Gazdaság

Óriási összegeket bukhatnak a vállalkozók, ha nem így vesznek autót

Rengetegen tartanak a lízingtől, ennek oka a Next Auto szakértője szerint az, hogy keveset tudnak róla. Egy vagy több új autó beszerzésénél minden vállalkozásnak − és akár egyéni vállalkozónak − alaposan át kell gondolnia a lehetőségeit.

Az autóvásárláskor három lehetőség közül választhatunk: egyösszegű kifizetés, hitelfelvétel és lízing – tudatja a Next Auto szakértője. Az egyösszegű kifizetés esetén megúszhatjuk a kamatfizetést, viszont az autó teljes vételára egyszerre terheli a cég mérlegét, így csak akkor ajánlott, ha elegendő szabadon felhasználható, likvid tőke áll rendelkezésre, amit nem akarunk másra, például egy új beruházásra fordítani.

A hitelfelvétel szintén egy lehetőség, ami akkor jelent megoldást, ha az autót magáncélokra akarjuk használni, és nem egy vállalkozásban. Egyéni vállalkozóként vagy mikrovállalkozás tulajdonosaként előfordulhat, hogy cégként nem megfelelő a hitelképességünk, viszont magánszemélyként – akár a házastárs jövedelmének bevonásával – nehézségek nélkül kaphatunk autóhitelt.

Azonban a felvett hitelnek számos hátránya van, például a futamidő elején magas kamatteherrel jár. Emiatt a törlesztőrészletek nagy része kamatfizetésre megy el, míg a tőketartozás csak lassan csökken. Emellett magánszemélyként meg kell fizetnünk az áfát is, ami Magyarországon kiugróan magas, 27%-os. Ráadásul a hazai kamatszint sem éppen alacsony, így a vásárlók jelentős ellenszélben kénytelenek boldogulni.

Miért érdemesebb a lízing mellett dönteni? Elárulja a Next Auto szakértője

A lízing számos előnnyel bír a magánszemélyként történő hitelfelvétellel szemben.

  1. Az operatív lízing esetén, ami tulajdonképpen egy tartós bérbeadási szolgáltatás, a lízingdíjak tőkerészére eső áfa-tartalma visszaigényelhető. Ez azt jelenti, hogy a 27%-os áfát, mint költségtételt, eleve nem kell figyelembe venni.
  2. Magyarországon a jelenleg magas kamatszint sem jelent akadályt a lízing szempontjából, mivel a fizetett bérleti díjak teljes mértékben elszámolhatók költségként, beleértve a lízingdíj kamatrészét is – emeli ki a Next Auto szakértője.
  3. Az operatív lízingnek köszönhetően rugalmasan alakítható a futamidő hossza. Lehetőség van rövidebb, például kétéves kifutásra, de akár öt évig is használhatjuk a kiválasztott járművet, anélkül, hogy elköteleznénk magunkat annak megvásárlása mellett.
  4. A lízing konstrukcióval az autó vételára nem terheli meg a cég mérlegét. Csak a havi lízingdíjakkal és opcionálisan az induló bérleti díjjal kell számolni, így a cég rendelkezésre álló tőkéje szabadon felhasználható beruházásokra, fejlesztésekre vagy egyéb eszközbeszerzésekre.

Mit takar a lízingdíj? 

A lízingdíj összetevőit alapvetően két csoportra bonthatjuk. Az egyikbe tartoznak a pénzügyi konstrukció költségei és az autó vételára, mely ez esetben a tőkeösszeg meghatározása miatt szükséges. Ide tartozik még a regisztrációs adó és az egyéb kisebb illetéktételek, ezek összessége határozza meg a finanszírozási díjat, mely gyakorlatilag egy törlesztőrészletnek felel meg.

A havi lízingdíj mértékére attól függ, hogy induló − például 20%-os befizetéssel − vagy 0%-os kezdéssel vesszük igénybe a lízinget. Egy jól felszerelt, középkategóriás kompakt finanszírozási díja 20%-os induló bérleti díj mellett már havi 50 ezer forint környékén megáll, amihez csak az adók és a választott szolgáltatások díja adódik hozzá − mindezek összege lesz a havi lízingdíj, azaz a havi bérleti díj.

Az adók és szolgáltatások havidíja látszólag nagy összeget emészthet fel a finanszírozási díjhoz képest, de ne feledjük el, hogy ezek egy része választható szolgáltatás, másik részük pedig minden autótulajdonosnál felmerül, gyakorlatilag az üzemeltetés költségei.

Ilyen például:

  • Az autópálya matrica
  • A Casco és a KGFB biztosítás
  • A gépjárműadó
  • A cégautóadó (típustól függően)
  • A gumiabroncsok cseréje (téli-nyári)
  • Az időszakos szervizek díja

Amint látható, ezeket a költségeket – a gépjárműadón kívül – akkor is meg kell fizetni, ha magánszemélyként saját autót tartunk fenn, a különbség mindössze annyi, hogy lízing konstrukció esetén ezeket a költségeket mind el is tudjuk számolni. A cégautóadóról érdemes tudni, hogy az adó mértéke a teljesítménnyel arányosan változik, tisztán elektromos autók esetén pedig nem kell cégautóadót fizetni.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss