Okoseszközök

Az Instagram a jövőben sokkal jobban védi majd gyermekeinket

instagram

Az utóbbi években számos kritika érte a Facebookot és az alá tartozó Instagramot azzal kapcsolatban, hogy nem csak engedélyezi a fiatalkorúaknak fiókok létrehozását, de eléggé elhanyagolja a védelmüket is, így a gyerekek számos kártékony tevékenységnek vannak kitéve a közösségi oldalakon.

Különösen nagy probléma ez az Instagram esetében, hiszen a fiatalok előszeretettel használják a Facebook helyett, így örömteli, hogy a vállalat most bejelentette, hogy a jövőben minden 16 év alatti (vagy bizonyos országokban 18 év alatti) felhasználó fiókját alapból privátra állítják, így nem válnak automatikusan láthatóvá a fotóik, bejegyzéseik.

AZ INSTAGRAM NÉHÁNY HÓNAPJA KEZDTE EL BIZTATNI A FIATAL FELHASZNÁLÓKAT ARRA, HOGY ÁLLÍTSÁK PRIVÁTRA A FIÓKJUKAT, AKI PEDIG EZT EDDIG NEM TETTE MEG, AZ KAPNI FOG EGY ÜZENETET IS.

Ezzel párhuzamosan változik a hirdetések megjelenítése is. A Facebook központilag gyűjti az adatokat a felhasználókról, és eddig a hirdetők életkortól függetlenül tudták megcélozni az embereket, pusztán az érdeklődési körül alapján. A jövőben azonban már a fiatalkorúakat csak a koruk, a nemük és a lokációjuk alapján lehet majd célba venni hirdetésekkel, az internetről összegyűjtött érdeklődési koruk alapján nem.

Az Instagram közölte továbbá, hogy igyekszik megfékezni az olyan felnőttek felhasználói fiókjait, akik gyanús aktivitást mutatnak a fiatalkorúak irányába. Akit ilyen viselkedésen érnek, azt gyakorlatilag teljesen elkülönítik, és onnantól kezdve a gyanús fiók által közölt tartalmak nem jelennek majd meg a kiskorú felhasználóknak.

Ezzel párhuzamosan nem biztos, hogy mindenki számára jó hír lesz, hogy az Instagram már dolgozik az alkalmazás olyan változatán, ami 13 év alatti gyermekek számára lesz használható (jelenleg minimum 13 évesnek kell lenni a regisztrációhoz). Az anyavállalat Facebooknak ugyanis nincs épp példás múltja a gyermekeknek szánt alkalmazásokkal, elég visszaemlékezni a néhány országban tesztelt Messenger for Kids szolgáltatásra, amit viszonylag könnyen ki lehetett játszani, és például idegen felnőttek is tudtak csoportok beszélgetéseket indítani gyerekekkel.

Forrás: Origo

Okoseszközök

Az Android 12.1 az összehajtható mobilokat veszi célba

android

A jelentések szerint az Android 12.1 az összehajtható mobilok használati élményének fokozására koncentrál majd.

Az XDA több érdekességet is előásott az Android 12 rövid időn belül várható frissítéséről, az Android 12.1-ről. Az összes funkciót egyelőre senki nem ismeri, de a szivárgások szerint az Android 12.1 alapvetően az összehajtható mobilok használati élményének fokozására koncentrál majd.

Nem kizárt az sem, hogy az Android 12.1 az összehajtható Google Pixel mobilnak készíti elő a terepet, ennek a bemutatóját szintén október közepére tippelik, a Pixel 6 sorozattal egyszerre.

Az XDA korábbi rendszerverziókban talált olyan dokkolót, amelynek működése és funkciói, animációi egyértelműen összehajtható mobilhoz lettek optimalizálva. Várhatóan párhuzamosan lehet majd futtatni a Chrome böngésző két ablakát is, ezzel kiaknázva a multitaskingban rejlő lehetőségeket.

Forrás: ORIGO

Tovább

Okoseszközök

Az IKEA új eszközével vezeték nélküli töltővé varázsolhatjuk asztalunk

ikea

Az IKEA szorgosan építi kínálatát, amiben a vezeték nélküli töltés technológiáját támogató bútorok találhatók, így mobiltelefonok töltőállomásként használhatók.

A jövőben annak is elérhető lesz a módszer, aki nem akar beruházni egy vadiúj bútorra, mivel a svéd cég kifejlesztett egy olyan terméket, amit szinte bármilyen fából vagy műanyagból készített borításra rá lehet szerelni, majd mobiltöltőként használni – írja a The Verge.

Sjömärke névre keresztelt kiegészítő így egy tetszőleges bútordarab, mondjuk már meglévő íróasztal lapjának aljára, vagy polcra applikálható, hogy utána a túlsó oldalra helyezve az eszköz töltődjön. Az alumíniumból és műanyagból készült töltő 5 wattos teljesítménnyel dolgozik.

Az eszköz 39,99 dollárba (kb. nettó 12 ezer forint) kerül, októbertől lesz kapható az Egyesült Államokban és más országokban, de egyelőre nem tudni, mikor érkezik a magyar áruházakba.

Forrás: 24.hu

Tovább

Okoseszközök

A Facebook ismét piacra dobott egy kistévét

portal

Az új Portal-eszközök megint csak a videohívásra vannak kihegyezve. A rosszabb, hogy Facebook-fiók nélkül nem is lehet használni őket.

A Facebook pár éve döntött úgy, hogy most már tényleg elkezd saját eszközöket fejleszteni. A munka első eredménye 2018-ban mutatkozott meg, amikor is bemutatták a Portal nevű készüléket. Akkori beszámolónkban azt írtuk, hogy a masina lényegében olyan, mint egy okosabb vezetékes telefon. A cég kedden egy (illetve két) újabb ilyen terméket leplezett le, arra hivatkozva, hogy a koronavírus-járvány még fontosabbá tette a képpel ellátott kommunikációt. Ebben igazuk is van, hiszen a pandémia alatt sokan így tartották a kapcsolatot a másikkal, például a kollégákkal vagy a családtagokkal.

A Facebook által most bemutatott Portal Go és Portal Plus is alkalmas erre, és a legjobb, hogy több videohívós szolgáltatást már alapból támogatnak: a cég beépítette többek közt a Zoom, a GoToMeeting, továbbá a Cisco Webex megoldását is. És hamarosan újabb szolgáltatással, a Microsoft Teamsszel bővül majd a repertoár.

A készülékek külsőre is változtak. A Portal Go egy kissé nagyobb, tévészerű eszköz, mely szövetborítást, nagy látószögű kamerákat, illetve akkumulátort is kapott (az előző modellben nem volt ilyen, így mindig áram alatt kellett tartani). A Plus pedig karcsúbb és eleve nagyobb képernyővel érkezik. Értelemszerűen ez a legdrágább: 349 dollárt kell érte fizetni (kb. 105 ezer forintot), míg a Góért 199-et kérnek (ez nagyjából 60 ezer forintot jelent).

Ahogy azonban a The Verge is megjegyzi, az új Portal-eszközök is elsősorban a videochates funkciókat támogatják, így filmet vagy sorozatot nem lehet rajtuk nézni. A zenehallgatás viszont adott, a cég ugyanis – saját alkalmazásai, a Messenger és a WhatsApp mellett – a Spotifyt is a rendszer részévé tette. A termékeket Facebook-fiókkal lehet használni, igaz, egy frissítésnek köszönhetően jövőre már anélkül is. Az új eszközöket Mark Zuckerberg Facebook-alapító személyesen mutatta meg egy videóban:

Forrás: HVG

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss