Gazdaság

Ezt a poént megérdemelték a kriptósok!

Közel 20 terabájt kell, de le lehet tölteni az összes NFT-t, amit egy ausztrál művész összegyűjtött. Tulajdonjog nem jár hozzájuk, de kit érdekel.

Tudja-e a kedves olvasó, hogy mi az a jobbkattintós mentalitás? Így hívják NFT-s körökben azt, ha valaki letölt egy képet. Már olyan képet, amiből van NFT is. Ez teljesen normális dolog, de nem mindenki érti, hogyan működik az interneten a képek megjelenítése vagy úgy általában hogyan működnek a digitális képek.

A hét művészeti projektjét is a technológia meg nem értése ihlette. Geoffrey Huntley ausztrál művész létrehozott egy oldalt, ami küllemében a kétezres évek legendás torrentoldalára, a The Pirate Bayre hajaz, viszont mp3-ak, filmek és programok helyett első ránézésre NFT-ket kínál. Vagyis olyan képeket, amelyeket NFT-ként értékesítettek.

Valójában ha a legtöbb linkre kattintunk, akkor egy magyarázó oldalra jutunk, ami elmondja, hogy az NFT-k esetében lényegében a semmiért fizetünk. A szöveg végén van egy torrent fájl, ami az eddig eladott ilyen jellegű képek jelentős részét tartalmazza Huntley szerint. Mivel rendkívül sok tárhely, közel húsz terabájt, szükséges ennek ellenőrzéséhez, elhittük az alkotónak.

Hunley arra is felhívja a figyelmet, hogy az NFT-k technológiája nem kellően kiforrott. A tulajdonjog bejegyzése a blockchainen történik, de a képek, amelyeket az NFT rögzít, azonban hagyományos szervereken tárolják. Azaz külön-külön is el lehet veszíteni egy műalkotás műpéldányát és tulajdonjogát.

Forrás: fintechradar

Friss