerűbb területe az elosztott főkönyvi technológián alapuló pénzügyi alkalmazások voltak.

Két fintech stratégia is elkészült

A Digitális Jólét Program keretében elkészült Magyarország Fintech Stratégiájának szakmai konzultációra bocsátott változata. A stratégia célja a hazai pénzügyi szektor digitalizációjának felgyorsítása, különös tekintettel a gyorsan fejlődő pénzügyi technológiai megoldásokra, azok széles körű alkalmazhatóságára. A FinTechShow-n dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője mutatta be a fintech stratégia részleteit.

Dr. Windisch László, az MNB alelnöke a FinTechShow-t megnyitó beszédében kiemelte, az MNB fintech jegybank kíván lenni. Az MNB ennek során saját működésének digitalizálásán túl stratégiai lépéseket tett annak érdekében, hogy megerősítse a hazai fintech ökoszisztémát, hogy hozzájáruljon a bankok és a fintech cégek közötti partnerségek kialakulásához.

Friss