Okoseszközök

A legfontosabb tudnivalók leendő- vagy már meglévő Xiaomi készüléktulajdonosoknak

Az elmúlt néhány évben jelentős átalakuláson ment keresztül a globális okostelefon-piac, amit leginkább néhány kínai gyártónak köszönhetünk, akik közül többen óriási hírnévre és presztízsre tettek szert a vásárlók között. Az egyik legnagyobb sikertörténetet azonban kétségkívül a Xiaomi érte el, a látszólag semmiből érkezett kínai gyártó ugyanis minőségi termékeire, fiatalos marketingjére, nem mellesleg pedig verhetetlen áraira támaszkodva olyan gyorsan terjedt el az emberek között, hogy arra korábban egyetlen ázsiai márka sem volt képes ilyen rövid idő alatt.

A Xiaomi mögött ugyanis nem álltak szolgáltatók, hovatovább még csak saját bolthálózattal sem rendelkeztek, reklámstratégiájuk sem a milliárdos kampányokra épült, sokkal inkább a közösségi oldalakra, valamint a vásárlói véleményekre, de nagy szerepet játszott a sikerben az erőteljes online jelenlét, valamint az, hogy valóban odafigyeltek a vásárlók véleményére, és ezek fényében alkalmaztak folyamatos újításokat szoftveres és hardveres fronton egyaránt. Hogy mégis mit kell tudni még a kínai gyártóról egy leendő- vagy már meglévő magyar készüléktulajdonosnak?

A Xiaomi rövid története

A kínai illetőségű Xiaomi napra pontosan 2010. április 6-án indult útnak olyan befektetőkkel, mint a lapkagyártásban a legtöbb Androidos készüléket kiszolgáló Qualcomm, vagy az IDG Capital. Első készülékeik kezdetlegesek voltak ugyan, de maximálisan kiszolgálták azokat, akik rendkívül alacsony áron szerettek volna egy megbízható, a nagyobb gyártók jóval drágább készülékeihez hasonló teljesítményt kínáló készüléket, melyen Android operációs rendszer fut. A Xiaomi ugyanis már kezdetben is a Google megoldásának személyre szabott, MIUI interfésszel kibővített változatában gondolkodott, mely a későbbiekben lehetőséget adott arra, hogy az Apple elképzeléseihez hasonló, komplett ökoszisztémát építsenek fel rá a kínaiak.

Bár kezdetben főként okostelefonok és alkalmazások gyártására szakosodtak, a Xiaomi kínálatában nagyon hamar megjelentek a különféle elektronikai cikkek, melyek között a viselhető vagy hordozható eszközök mellett akár komplett okosotthonos megoldásokat is találunk. A rohamos fejlődésnek köszönhetően a gyártó az alakulás utáni negyedik évben már a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártójává nőtte ki magát az IDC eredményei alapján, piaci részesedésük pedig még ma is folyamatos térnyerésben van.

A legjobb Xiaomi okostelefonok 2019-ben

Minden évben több ismert Xiaomi modellcsalád is jelentős vérfrissítésen esik át annak érdekében, hogy a kínai gyártó folyamatosan versenyben maradjon az ismertebb gyártók drágább termékeivel. Aki tehát nem szeretne 2-300 ezer forintokat kiadni egy okostelefonért, az rendszerint ennek töredékéért találhat a kínaiak katalógusában hasonló tudású, minőségű és megjelenésű készüléket.

Az idei évben a Xiaomi első zászlóshajója az Mi 9 okostelefon lett, mely divatos megjelenésével, cseppformájú szenzorszigetével, holografikus üveghátlapjával és 6,39 hüvelykes Samsung AMOLED kijelzőjével elképesztően látványosra sikerült. Ehhez a látványhoz pedig nagyon erős hardver is tartozik, a Qualcomm Snapdragon 855-ös lapkához ugyanis akár 6GB RAM és 128GB ROM alapú konstrukciót is választhatunk. A prémium kategória kedvelői pedig olyan futurisztikus extrákat élvezhetnek a készülékben, mint a tripla kamerarendszer – melynek központi eleme egy 48 megapixeles Sony szenzor –, vagy a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó.

Egy kicsit megfizethetőbb árat, de hasonlóan kimagasló teljesítményt kínál a Xiaomi Mi 9T Pro okostelefon is, mely 2019-ben szintén az egyik legkeresettebb készüléke lett a kínai gyártónak. Nem véletlenül, hiszen egy 6,39 hüvelykes FHD+ AMOLED tele-kijelzős, szenzorsziget-mentes előlappal, valamint a készülékházból előugró, speciális szelfikamerával növeli exkluzív megjelenését. Mindehhez ráadásul nagyon erős, Snapdragon 855-ös lapkára épülő hardvert, nagy teljesítményű tripla kamerarendszert – 48 megapixeles központi szenzorral –, 4000 mAh-s akkumulátort, a mobiljátékosokra gondolva pedig speciális hőelvezetést is kínál.

Aki 100 ezer forint alatt keresett magának idén kimagasló teljesítménnyel rendelkező okostelefont, az biztosan találkozott a Xiaomi Redmo Note 7 nevével. Nem véletlenül, hiszen a gyártó egyik legkedveltebb középkategóriás készüléke volt, mely ára ellenére így is magasan verte több neves gyártó lényegesen drágább eszközét. Ez nem meglepő, hiszen anyagminőségben és teljesítményben egyaránt kiemelkedő készüléket hoztak össze a kínaiak, egy Qualcomm Snapdragon 660-as nyolcmagos processzora felépítve, amihez dupla kamerarendszer (48+5 megapixel), 4000 mAh-s akkumulátor és akár 4GB RAM, valamint 128GB ROM is felsorakozhat. A telefon népszerűségét fokozta a látványos, prémium kategóriás készülékeket sarokba állító megjelenés, a csepp alakú szenzorsávval, a 6,3 hüvelykes FHD+ kijelzővel és a teljes Gorilla Glass 5 védelemmel.

A magyarországi szervizhelyzetről

Mivel a Xiaomi nem úgy kezdte világhódító útját, mint a legtöbb telefongyártó, ezért nem tudott még olyan szervizhálózat kialakulni, mint a nagyobb nevek esetében. A helyzet azonban hónapról-hónapra javul, így ma már egyre több Xiaomi Szerviz nyílik az országban. Nagyon fontos, hogy kizárólag megbízható szervizet válasszunk, ahol a legtöbb alkatrész raktáron van, méghozzá kiváló minőségben és gyors javítással. A garanciális javítás mellett ráadásul ma már biztosított a garancián túli szerviz is minden egyes Xiaomi modellre, sőt mi több, nemcsak az okostelefonokra, hanem más termékekre egyaránt.

Hivatalos nemzetközi Xiaomi weboldal: mi.com

Hivatalos magyarországi Xiaomi weboldal: xiaomi.hu

Garancián túli Xiaomi szerviz: xiaomiszerviz.com

 

Különleges okostermékek a Xiaomi kínálatában

Noha a Xiaomi nevét a legtöbben az okostelefonokkal azonosítják, azonban a gyártó kínálatában rengeteg egyéb olyan termék is található, melyek alacsony áruk ellenére kimagasló minőséggel kecsegtetnek, hovatovább hozzákapcsolható a gyártó ökoszisztémájához.

Ott van rögtön a Xiaomi Mi M365 elektromos roller, mely egy letisztult megjelenésű, a repülőgépek anyagminőségével vetekedő, könnyen összehajtható és elhanyagolható súlyú eszköz, ami képes egyetlen feltöltéssel akár 30 kilométerre elgurítani tulajdonosát. Az eszközhöz egy átfogó alkalmazás is társul, amivel rengeteg különféle beállítást, kapcsolódó adatot és egyebet érhetünk el.

A lakásban nyújthatnak továbbá nagy segítséget a Xiaomi robotporszívói! Az egyik legkedveltebb modell például a Mi Robot Vacuum, mely akár egész nap takaríthatja otthonunkat, hiszen okostelefonunkról, a kapcsolódó alkalmazással teljesen irányítható és automatizálható, így beállíthatók különféle programok, útvonalak, miközben a kis szerkezet képes önműködően tölteni magát, ha úgy érzi, hogy lemerülőben van.

Mindez természetesen csak a jéghegy csúcsa! Különösen az okosotthonos megoldások kapcsán ugyanis a Xiaomi egyenesen az élen jár. A kínálatban találhatunk lámpát, mérleget, órát, fogkefét, sőt még rizsfőzőt is. Ezek összeköthetők a telefonunkkal, a kapcsolódó applikációval pedig nemcsak vezérelhetők, de értesítéseket is fogadhatunk tőlük, így a mérleg statisztikákat készít, megmutatja a testünkben található víz és izom mennyiségét, hogy ideje van már a mozgásnak, miközben az óra jelzi az elalvást, a fogkefe pedig emlékeztet rá, hogy ma még nem mostunk fogat. Ha tehát meg akarjuk tapasztalni a jövő automatizált otthonait, a Xiaomi ökoszisztémája az egyik, ha nem a legkiterjedtebb lehetőségeket szolgáltatja ehhez mind hardveres, mind szoftveres tekintetben már ma.

Friss