Okoseszközök

A Samsung a SmartThings-szel továbbfejlesztett B2B kijelzőit mutatta be az ISE 2024 kiállításon

smartthings

A Samsung a barcelonai ISE (Integrated Systems Europe) 2024 kiállításon mutatta be, hogy a SmartThings miként támogatja a vállalat B2B kijelzőit az üzleti összekapcsolhatóság jövőjének alakításában.

A vállalat SmartThings for Business (Üzleti SmartThings) bemutatója a csúcstechnológiás IoT-felület által kínált új fejlesztéseket emeli ki, valamint a Samsung elkötelezettségét, hogy több, egymással összekapcsolható és könnyen vezérelhető digitális kijelzőt biztosítson a legkülönbözőbb iparágaknak.

„Az üzleti kijelzők iparágában a működési hatékonyság mérvadó szempont, a Samsung SmartThings-szel támogatott digitális kijelzői pedig újgenerációs csatlakozási lehetőségeket és funkciókat biztosítanak a vállalatoknak, azok méretétől függetlenül – mondta SW Yong, a Samsung vizuális kijelző üzletágának elnöke és vezetője. – A SmartThings ökoszisztéma bővítésével a legkülönbözőbb iparágak szereplőinek kínálhatunk új élményeket.”

Csatlakoztatott technológiák a SmartThings-szel – okos üzletektől az okos irodákig: így használhatják ki a vállalkozások a Samsung kijelzőit

A Samsung az ISE 2024 kiállításon bemutatja, hogy a SmartThings miképp teszi lehetővé, hogy a cégtulajdonosok a digitális kijelzőiket összehangolhassák, és okoseszközeiket hatékonyabban irányíthassák a különböző környezetekben. A SmartThings a csatlakozási funkciót olyan kereskedelmi kijelzőkhöz kínálja, mint a Smart Signage vagy a szállodákban kihelyezett tévékészülékek, így a felhasználók üzleti környezetben is átélhetik egy integrált rendszer élményét. Ezek a változások a Samsung okoseszközein túl olyan eszközökre is kiterjednek, amelyek támogatják az iparág legutóbbi IoT – többek között a Matter és a Home Connectivity Alliance – szabványait.

A SmartThings ökoszisztéma különböző üzleti célú alkalmazásával a Samsung hatékonyabb hely- és energiagazdálkodást biztosíthat azáltal, hogy az üzlethelyiség egy közös, integrált, okostérré alakul át. Az összekapcsolhatóságra irányuló fejlesztések számos üzleti szereplő érdekeit szolgálhatják, legyen szó kis-, vagy középvállalkozóról vagy akár egy nagyvállalatról. Az ISE 2024 esemény Samsung standján különböző okosterek – így üzletek, irodák és szállodák – bemutatói elevenednek meg.

A felhasználók a Rutin funkcióval szabályozhatják az optimális megvilágítást, a hőmérsékletet, a páratartalmat vagy a levegőminőséget, így megteremtve a megfelelő környezeti körülményeket, amelyet automatizált térkezeléssel hosszabb távon fenntarthatnak. Egy okosüzlet így például a nyitvatartási időhöz igazodva automatizálhatja a menüt jelző panelek vagy a világítás ki- és bekapcsolását.

Az SmartThings MI Energia üzemmódja segíthet a cég- és üzletvezetőknek a környezettudatosabb működésben, mivel hatékony eszközkezeléssel és fokozott megfigyeléssel mérsékelhetik az energiafelhasználás mértékét. Kikapcsolhatják a csatlakoztatott készülékeket vagy az energiafogyasztás, a látogatottság vagy idő alapján csökkenthetik a fényerőt.

A Samsung a különböző B2B felhasználók igényeit tartotta szem előtt a cégvezetőknek szánt SmartThings Enterprise alkalmazásprogramozási felület (API) továbbfejlesztése során. A felhasználók a felületen keresztül egyszerűen hangolhatják össze a SmartThings ökoszisztémáját saját irányítási rendszerükkel, és az általuk preferált információkkal egyedi, optimalizált megoldást hozhatnak különböző helyzetekre. A testreszabható ökoszisztéma zökkenőmentes csatlakozást kínál számtalan eszközzel, növelve a rendszer megbízhatóságát. A szakembereknek egy külön alkalmazás könnyítheti meg a telepítés folyamatát, tekintettel azon B2B felhasználók egyedi igényeire, akiknek eszközei más tulajdonát képezik.

Egy szálloda vagy egy konferenciaterem esetében az eszköz tulajdonosa és a végfelhasználó eltérhet. Egy webalapú URL-cím létrehozásával az eszköz tulajdonosa megoszthatja a SmartThings funkcióit a felhasználókkal, így a szálloda vendégei és a konferenciaterem látogatói külön alkalmazás letöltése nélkül is könnyedén élvezhetik a SmartThings nyújtotta előnyöket. A tulajdonos a webalapú URL-cím létrehozásakor beállíthatja a csatlakoztatott eszköz engedélyezésének használatát és időtartamát is.

A SmartThings for Business várhatóan 2024 első felében világszerte elérhető lesz, amely komoly előrelépést jelenthet a vállalkozásoknak a hálózatba kapcsolt technológiák terén. A platform – iparágtól függetlenül –új lehetőségeket nyithat meg a különböző okoseszközök hatékony és intelligens kezelésére. Olyan személyre szabott és intelligens eszközkezelési megoldásokat kínál, amelyek megfelelhetnek a legkülönbözőbb üzleti környezetek egyedi igényeinek.

Az új, interaktív Samsung kijelző a Google Play alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáféréssel kínál széleskörű oktatási lehetőségeket

A Samsung – az ISE 2024 kiállítással párhuzamosan – bejelenti az első Google EDLA-tanúsítványával rendelkező interaktív kijelzőjét is (modellnév: WAD), amely várhatóan 2024 első felében kerül forgalomba. Az Android™ 13 operációs rendszert futtató –, 65, 75 és 86 colos modellekben elérhető – WAD termékcsalád gördülékeny és intuitív tanulási élményt nyújthat egyaránt a diákoknak és a tanároknak.

A WAD széria számos oktatási eszközzel biztosíthat interaktív tantermi élményt. A felhasználók hozzáférhetnek számos oktatási alkalmazáshoz a Google Play-en keresztül, vagy olyan Google-szolgáltatásokhoz, mint a Google Classroom vagy a Google Drive. A tantermi táblaként is alkalmazható interaktív kijelző kialakításában és érzetében egy nagyméretű tablet benyomását kelti, egy már jól ismert és intuitív felhasználói felülettel.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a Samsunggal való együttműködésünk révén még több Android EDLA-tanúsított készüléket hozhatunk forgalomba. Így az Android már az egyéni felhasználókon túl az iskolákra és a vállalatokra is kiterjedhet – mondta Scott Porter, a Google Android Chrome vállalati együttműködésekért felelős ügyvezető igazgatója. – Izgatottan várjuk a Samsunggal való közös munkánk fejleményeit, amelynek eredményeként osztálytermeket és további partnereket láthatjuk majd el forradalmi kijelzőkkel.”

A WAD termékcsaládot úgy tervezték, hogy az megfeleljen a különböző oktatási intézményekben előírt biztonsági és megbízhatósági előírásoknak. A kijelző fokozott védelmet nyújt az elektromos túlfeszültség vagy a magas páratartalom esetén is: különböző technikai intézkedéseket eszközöltek a biztonság érdekében, köztük egy 500V-os (DC) kondenzátort, amely a magas, akár 500V-os feszültséget nyeli el, míg az üvegbiztosíték a sérüléseket előzi meg. A WAD széria lapkakészletének létfontosságú területeit párásodásgátló ragasztóval látták el, így ellenáll a nyirkosabb körülményeknek is. Olyan oktatási intézményekben is értékes eszközzé válhat, amelyek páradús vagy esős éghajlatú területen találhatók.

A Device Management Solution (DMS) eszközkezelési megoldások távfelügyeletét és -vezérlését kínálja a tantermi kijelzőknél, felkészülve az előre esetleg nem látható körülményekre, kényelmesebb felhasználást nyújtva oktatási környezetben is. A fejlett üzenetküldéssel a kijelzők azonnal továbbíthatják egymásnak a fontos információkat az egyetemeken, az osztálytermekben és a nyilvános helyiségekben. Az oktatási és vállalati szervezetek a sürgős közleményeket pedig interaktív táblákon is megjeleníthetik, így a tanulókat és az alkalmazottakat azonnal értesíthetik.

A WAD termékcsalád tervezése során a tanulás optimalizálását helyezték előtérbe. A készülék infravörös (IR) érintéssel természetes írási élményt nyújt a felhasználóknak, egyidejűleg pedig akár 40 különböző egyidejű érintési pontot támogat. Az oktatók a vékony kialakításnak köszönhetően kényelmesebben mozgathatják az eszközt, Többablakos módban pedig több ablakot kezelhetnek a felületen. A 3 az 1-ben USB-C típusú port megkönnyíti a csatlakozást, és lehetővé teszi a csatlakoztatott eszközök akár 65W-os töltését, a HDMI kimenettel pedig könnyen megoszthatóvá válnak a tartalmak. A széria elülső sztereó hangszórói, tolltartója és fogantyúja pedig szintén a kényelmet szolgálja.

Image size is extra large

A Samsung a Ciscóval együttműködve mutatja be a hibrid munkavégzésre optimalizált 105 colos Smart Signage kijelzőjét

A Samsung bejelenti a Ciscóval kiterjesztett együttműködését, amely a hibrid munkavégzés során segíti a munkavállalók együttműködését. A Samsung az új együttműködés eredményeként mutatja be a 105 colos, 21:9 képarányú Smart Signage QPD-5K modelljét, amely kompatibilis a Microsoft Teams alkalmazáshoz tanúsított Cisco Room Kit EQ kameraeszközzel.

A Samsung vadonatúj, 105 colos QPD-5K modellje 5K felbontással és 21:9-es képaránnyal érkezik. Egyidejűleg kínál intuitív és természetes videókonferencia-élményt, amely ideális lehet a hibrid munkaterületekhez. A QPD-5K modell kompatibilis a Cisco Room Bar és Room Kit Series eszközökkel, így a felhasználók a kamera, a hang és minden egyéb funkció integrálásával hatékony tárgyalási környezetben dolgozhatnak.

„Olyan korszakban élünk, amelyben a hibrid munkavégzés természetesnek számít: fontos, hogy a kollégák online is elvégezhessék a feladatukat – mondta Hoon Chung, a Samsung vizuális kijelző üzletágának ügyvezető alelnöke. – A Ciscóval kötött együttműködésünk hozzáférhető munkakörnyezetet biztosíthat: a 105 colos QPD-5K kijelző olyan érzést adhat majd a felhasználóknak, mintha munkatársaikkal egy légtérben dolgoznának.”

A QPD-5K modell 21:9-es képaránya optimalizálja a Microsoft Teams-szobák Első sor értekezletelrendezését az alkalmazáshoz tanúsított videókonferencia-eszközök, így például a Cisco RoomOS-alapú rendszereinek csatlakoztatásakor. Ezáltal minden résztvevő – a tartózkodási helyétől függetlenül – könnyedén hozzászólhat a megbeszéléshez.

„A hibrid munkavégzés korát éljük, így a munkaterek újragondolása elengedhetetlen része a nagyszabású együttműködéseknek. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a tárgyalókat intelligens videórendszerrel kell felszerelni, hogy a tartózkodási helytől függetlenül minden résztvevő egyenértékű partnerként vehessen részt a megbeszéléseken – mondta Jeetu Patel, a Cisco biztonsági és együttműködési üzletágának ügyvezető alelnöke és vezérigazgatója. – Az élvonalbeli iparági szereplőkkel együttműködve valósítjuk meg a Zéró távolság (Distance Zero) célkitűzésünket, hogy mindenkinek elsőrangú élményben lehessen része – akár vállalati, akár otthoni körülmények között.”

A panorámaképet biztosító QPD-5K kijelző rendkívül életszerű és lenyűgöző vizuális élményt kínál a vezérlőkben, a tantermekben és a tárgyalókban egyaránt. Többablakos nézetet támogat, így több információ jeleníthető meg párhuzamosan a kijelzőn, valamint Tizen operációs rendszert futtat az internetes szolgáltatások optimális teljesítményéért, és az iparágat is meghatározó tartósságért.

A kijelző a kétképernyős videókonferenciát is lehetővé teszi, ha a felhasználók két Samsung 4K UHD Smart Signage szériás kijelzőt csatlakoztatnak a Cisco legújabb megoldásával, a Cisco Room Kit EQX-szel. Ez a funkció a 65 és 75 col közötti méretekben elérhető QHC, QMC és QBC modellek esetében vehető igénybe. A Ciscóval kötött partnerség új lehetőséget kínál a teljesen bővíthető, vezérelhető és biztonságos megoldásokhoz a jövő irodájának tárgyalóiban.

A Samsung Európában is bemutatja az átlátszó Micro LED kijelzőt

A Samsung Európában először az ISE 2024 kiállításon mutatja be forradalmi újítását, az átlátszó MICRO LED kijelzőt, amely nemzetközileg a Las Vegas-i CES 2024 eseményen debütált. A rendkívül apró méretű MICRO LED chippel és precíziós gyártással készült élvonalbeli technológia kivételes fényáteresztő képességével és tisztaságával új mércét állíthat fel a kereskedelmi kijelzők piacán. Kiküszöböli a fénytörést, valamint a megjelenő foltokat vagy hézagokat. Az átlátszó MICRO LED szinte bármilyen méretre és arányra állítható, amely új lehetőséget teremthet a készülékek testre szabását illetően.

A technológia forradalmasíthatja a kiskereskedelmi és kiállítótereket, mivel a kijelző párhuzamosan jeleníti meg a fontos információkat, miközben meg is mutatja az adott terméket, vagy pusztán átlátszó felületével teremt egyedi hangulatot. A felhasználás új módjaira hívja fel a figyelmet, és új lehetőségeket kínál a képernyőkkel kapcsolatos élményekben.

A Samsung – a méret, a felbontás és a forma tekintetében is változatos, moduláris kiskereskedelmi kijelzője, – a The Wall 2018-as bemutatása óta élvonalbeli szerepet tölt be a LED kijelzőtechnológia területén. A vállalat technológiai szakértelme az ultrafinom pixelelosztásban és a virtuális gyártás egyedülálló alkalmazási módszereiben nyilvánul meg, feltárva a kijelzőtechnológiában rejlő lehetőségeket.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Okoseszközök

A Xiaomi új AIoT okoseszközöket mutatott be a nemzetközi piacokra

aiot

A Xiaomi, a világ egyik vezető, okostelefonjairól és az AIoT platformjához kapcsolódó okoseszközeiről ismert, fogyasztói elektronikai eszközöket gyártó vállalata, több új viselhető okoseszköz bevezetését jelentette be a Xiaomi 14 okostelefon-családdal egyidejűleg.

A Xiaomi Smart Band 8 Pro, a Xiaomi Watch S3, és Xiaomi Watch 2 eszközöket arra tervezték, hogy még élvezetesebbé tegyék a sportolást, a kikapcsolódást és hozzájáruljanak az egészségesebb életmódhoz.

Fitnesz és a divat találkozása: Xiaomi Smart Band 8 Pro

A Xiaomi Smart Band 8 Pro az elődeinél jobban testre szabható funkciókat kínál, képes nyomon követni többféle sporttevékenységet, figyeli a testi folyamatokat és több egyéb funkciót is kínál, amelyek nemcsak a felhasználói élményt fokozzák, de a mindennapi életet is megkönnyítik.

A Xiaomi Smart Band 8 Pro új, 1,74”-es AMOLED kijelzőt kapott, amelynek a képfrissítési rátáját 60 Hz-re, a felbontását pedig 336×480 pixelre növelték. Az okoskarkötő kimondottan vékony és könnyű: mindössze 9.99 mm a vastagsága és 22,5 gramm a súlya.¹ A divatos megjelenésű eszköz tokja fémből készült, a kijelzőjét Corning® Gorilla® Glass Victus® védi.

A készüléket egy fényérzékelővel is ellátták, amely révén a kijelző megvilágítása automatikusan alkalmazkodik a környezeti fényviszonyokhoz, vagyis erős napfényben is jól kivehető marad.

Azért, hogy a használata egyszerű legyen, ugyanakkor a megjelenése mindig illeszkedjen viselője ruházatához és stílusához, a Xiaomi Smart Band 8 Pro az órához mindkét oldalán kapcsolódó, gyorsan leoldható szíjakkal érkezik. Maga az okoskarkötő fekete vagy ezüst színű, a pillanatok alatt cserélhető szíjak anyaga és színe pedig rendkívül változatos, hogy még inkább megfeleljenek használójuk egyéni ízlésének.² Azért, hogy még inkább személyre szabható legyen, a Xiaomi Smart Band 8 Pro több mint 200 féle óra számlapot kínál – például játék tematikájú óralapok is vannak közöttük – ami még élvezetesebbé teszi a viselését.³

A Xiaomi Smart Band 8 Pro professzionális módon képes a sporttevékenységeket nyomon követni: több mint 150 sport mód közül lehet választani, különböző edzésmódokkal és egyéb egyéni preferenciákkal kiegészülve. Az okos futás funkció lehetővé teszi a kívánt sebesség beállítását. Ilyenkor a készülék figyelmezteti a viselőjét, hogy változtasson a tempóján, hogy a kívánt sebességet tartani tudja. Az óra 10-féle futó edzési módot is felkínál, tudományos igényű útmutatást nyújtva az edzések közben. Mindezeken túl, a beépített 3D-s, gyakorlatokat bemutató animáció megtekintésével ellenőrizhető, hogyan kell végrehajtani a bemelegítést, a nyújtást, ami megfelelő módon felkészít az edzésekre.⁴

Az okos karkötő egészségfigyelő funkciókat is kínál. A továbbfejlesztett, négycsatornás érzékelő figyeli a pulzust a teljes nap folyamán és szolgáltat valós idejű adatokat.⁵

A Xiaomi Smart Band 8 Pro karkötőbe egy 289 mAh-es akkumulátort építettek, amely elődjénél 23%-kal hosszabb üzemidőt biztosít. Ez azt jelenti, hogy tipikus használat mellett, akár 14 napig marad üzemképes, 2 nappal múlva felül elődjét, így ritkábban van szükség a töltésére.⁶ A készülékben egy GNSS helymeghatározó is működik, a felhasználó így akkor is nyomon tudja követni a pozícióját, ha épp nincs nála a telefonja. Az 5ATM tanúsítvánnyal rendelkező Xiaomi Smart Band 8 Pro több más hasznos funkcióval is bír, például Alexa hangutasítás és telefonkereső funkció is segíti a felhasználót a mindennapokon.

Légy stílusos: Xiaomi Watch S3

A Xiaomi Watch S3 egy többfunkciós okosóra, ami megjelenésében a klasszikus órákat idézi, így egyszerre elégíti ki a felhasználók esztétikai és praktikum iránti igényét.

Az Xiaomi Watch S3 nagy méretű, 1,43”-es AMOLED kijelzője kerek, könnyű alumínium-ötvözet keretbe került, ami a klasszikus órákra emlékeztet. A készülék megjelenése rendkívül sokféleképpen testre szabható: nemcsak a szíja, hanem a lünettája is cserélhető. Csak el kell tekerni a lünettát, és a felhasználó már a helyére is pattinthat egy másik, egyedi tárcsát, amely az adott óralaphoz illik.⁷ Az óra támogatja a portré alapú automatikus óralap készítést, vagyis a felhasználó információkat adhat hozzá a portréfotójához, hogy ebből egyedi, személyes óralapot hozzon létre, kiegészítve a már rendelkezésre álló több mint 180 számlapot.⁸

A Xiaomi Watch S3 – az erőteljes Xiaomi HyperOS rendszernek köszönhetően – meggyőző teljesítménnyel rendelkezik, így gyorsabban kapcsolódik más eszközökhöz és jobban szinkronizálja az információkat, ami tovább fokozza a felhasználói élményt. Az óra erős akkumulátort kapott, így akár 15 napig marad üzemképes. Ráadásul, gyorsan újra is tölthető: már öt percnyi töltés is elegendő ahhoz, hogy az óra akár két napon át működőképes maradjon. ⁹ A felhasználók egy másik újdonsággal is a Xiaomi Watch S3-ban találkozhatnak először: a felhasználók egykezes mozdulatokkal tudnak végrehajtani egyedi műveleteket. A csukló különféle mozdulataival utasíthatják az órát arra, hogy utasítson el hívásokat, mutassa meg az időjárás előrejelzést vagy épp készítsen fotót.¹⁰

A Xiaomi Watch S3 több mint 150 különböző sport módot ismer, amelyek között újdonságként megjelentek a téli sportok is, amelyek a készülék nemzetközi változatában most debütáltak. A síelést egy továbbfejlesztett vevőkészülék (antenna) támogatja, amely minden eddiginél pontosabban képes meghatározni a felhasználó pozícióját az L1+L5 kétsávos GNSS segítségével. Az óra 10 különböző futó edzési módot is kínál, alkalmazkodva a futó egyedi teljesítmény szintjéhez és célkitűzéseihez – például, hogy az állóképesség növelése vagy zsírégetés-e a célja.

Az okosóra egészségfigyelő funkcióban is szintet lépett: a pulzust már 12 csatornás érzékelővel méri, ami minden eddigi verziónál pontosabb eredménnyel szolgál.⁵ A készülék ezen kívül az alvás minőségét egy állattal (Sleep Animal) szimbolizálja, ami érdekesebbé, érthetőbbé teszi az alvás értékelését. Miután az óra hét napon át figyelte viselője alvási szokásait, egy állatot jelenít meg, amely a legjobban kifejezi a felhasználó állapotát – a megismert mintázat alapján.

Minden évben egyre okosabb: Xiaomi Watch 2

A Xiaomi AIoT eszközeit gyarapítja tovább a Xiaomi Watch 2, amely sok-sok funkcióval és divatos megjelenésével teszi boldogabbá viselőjét.

A készüléket a Google Wear OS működteti, ami könnyű kezelhetőséget és hibamentes működést biztosít. A leggyakrabban használt applikációk közül ötöt futtat, és további több mint 200, harmadik féltől származó applikációt támogat. A nagyobb gyorsaság és hatékonyság érdekében, a Xiaomi Watch 2-t a Snapdragon® W5+Gen 1 Wearable platform hajtja meg. A kétmagos architektúra nagy teljesítményt tesz lehetővé és az üzemmódok közötti automatikus váltásnak köszönhetően a fogyasztása is alacsony. A 495 mAh-es akkumulátor így akár 65 órás üzemidőt biztosít tipikus használat mellett, úgy, hogy az óra tárkapacitása is hatalmas, 32 gigabájt.⁶

A vékony és divatos megjelenésű Xiaomi Watch 2 kijelzője 1,43″-es AMOLED, kerete alumínium ötvözetből készült. A készülék súlya 37 gramm, vagyis viselése sportolás és alvás közben is kényelmes. Az okosóra fekete és ezüst szíjakkal lesz kapható és számos kiegészítő is elérhető lesz hozzá, melyeket a termék doboza nem tartalmaz.

A Xiaomi Watch 2 távoli fényképkészítésre is képes lesz, ami szintén egy újdonság: lehetővé teszi, hogy a felhasználó közvetlenül a csuklóján tekinthesse meg a mobil fényképezőgép által továbbított képet, mielőtt elindítaná a videófelvételt, vagy exponálna.¹¹ Ezt a funkciót a fotózás szerelmesei fogják leginkább értékelni.

Mindezeken túl, a Xiaomi Watch 2 több mint 160 sportmódot támogat, köztük a téli sportokat is. Képes rögzíteni a megtett távolságot, az átlagos sebességet minden egyes lesiklás esetében, azok útvonalát akár térképen is képes megjeleníteni. A kétsávos L1+L5 GNSS segítségével a felhasználó pontosan meghatározhatja a helyzetét havas tájon, vagy bármilyen más környezetben. A Strava-val kötött partnerségnek köszönhetően, a Xiaomi Watch 2 kapcsán a vállalat a Suuntoval is együttműködésre léphetett. Ez a felhasználóknak azt jelenti, hogy a sporttevékenységből és alvásból származó Mi Fitness adataikat szinkronizálhatják a Suunto applikációkkal, így az adatrögzítés folyamatos lehet a Xiaomi Watch 2 használata közben.

A továbbfejlesztett, 12 csatornás érzékelőnek köszönhetően a Xiaomi Watch 2 rendkívül precízen rögzíti a pulzust.⁵ Az ugyancsak továbbfejlesztett alvásmonitoring már a vér oxigénszintjét és a légzési adatokat is számításba veszi azért, hogy egy igazán átfogó elemzést tudjon nyújtani az alvás minőségéről – ezt jeleníti meg az állat szimbólummal. Miután hét napon át folyamatosan figyelte viselője alvási szokásait, az óra előállítja a felhasználó egyedi „alvó állat” (Sleep Animal) szimbólumát, amely – az elmúlt hét nap mintázatára támaszkodva – a legjobban fejezi ki viselője állapotát.

Hazai árak és elérhetőségek:

  • A Xiaomi Smart Band 8 Pro: 34.990 forintos ajánlott fogyasztói áron lesz megvásárolható márciustól a Xiaomi hivatalos értékesítési csatornáin keresztül.
  • A Xiaomi Watch S3 64.990 forintos ajánlott fogyasztói áron lesz megvásárolható márciustól a Xiaomi hivatalos értékesítési csatornáin keresztül.
  • A Xiaomi Watch 2 pedig 89.990 forintos ajánlott fogyasztói áron lesz megvásárolható várhatóan áprilistól a Xiaomi hivatalos értékesítési csatornáin keresztül.

További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Okoseszközök

Ezúttal a Super Bowl miatt csinált magából bohócot az MI

Nem járt jól, aki fogadást kötött az algoritmusok által halucinált végeredményre alapozva.

Akit érdekel a téma, az mostanra már biztosan tudja: a magyar idő szerint ma hajnalban lejátszott amerikaifutball-döntőben az esélyesebbnek tartott Kansas City Chiefs végül hosszabbítás után 25-22-re legyőzte a San Francisco 49ers csapatát. Tegnap este azonban még ettől akár teljesen eltérő eredményeket lehetett kicsiholni több fejlett chatbotból is. Mindez pedig nem azért érdekes, mert az algoritmusnak nem jött be a tippje, hanem azért, mert a kitalált számokat végeredményként tálalta a mesterséges intelligencia.

Mint ahogy ebből a Reddit-szálból kiderül, több felhasználó is érdekes válaszokat kapott, amikor a Bardként indult, de ma már Gemini néven futó Google-chatbotot a Super Bowl fogadási oddsairól kérdezték.

Amennyiben elhisszük, hogy nem manipulált felvételről van szó, akkor a Gemini elég durván elveszett a naptárban és az eredményekben. A gép vasárnap adott válasza szerint ugyanis a meccset már szombaton lejátszották, ahol egyébként a 49ers győzedelmeskedett 34-28 arányban.

A Reddit fórumán több más felhasználó is megerősítette az anomáliát, ugyanakkor volt olyan, akinél a San Fraciscó-i gárda még magabiztosabban, 37-24-re verte a címvédőt. Hogy utóbbit, honnan szívta fel a chatbot, az nem tiszta, de a másik számpár valóban bejárta már a sajtót, mivel egy híresen pontos NHL-elemző már tavaly szeptemberben megnevezte a döntősöket (helyesen), illetve azt is, hogy a Chiefs megvédi a címét (helyesen), mégpedig 34-28-as eredménnyel (itt kicsit tévedett a szakértő). Az algoritmusnál valószínűleg ez a jóslat akadt be, csak éppen fordított állással, és végeredményként.

De nem mutatott jobb formát az OpenAI ChatGPT-fejlesztésére alapozott Microsoft Copilot sem, amelyet Redmond immár egyik termékéből se nagyon akar kihagyni. A Copilot szintén úgy gondolta, hogy már vége van a még el sem kezdődött meccsnek, de itt legalább a nyertes kilétét eltalálta az álmodozó algoritmus.

Érdemes ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy a témát még vasárnap este feldolgozó TechCrunch a Gemini esetében már nem tudta reprodukálni a hamis választ, miközben a Microsoft Copilot az újságírói tesztre majdnem pontosan a később realizált eredményt adta ki, ám fordított felállásban. Mindezt egyébként a cikk annak tudja be, hogy a Gemininél előbb kapcsoltak, és javították az algoritmus outputját.

Javíthatatlan álmodozók

Az algoritmus tévedése ez esetben nem sok kárt okozott, de a döntő lejátszásának behalucinálása ismét csak rávilágított arra a régóta ismert problémára, hogy az MI válaszai gyakran tartalmaznak „alternatív univerzumból” származó információkat. És úgy tűnik, hogy minderről nagyon nehéz leszoktatni a gépet.

A jelenségnek tudható be, hogy a különböző nagy nyelvi modellek és intelligesnek kikiáltott megoldások egymást is utánozva követnek el néha durva, néha csak megmosolyogtató hibákat. A ChatGPT-elleni nyomás miatt tavaly sietve piacra dobott Bard esetében például már a terméket promótáló videóba is tárgyi tévedés került. De nem járt sokkal jobban a „forradalmi MI-kitűző” sem…

Forrás: BitPort


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Okoseszközök

Túlélőfunkciókkal érkezett meg a Casio újdonsága

casio GPR-H1000 Rangeman

A Casio vadonatúj taggal bővítette a kimagasló ütés- és rázkódásálló G-Shock márkát.

„Az új GPR-H1000 a már jól ismert Rangeman-sorozathoz tartozik, amelyet olyan kifejezetten hasznos, túlélő funkciókkal vérteztek fel, mint például a pulzusmérő, vagy éppen a GPS”

– hívta fel a figyelmet Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere.

Az újdonság kényelmes viseletnek bizonyulhat, hiszen bár nagy, 60.6 × 53.2 × 20.3 mm-res tokkal rendelkezik, ennek ellenére mindössze 92 grammot nyom, vagyis nem terheli meg a csuklót. Rögtön két féle – szénfekete (GPR-H1000-1) és sárga (GPR-H1000-9) árnyalatban érhető el. A két karóra nemcsak tudásában egymás mellé állítható, hanem akár a színek tekintetében is: a fekete sárga számlapelemekkel, míg a sárga feketékkel van ellátva.

Casio GPR-H1000 Rangeman

Tudásuk azonban minden szempontból páratlan. Már maga a kijelző is árulkodó lehet arról, hogy ezek az órák messze többet kínálnak a hagyományos fitnesz óráknál. A masszív por- és sárálló tokkal ellátott újdonság fel van vértezve a Casio tripla szenzorával, ami magában foglalja az iránytűt, a magasságmérőt (légnyomás értékből származtatva), valamint a külső hőmérséklet megjelenítését.

Az új optikai szenzor révén pedig a Casio GPR-H1000 Rangeman képes megjeleníteni viselőjének aktuális pulzusszámát, de gyorsulásmérővel és lépésszámlálóval is el van látva. Ezen érzékelőknek, valamint a GPS helymeghatározás funkciónak köszönhetően a felhasználók pontos és komplex képet kaphatnak az elvégzett testmozgásról. Sőt, a karóra az aktuális véroxigén szint kijelzésére is képes, ami sok esetben életmentő lehet.

Legalább kilenc féle tevékenységhez – túrázáshoz, futáshoz, biciklizéshez, sétához, nyílt vízi, valamint uszodai úszáshoz, edzőtermi edzéshez, valamint programozott edzésekhez  (internal timer) is – használható. További erősségei közé tartozik, hogy a G-SHOCK márkához hűen 200 méterig vízálló, illetve, hogy Bluetooth-kapcsolattal okostelefon kapcsolódásra képes a mért adatok még részletesebb megjelenítése érdekében, valamint az alvásminőséget is monitorozza.

Casio GPR-H1000 Rangeman

A GPR-H1000 Rangeman kijelzője teljes mértékben testre szabható. A tokon elhelyezett nagyméretű gomboknak köszönhetően pedig gond nélkül aktiválhatók bizonyos funkciók. A karóra képes kijelezni túrázás közben a pulzusszámot, a megtett távolságot, az emelkedési, vagy az ereszkedési sebességet, így a felhasználók nyomon követhetik a fizikai állapotukat, valamint környezetüket a lehető legjobb döntések meghozása érdekében. Nincs kétség afelől, hogy a Casio újdonsága szilárd hátteret biztosít azoknak a felhasználóknak, akik extrém környezetben szeretnének helyt állni”

– hangsúlyozta a Casio termékmenedzsere.

A GPR-H1000 Rangeman forgalmazása itthon februárban indul és javasolt fogyasztói ára 214.990 forint lesz.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss