Okoseszközök

Eszközkövetés az RFID technológia segítségével

Az RFID, azaz a Radio Frequency IDentification az automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt modern technológia. Ennek a lényege az adatok tárolása és azonnali továbbítása az RFID-címkék és eszközök segítségével.

Az RFID-címke egy olyan kis méretű tárgy, mely rögzíthető vagy akár be is építhető az azonosítani kívánt objektumba.

Az ITGStore kínálatában lévő RFID technológiás mobil terminálok, címkenyomtatók, kártyák és az ezekhez szükséges különböző kiegészítők mind villámgyors segítséget nyújtanak a munkavégzéshez szükséges területeken.

Mik az RFID eszközkövető rendszerek előnyei?

A nyomon követési, felügyeleti folyamatok automatizálása kizárja az olyan gyakran előforduló hibákat, melyek a kézi, a papíralapú vagy akár egy Excel-rögzítés alkalmazásakor felmerülhetnek. Ezek kiküszöbölésén túl egyéb más előnyei is vannak az RFID rendszer használatának.

Az automatizálás által csökkenteni lehet a költségeket és a munkaidőt. Jelentős eredményeket lehet felmutatni az eszközök elvesztése esetén vagy ellopásának elleni védekezésében, a valós idejű helymeghatározó rendszerrel (RTLS, Real-time locating systems), és igazán magas befektetési megtérülést (ROI, Return on investment) hoz. Egyszerre akár több eszköz is nyomon követhető általa, valamint lényeges, hogy valós időben történik az adatgyűjtés.

Hogyan működik egy RFID eszközkövető rendszer?

Bármely iparágban is tevékenykedjen egy cég, az életében rendkívül fontos az eszközkövetés és a hatékony készletkezelés. Ebben segítenek az RFID azonosítást alkalmazó eszközök.

Maga az eszközkövetés a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) révén érhető el. Az eszköz RFID-címkék és elektromágneses antennák, más néven olvasók segítségével a fix vagy a mobil eszközökről gyűjti a kért adatokat.

A címkéket cikkenként rögzítik, az antennákat pedig az áruk helyére telepítik. Ha az olvasó kellően közel vannak a címkéhez, az elektromágneses mező beolvassa és továbbítja a címkén szereplő adatokat. Az áru helye és minden további adata együtt kerülhet rögzítésre a rendszerben.

Miként történik maga az RFID eszközkövetés?

Kétféle módon lehetséges az adatátvitel, aktív vagy passzív módszerrel. Az aktív címkék esetében beépített akkumulátor küldi a szakaszos elektromágneses jeleket, míg a passzív címkéknél csupán visszaküldik az RFID-olvasó kibocsátott jelét, nincs szükség saját energiaforrásra.

Az RFID technológia általi beolvasás akár 20x gyorsabb, mint a vonalkódos. Ezeket a címkéket inkább a drágább, nagyobb méretű, sokszor mozgatott eszközök nyomon követésére javasolják, míg a kisebb méretű és értékű áruk esetében gazdaságosabb megoldás lehet a vonalkódos rendszer.

Az aktív címkék lényegesen nagyobb távolságban képesek a jelet továbbítani, viszont a működésükhöz szükséges a tápellátás és a különböző méretű memória megléte.

Amennyiben nem tudja még, hogy melyik rendszer lenne az igazán jó megoldás vállalkozása számára, látogasson el a honlapra további információkért.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss