Gazdaság

Terjeszkedés és kapcsolatok motiválják a startupokat

Kilenc csapat jutott be a Design Terminal Mentorprogramjának tavaszi szemeszterére. 

Egy norvég, egy lengyel és egy magyar startupot kérdeztük arról, mi sarkallta őket a jelentkezésre. 

Tizenkilenc országból, négy különböző kontinensről jelentkeztek a startupok a Design Terminal tavaszi Mentorprogramjára, az USA-tól Észtországon és Szerbián át Libanoning. Nemzetközi csapatok már a virtuális térbe vonulás előtt is szívesen jelentkeztek a programba: többek közt brit, svéd és barbadosi startup is. A földrajzi kötöttségek megszűnése pedig még a korábbiakhoz képest is látványosan dobott a külföldiek jelentkezési kedvén.

A kimondottan kemény, intenzív kiválasztó tábor, vagyis A HÁROMNAPOS POWER CAMP UTÁN KILENC CSAPAT MARADT FENN A ROSTÁN. „Számtalan hasonló programon vettünk már részt, de mind közül ez volt a legerősebb megmérettetés – mondja a Goscore alapítója, Max Gordienok. – Nehéz volt kitűnni, és így még hálásabbak vagyunk, hogy bekerültünk.

Hogy egy belarusz alapítók által Norvégiában működő és Nyugat- valamint Észak-Európában már sikereket elért startup miért jelentkezik egy magyar inkubációs programba, arra Max kikezdhetetlen érvvel reagál: RENGETEG POTENCIÁLT LÁTNAK A KELET-EURÓPAI PIACON„A Goscore egy hitelbírálati algoritmus, amely egyszerre segít a bankoknak abban, hogy új ügyfeleket szerezzenek és az ügyfeleknek, hogy igazán személyre szabottan és rugalmasan tudjanak válogatni a pénzintézetek ajánlatai között. Ebben a térségben az emberek sokkal ritkábban váltanak bankot. Éppen emiatt lesz számunkra érdekes, hogy hogyan reagálnak a mi megoldásunkra.” 

A kíváncsiságon túl magabiztos networking célok is vezérelték a lengyel Privacy Optimization csapatát, amikor beküldték jelentkezési lapjukat a Design Terminalhoz. „Az előzetes információnk is az volt, és a Power Campen is bebizonyosodott, hogy A DT KIVÁLÓ KAPCSOLATRENDSZERREL RENDELKEZIK, AMI SZÁMUNKRA ELSŐDLEGES MOST. A szakmai kapcsolatok kiépítése a mentorokkal, a potenciális ügyfelekkel és a befektetőkkel jelenleg a legfontosabb cél” – mondja Simone Dalle Nogare, a Santander Bank Polanddel és a Dentons Polanddel is együttműködő cég CFO-ja.

A startup megoldása egy olyan szoftver, leegyszerűsíti és automatizálja az adatvédelmi incidensek kezelésének összetett és hosszadalmas folyamatát, ezáltal csökkentve a magas büntetések és a hírnév elvesztésének kockázatát. A startup ötlete akkor született meg, amikor  Aleksandra Danielewicz CEO – egyébként  adatvédelmi jogász – munkája során azt tapasztalta, az ilyen jellegű problémák nagy mennyiségben való kezelése rendkívül összetett és nehéz.

A  Likespace alapítói szintén személyes tapasztalatok mentén találták meg azt a piaci rést, amire érdemes startupot építeni. A csapat magyar alapítású, működésük a tagok lakhelyét tekintve több vidéki városhoz is köthető, így a Likespace  üdítő színfolt a Budapest-központú hazai startup ökoszisztémában. Ugyanígy a szolgáltatás sem főváros centralizált, hanem országos hálózat. Az ötletet már validálta a startuphoz regisztrált több vidéki és budapesti iroda.

A két alapító, Bányai Gábor multinacionális háttérrel és Dunaveczki Attila vállalkozói tapasztalattal ismerték fel 2020 elején azt, hogy a coworking irodák vidéken kevésbé életképesek, mint a fővárosban. A csapatot Richter Ildi nemzetközi kommuikációs hátterével, míg Pók Enikő ingatlanpiaci szaktudásával erősíti. A freelancerek növekvő száma és a Covid-helyzet arra sarkallta őket, hogy keressék a fentiek megoldását. A Likespace egy olyan kétoldalú piactér, ahol a szabad munkaállomásokkal és helyiségekkel rendelkező cégek és a biztonságos és ergonomikus irodai környezetre vágyó, távmunkában dolgozók igényei találkoznak egymással.

 „A STARTUPUNKAT EZ AZ INTENZÍV HÁROM NAP KOVÁCSOLTA ÖSSZE IGAZÁN – mondja az egyik alapító, Gábor. Ekkor, éles helyzetben tanultak meg együttműködni a négy különböző személyiség előnyeire alapozva.

A Design Terminal Mentorprogram ebben a szemeszterben is három hónapon keresztül támogatja üzleti modelljük, termékük fejlesztésében az induló vállalkozásokat, azok egyedi igényei alapján. A startupok palettáján a mesterséges intelligencia, az okosvárosok, a data és analytics, a sharing economy, az oktatás, az IT és a fintech területe is képviselteti magát.

Friss