Mozgásban

A szárnymozgáshoz hasonló csapkodással működnek ezek a ventilátorok

Különleges toronyventilátort fejlesztett a Volerian, hogy bebizonyítsa, nem csak propellerekkel lehet egy repülő autót működtetni.

Az Airbustól a NASA-n át a német Volocopterig rengeteg olyan cég és szervezet van, amelyek célja, hogy modernizálják a repülést. Erre törekszik az amerikai Volerian is, ám a cég egy egészen egyedi megoldásban gondolkodik.

A vállalat olyan függőleges fel- és leszállásra képes repülő taxit fejlesztene, ami nem propellerek, hanem gyorsan jobbra-balra mozgó lapátok segítségével emelkedne a magasba. A Voleriant épp úgy a madarak szárnyának mozgása inspirálta, mint a repülés hajnalán az első repülőgépeket. A különbség csak az, hogy ez a megoldás hatékonyabban működhet – írja a Gizmodo.

Hogy a cég bizonyítsa igazát, egy speciális toronyventilátort fejlesztett. A forgó alkatrészek helyett ebben a gyorsan mozgó lapátok fújják a levegőt. Ezek előtt egy-egy rögzített, de forgatható tengely található, amelyek segítenek, hogy a szoba minden pontját átjárja a levegő.

A cég állítása szerint az elsőre furcsának ható szerkezet valójában sokkal hatékonyabb, mint a konkurens társai. A Volerian számítása szerint ugyanannyi energiafelhasználás mellett kétszer annyi levegőt tud megmozgatni, mint más hasonló konstrukciók, ugyanakkor csendesebb és biztonságosabb is a működése.

A vállalat most egy Indiegogo-kampányt indított, amely során 7000 fontot, vagyis körülbelül 2,9 millió forintot szeretne összegyűjteni. Az előrendelés során 229 fontért, vagyis 93 ezer forintért lehet hozzájutni egy ilyen eszközhöz.

Forrás: HVG

Friss