Tippek

Otthoni tárgyaink is veszélyt jelenthetnek ránk

Az ősz beköszöntével, egyre közelebb kerülünk a hűvösebb napokhoz, így ahhoz is, hogy több időt töltsünk otthonainkban.

Azonban gyakran nem is vagyunk tisztában azzal, hogy otthon milyen veszélyek leselkednek egészségünkre. A levegő minősége nem csak a környezetünket, hanem az egészségünkre is komoly hatással lehet, így kifejezetten fontos a lehető legtisztább otthoni levegő megteremtése. A Dyson összegyűjtötte, melyek a legnagyobb veszélyforrások otthonunkban és hogyan védekezhetünk ezek ellen.

Naponta akár 9000 liter levegőt is belélegzünk[1], miközben a “beltéri generáció” korát éljük. Napjaink akár 90%-át[2] ugyanis beltérben töltjük, így egészségünk szempontjából is kulcskérdés a beltéri levegő minősége.

A szellőztetéssel az otthonunkba kerülő pollenek mellett számos egyéb szennyező anyagot, vegyületet tartalmaz a beltéri levegő, amelyek a mindennapokban használt tárgyakból származnak, így veszélyforrást jelenthetnek egészségünkre. Ezek a szennyező anyagok, allergének, jobbára olyan ultrafinom – azaz 2,5 mikronnál kisebb átmérőjű – részecskék formájában vannak jelen, amelyek szabad szemmel nem láthatók (összehasonlításképpen: az emberi hajszál keresztmetszete 60 mikron) és amelyek jelenléte ugyanúgy hajlamossá tehet az allergiára, mint a kültéri légszennyezés.

Ide tartoznak az illékony szerves vegyületek, az ún. VOC-k (Volatile Organic Compounds). Ezek káros anyagok, amelyek gyakori forrásai a tisztítószerek, dezodorok, parfümök, festékek, sőt, az illatgyertyák is. Ezek az anyagok, a porhoz hasonlóan le tudnak rakódni tüdőnkben, sőt akár fel is szívódhatnak szervezetünkbe. Ilyenkor érezhetünk fejfájást, rosszullétet, légzőszervi megbetegedéseket, de súlyos esetben akár a daganatos betegségek kialakulásához is hozzájárulhatnak. A helyzeten pedig az sem segít, hogy a kiemelkedő szigetelést biztosító nyílászárók meggátolják a levegő minimális természetes áramlását.

A légfrissítők nagy része például olyan káros anyagokat tartalmaz, mint a formaldehid vagy a benzol, de formaldehidet bocsátanak ki bizonyos bútorok is. Egyetlen szál illatgyertya fél óra leforgása alatt a 24-szeresére emelheti az ultrafinom részecskeszámot egy 27 légköbméteres zárt helyiségben. A nikotin, a falakon, bútorok huzatain, és a ruhánkon is megtapadhat, ezzel akár hónapokig folyamatosan mérgezve nem csak saját szervezetüket, hanem vendégeikét, családtagjaikét is. A penészgombák spórái ugyancsak apró, szabad szemmel nem látható részecskék, amelyek milliószámra keringhetnek otthonunk légterében, s méretüknél fogva egészen az alsólégutakig is eljuthatnak.

A beltéri levegő szennyezettségén a szellőztetés sem mindig enyhít: forgalmas utak mentén ugyanis a kinti levegő hasonlóan szennyező lehet, zöldövezetben pedig éppen a levegőben szálló pollenek jelentik a problémát. Megoldást jelenthetnek ugyanakkor a HEPA-szűrővel ellátott légtisztító berendezések.

Sam Bernard, a Dyson légtisztítókért felelős vezetője elmondta,

„egy jó légtisztító érzékeli és be is fogja a beltéri levegőben lévő szennyező részecskéket, az pedig külön jó, ha emellett melegítésre és hűsítésre is képes. A légtisztító hatékonyságának egyik kulcsa, hogy az HEPA-szűrővel rendelkezzen, amely képes az ultrafinom, akár 0,1 mikron méretű részecskék kiszűrésére is. A Dyson 60% -kal több szűrőanyagot használt a légtisztítói HEPA szűrőjében, és háromszor több aktív szénszűrőt alkalmaz a légtisztító készülékeikben, amely elnyeli a gázokat, szagokat, háztartási füstöket és illékony szerves vegyületeket. Mindezeknek köszönhetően a készülékek kiszűrik akár a 0,1 mikron méretű részecskék 99,95%-át”.

Friss