Okoseszközök

Az okoseszközök már a fűtési rendszerek piacán is tarolnak

Képek forrása: Dimat.hu

Okostelefon, okostévé, okosotthon – ma már egyik sem ismeretlen fogalom, sőt. Pontosan tudjuk, hogy lehet a telefonnal vásárolni, felhúzni vele otthon a redőnyt vagy épp az okosórával összekapcsolt applikáción ellenőrizni, mennyit és milyen minőségben aludtunk. Ennek ellenére teljesen jól megvagyunk otthon a radiátorral, konvektorral és az elavult fűtési rendszerekkel. Érdemtelenül kevés szó esik ugyanis az okosmegoldásokról és innovációkról e téren, legalábbis hazánkban. Pedig a kényelem, a komfort, és az alacsony számlák itt vannak az orrunk előtt. A képlet egyszerű, a válasz pedig az elektromos fűtési rendszerekben keresendő.

Hogy lehet a fűtésünk okos?

A fűtési rendszerünk alapvetően nem attól lesz okos, hogy keveset fogyaszt, és fenntartható a működése. Ezek ún. extrák. Az „okos” (smart) kifejezés leginkább a kényelemre utal. Egy termosztát segítségével például már nagyon gyorsan és egyszerűen idilli környezetet teremthetünk. Vagy még ilyen eszközre sem lesz szükség, hiszen az okosotthonban a fűtés is előre automatizálható, programozható. Így a fűtés-hűtés mindig az optimális szinten fog működni, ha otthon vagyunk, ha nem. Ha pedig úgy tartja kedvünk, beállíthatjuk az okostelefonunkon, hogy éjszaka kicsit melegebb, vagy éppen hűvösebb legyen. Mindezt az ágyunk kényelméből, vagy az esti vacsoráról hazafelé menet az anyósülésről.

Innovatív és okos fűtési rendszerek a házban

Ha innovatív és okos fűtési rendszerekről van szó, mindenféle irónia nélkül állíthatjuk, hogy nyugaton – vagy inkább északon – már megoldották. A legjobb rendszerek ugyanis Skandináviából származnak. Talán nem is véletlenül. Az ottani időjárás remek támpontot adott hozzá, hogy megtalálják a választ a tökéletes fűtés kérdésére. Persze az életszínvonal, és a technológiai fejlettség legalább annyira kellett hozzá. De ma már nem kell Norvégiáig vándorolni, hiszen a jó megoldások máshol is elterjedőben vannak. Így lehet az, hogy az elektromos fűtés szerte a világban egyre népszerűbb – és szerencsére már elérhető Magyarországon is.

De melyik a legjobb alternatíva és miért? Hiszen a padlófűtés és társai azért nem ismeretlen fogalmak számunkra sem. A jó hír az, hogy tévedni nem nagyon lehet. Legalábbis akkor, ha a személyes igényeinket fűtéstechnikai szakértőkkel egyeztetjük. De erről majd később. Előbb nézzünk pár példát!

Milyen intelligens fűtési rendszerek léteznek?

Képzeljünk el egy olyan rendszert, ami képes felmelegíteni otthonunkat a megújuló energiák erejével, miközben optimalizálja a hőtárolást. A hőtárolós kályha nem csupán szokványos tűzhely, hanem olyan okoseszköz, ami felveszi a harcot az időjárás viszontagságaival. Az energia felhasználása a kályhán keresztül történik, majd a felesleges hőt a hőtároló egységben tárolja el. Otthonunkban pedig télen-nyáron ideális hőmérséklet lesz.

A monoblokkos hőszivattyú a modern technológia egyik legnagyobb csodája. Ez a zseniális berendezés ugyanis képes kinyerni a környezet hőjét, még a hideg levegőből is, és átalakítani azt olyan meleggé, ami megfelel otthonunk igényeinek. De ez még nem minden! A hőszivattyú automatikusan felismeri az aktuális hőmérsékletet és a szükséges fűtési teljesítményt, így mindig az optimális hőmérsékletet tartja fenn a házban.

Léteznek más elektromos fűtési megoldások is, mint például az elektromos padlófűtés, az elektromos infrapanel fűtés, vagy az elektromos fűtőpanelek. Ezekről is érdemes szót ejteni.

A méltán népszerű népszerű padlófűtés rendszerben vékony fűtőkábeleket vagy fűtőfóliát építenek be a padlóba. Ez kiválóan alkalmas padlók melegítésére, a hő egyenletes terjedése a lábunk alatt igazán különleges érzést nyújt.

Az elektromos infrapanel az infravörös sugarakat használja tárgyak és személyek közvetlen fűtésére. Gyorsan melegít, és nem szárítja ki a levegőt, így kellemes és egészséges hőérzetet biztosít.

Az elektromos fűtőpanelek szintén hatékony és praktikus megoldást jelentenek. Ezek a panelek is gyorsan és hatékonyan melegítik fel a helyiséget, és könnyen telepíthetők a falra vagy akár a padlóra. Egyenletes hőeloszlást biztosítanak, kellemes és kényelmes hőmérsékletet teremtve a szobában. Modern és esztétikus megjelenésűek, így könnyedén illeszthetők bármilyen belső térbe.

Érjük el a lehető legmagasabb komfortot egész évben!

Bátran kijelenthető, hogy az okos elektromos fűtés en bloc olyan forradalmi megoldás, ami elhozza a kényelmet és a hatékonyságot a mindennapokba. Futólag említettük már, hogy felmerülhetnek olyan kérdések, hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb rendszert, és hogyan telepítsük azt otthonunkban. Nos, itt jönnek képbe a fűtéstechnikai szakemberek.

Ők ugyanis pontosan tudják, hogy milyen típusú intelligens rendszerek érhetők el a piacon, és melyik lenne a legmegfelelőbb választás a mi otthonunkhoz. Segítenek a fűtési igényeket, az energiamegtakarítási szempontokat és a rendszer hatékonyságát figyelembe véve kiválasztani a megfelelő készülékeket és okos vezérlőket. Emellett fontos információval szolgálnak a rendszer telepítésével, karbantartásával és annak működtetésével kapcsolatban is.

Mi sem egyszerűbb, mint a Dimat Fűtéstechnika Kft. csapatával belépni a fenntartható jövőbe és az innovatív, intelligens fűtési rendszerek világába!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss