Gazdaság

Mikor jön képbe a low-code platform?

A tapasztalatok szerint egyre növekszik az igény arra, hogy gyorsabban és költséghatékonyabban készüljenek el olyan vállalati alkalmazások, amelyek nem igényelnek speciálisan bonyolult egyedi rendszert. Ezek létrehozásához ne legyen szükség szervezők, tervezők és fejlesztők sok fős csapatára. Az ok alapvetően gazdasági. Köztudott talán, hogy napjainkban az egyik legkeresettebb és legjobban fizető szakma a szoftverfejlesztő és ahhoz kapcsolódó társszakmák.

Ebből fakad, hogy egy-egy alkalmazás elkészítése a megrendelőnek kiemelten magas költséget eredményez. Ahhoz, hogy a fejlesztési kiadásokat csökkenteni lehessen optimalizálni szükséges a munkában résztvevő csapat munkáját.

A klasszikus fejlesztők

Mivel egy profi programozó alapvetően a fejlesztésben tud kiemelkedően teljesíteni, általában mást kell megbízni a programozási feladatok megszervezésével. Megint más szakemberek azok, akik megtervezik magát az alkalmazást. Természetesen szükséges egy további személy, aki a megrendelővel tartja a kapcsolatot. Képes egyeztetni  az igényeket, átlátja azok rendszerét, az üzleti folyamatokat, és át tudja adni a megfelelő információt a tervezőnek, fejlesztőknek.

A kiváltó megoldás

Ezen folyamatok leegyszerűsítésére szolgálnak a low-code platformok. Vegyünk egy példát. Ha egy vállalat beszerzési menedzsment megoldást keres, az tipikusan egy olyan rendszer, aminek létrehozására alkalmas ez a módszer.

Ennek elkészítéséhez szükséges egy üzleti elemző, aki felméri a vállalat beszerzési folyamatait – keresi a rendszerben az ismétlődő folyamatokat, amelyek automatizálhatóvá válnak, létrehoz jóváhagyási protokollokat, összegyűjti a belső és beszállítói adatbázisokat – strukturálja és saját tervezése szerint low-code platformon létre is tudja hozni. Természetesen a rendszer bonyolultságától és az igényektől függően 2-3 fős csoport szükséges lehet hozzá. De a klasszikus fejlesztői 5-6 fős létszámnál mindenképpen drasztikusan kevesebb humán erőforrásra lesz szükség.

Low-code elve

A low-code platformok olyan automatizált megoldásokat nyújtanak, amit egy hagyományos programnyelv soronkénti kódolását egyszerűsíti le úgy, hogy egyes ismétlődő gyakori kódokat egységekbe, blokkokba tömöríti. Teszi mindezt grafikus formában, ami által lehetővé válik a gyors, hatékony munkavégzés.

Azok az üzleti elemzők, akik ezen blokkok kapcsolási módját ismerik, saját maguk is tervezhetik és állíthatják össze a rendszert. Ez azért fontos, mert az elemző az a szakember aki már átlátja megrendelő vállalati folyamatait és az ebből fakadó igényeit. Így első kézből származó információból készül az alkalmazás.

Megtakarítás

A tervező feladatait az elemző végzi, így kimarad egy lépcső a fejlesztői folyamatból. Kevesebb értelmezési, egyeztetési és ellenőrzési időre lesz szükség. Így nemcsak jelentős költséget takarít meg a fejlesztő cég – és ez által a megrendelő is –, hanem rövidebb időre is lesz szükség a rendszer létrehozásához. Ami további ügyfél-elégedettséget eredményez.

A blokkok grafikus összeállítása és paraméterezése sémákat eredményez, amelyek szintén alkalmasak ismételt felhasználásra, tehát a folyamatokat tovább gyorsíthatunk velük.

A sémák és a blokkok természetesen továbbra is programkódokat tartalmaznak, csak azokat már előre megírta valaki, amit ismétlődően hatékonyan fel tudunk használni. Ezért nyílik lehetőség a folyamatból kihagyni a kódolással foglalkozó programozókat.

Érdemes?

Elmondható tehát, hogy a low-code platform egy kiemelkedően hatékony megoldást képes nyújtani azok számára, akik vállalati folyamatokat komolyan veszik, rendszerezni kívánják. Mindezt pedig idő- és költséghatékonyan kívánják megkapni.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss