Tippek

Nem érdemes a karbantartáson spórolni, az egészségünk és a garancia a tét

garancia

Indul a szezon! – Végre kiderült, hogy évente hányszor szükséges szakembert hívni a klímához.

Beköszöntött a tavasz, egyre melegebb napoknak nézünk elébe, így hamarosan indul a klímaszezon. Megpróbálhatjuk elbliccelni a karbantartást, azonban a szakemberek szerint nem ajánlott, hiszen ezzel az egészségünket, illetve a készülékek garanciáját is kockáztatjuk. Milyen időközönként érdemes szerelőt hívni? Milyen jelei vannak a rendellenes működésnek? Vannak olyan lépései a tisztításnak, amiket házilag is el tudunk végezni? A karbantartással kapcsolatban Móricz Kristóf, a Panasonic szakértője osztotta meg tanácsait.

Az egészség és a garancia kéz a kézben jár

A rendszeres tisztítás egyrészt azért fontos és gyakorlatilag megkerülhetetlen lépés, mert így biztosíthatjuk a berendezés helyes működését, ezáltal pedig a belélegzett levegő minőségét. A berendezés működése során kondenzációs folyamat játszódik le, ami jó táptalaj a gombák és különböző baktériumok szaporodására, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki.

Amellett, hogy a tisztíttatással hozzájárulunk az egészségünk megőrzéséhez, azt is nagyon fontos tudni, hogy a legtöbb gyártó évi minimum egyszeri karbantartáshoz köti a termékek garanciáját, ennek elmulasztása pedig garanciavesztéssel is járhat. A klímák, vagy más néven levegő-levegő hőszivattyúk rendszeres karbantartás mellett várható élettartama minimum 8-10 év, így nem érdemes elbliccelni a feladatot

– hívta fel a figyelmet Móricz Kristóf.

Nem ajánlottak a házi praktikák, hívjunk szakembert

A karbantartási folyamatok elvégzéséhez általában szét kell szerelni a berendezést, amelyet mindenképpen szakemberre kell bízni. Ez már csak azért is szükséges, mert garanciális berendezés esetén a karbantartási jegyzőkönyvet ki kell töltenie melyet pecséttel is igazolnia kell, mert ez a garancia feltétele

– hangsúlyozza a szakember. A karbantartás a berendezés helyes működésének megőrzésére is szolgál. A folyamat során tisztítani kell a szűrőt, az elpárologtatót, a kondenzátort, a cseppvíz kivezetését is, illetve ellenőrizni kell az áramfelvételt is.

A karbantartás azonban nem egyezik meg a beltéri egység szűrőinek portalanításával, amit szakember segítsége nélkül, mi magunk is megtehetünk

– tette hozzá a Panasonic szakértője

.

Számos kihagyhatatlan lépése van a karbantartásnak

A karbantartás során a szerelő a beltéri és a kültéri egységet is kitisztítja. A beltéri egységnél a fedél felnyitása után a hőcserélő előtt lévő szűrőket kiszedi, majd vízzel kimossa, ezt követően tisztítja az elpárologtatót, amihez egy speciális klímatisztító folyadékot használ. A beltéri egységben található ventilátort is szükséges megvizsgálni, mert itt szintén előfordulhat gombás baktérium, amit többnyire annak kiszerelése után tudnak megtisztítani. A beltéri egység összeszerelése után a kültéri egységnél folytatják a munkát. A kondenzátor lamellái közül a port általában kefével, levegőkompresszorral vagy kondenzátor tisztító anyaggal szokták eltávolítani.

Hányszor kell szerelőt hívni?

A mai berendezések többségével – a hűtési opció mellett – tudunk fűteni is, ráadásul ez kifejezetten ajánlott az átmeneti időszakokban, hiszen energiát is pénzt is spórolhatunk, ha ezt a megoldást választjuk.

Ahol a klímát fűtésre is használjuk ott a “fűtési szezon” megkezdése előtt is szükséges szakemberrel karbantartani a berendezést. Ha az eszközt csak hűtésre szeretnénk használni, akkor a nyári szezon előtt szokás tisztítani a berendezéseket

– mutatott rá a Panasonic szakértője.

Feltűnő jelei vannak a rendellenes működésnek

Az évente ajánlott egy vagy két alkalmas karbantartáson túl is előfordulhat, hogy szerelőt kell hívnunk a készülékek rendellenes működése miatt. Ami talán a legfeltűnőbb lehet, hogy a klíma beltéri egységéből kellemetlen szag kezd áradni a működés során, de hasonlóan megnehezítheti az életünket, ha a berendezés az adott üzemmódban nem tudja létrehozni a kívánt hőmérsékletet, illetve hasonlóan zavaró lehet, ha erősödik a klímaberendezés zajszintje. Ezekben az esetekben feltétlenül keressünk fel egy szakembert, hiszen így elkerülhetjük, hogy a berendezés idő előtt használhatatlanná váljon.

Tippek

Tápegység a túlhajtás szerelmeseinek? Íme a Thermaltake Toughpower TF3 1550 W

Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a Toughpower TF3 1550 W-ot, egy csúcskategóriás ATX 3.0 tápegységet, a nagy teljesítményű rendszerek teljes energiaellátására tervezve.

A két fejlett, 12+4 pines kábellel kompatibilis, natív PCIe 12V-2×6 moduláris interfész az új technológiával stabilabb támogatást biztosít a következő generációs hardvereknek. A kiváló 80 PLUS Titanium hatékonyságával és az Intel szabványainál szigorúbb specifikációkkal a Toughpower TF3 1550 W kiváló minőségű és stabil áramellátást biztosít a túlhajtást kedvelők PC-ihez.

A TF3 1550 W megfelel az Intel ATX 3.0 szabványoknak, akár 200%-os összesített túlteljesítést, 300%-os GPU-túlteljesítést és 70%-os alacsony terhelési hatékonyságot támogatva. A TF3 1550 W emellett nagyszerű GPU-kompatibilitással rendelkezik, két natív PCIe 12V-2×6 csatlakozót tartalmaz, amelyek a legújabb RTX 40-es sorozathoz csatlakoztathatók, és támogatja a 8 pines PCIe-kábeleket az AMD GPU-khoz és más RTX GPU-khoz. A csomagban található egy extra jumper tartozék, ami az alaplaphoz történő csatlakozás nélkül képes áramot szolgáltatni a rendszernek, és rendkívül hasznos tud lenni, ha több tápegységet telepítesz.

A TF3 1550 W 100%-ban kiváló minőségű, 105°C/221°F-os japán elektrolitikus kondenzátorokkal készül, amelyek előnyös tartósságot és megbízhatóságot nyújtanak. 30mV-os hullámzajnál alacsonyabb kialakítással,<±2%-os feszültségszabályozással és 17 ms-os vagy annál hosszabb tartási idővel rendelkezik, ami szigorúbb, mint az Intel specifikációi, és képes biztosítani a stabilitást. Ez a tápegység kompatibilis a 80 PLUS Titanium tanúsítvánnyal, ami magas, akár 94%-os hatékonysága révén lehetővé teszi az alacsonyabb energiavesztést. Emellett a TF3 1550 W panelén található Turbo Mode gomb megnyomásával a belső ventilátor körülbelül 2400±10%-os fordulatszámot tud generálni, hogy hatékonyan hűtse le a tápegységet teljes terhelés mellett is. Teljesen moduláris tápegységként a TF3 1550 W lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy szabadon válasszák ki a szükséges kábeleket, jobb feszültségmenedzsmentet elérve, csökkentve a gépházon belüli kábeltömeget és növelve a légáramlást. Mi több, a TF3 1550 W beépített ipari szintű védelemmel rendelkezik, beleértve az OCP-t, OVP-t, UVP-t, OPP-t, SCP-t és OTP-t, amely megvédi hardvereidet a gyakori lehetséges problémáktól.

Szeretnéd megbízható és kiváló minőségű tápegységgel ellátni csúcskategóriás rendszered? A TF3 1550 W a túlhajtóknak készült, és a tökéletes választást jelenti számodra! Kompatibilis az ATX 3.0 szabványokkal, támogatja a PCIe 12V-2×6-ot, és 80 PLUS Titanium hatékonysággal rendelkezik, lehetővé téve a csúcskategóriás alkatrészek teljes potenciáljának kiaknázását.

A Toughpower TF3 1550 W jellemzői

Teljesen kompatibilis az Intel ATX 3.0 szabványokkal

A Toughpower TF3 1550 W teljesen kompatibilis az Intel ATX 3.0 specifikációival, melyek akár 200%-os túlteljesítést is támogatnak, eléri a 70%-os alacsony terhelési hatékonyságot, valamint megfelel a szükséges tápegység-időzítési szabványoknak is.

PCIe Gen 5.0 támogatás

A Toughpower TF3 1550 W két natív 12V-2×6 csatlakozóval érkezik, amelyek erőteljes és stabil teljesítményt kínálnak, így a tápegység biztosítja a következő generációs GPU-k natív támogatását. A 12V-2×6 csatlakozón feltüntetett teljesítményérték jelzi az ajánlott teljesítményt. (Az Intel tervezési útmutatója alapján.) A TF3 1550 W natív PCIe 12V-2×6 csatlakozója akár 600 W teljesítményt is képes leadni PCIe 5.0-ás grafikus kártyákhoz.

A legújabb grafikus kártyákhoz tervezve

Ahogy a grafikus kártyák energiafogyasztása növekszik, úgy nő az energiafelvételi igényük is. A TF3 1550 W-ot sorozatot arra tervezték, hogy támogassa az NVIDIA és AMD grafikus kártyákat: támogatja a 8 pines PCIe-kábeleket az AMD és RTX grafikus kártyákhoz, valamint két PCIe 12V-2×6 csatlakozóval érkezik az RTX 40-es sorozatú grafikus kártyákhoz, melyeknek szükségük van a PCIe Gen 5.0-ás csatlakozófelületre, hogy a grafikus kártyák különböző csatlakozásától függően biztosítsák azok tápellátását.

80 PLUS Titanium tanúsítvány

A 80 PLUS Titanium tanúsítvány azt jelenti, hogy a Toughpower TF3 hatékonyan alakítja át az energiát, akár 94%-os hatékonyságának köszönhetően energiát takarít meg, ami alacsonyabb teljesítményveszteséget és hőfelhalmozódást eredményez a tápegység belsejében

Turbo Fan gomb

A Turbo Mode gombot arra tervezték, hogy maximalizálja a bemenő légáramlást 2400±10% RPM körül, hogy teljes terhelésnél is lehűtse a tápegységet. A felhasználók egyszerűen megnyomhatják a tápegység panelje mögötti gombot a funkció használatához.

Extra Jumper tartozék

A Toughpower TF3 Titanium 1550 W egy extra jumperrel érkezik, ami az alaplaphoz történő csatlakozás nélkül biztosítja a rendszer áramellátását. Ha egynél több tápegységre van szükséged a rendszered áramellátásához, az extra jumper sokat segít.

30 mV alatti alacsony hullámzaj

Csúcsminőségű összeállítás alacsony hullámzajjal. Minden hullámzaj kisebb mint 30 mV +12 V-os, +5 V-os vagy +3,3 V-os kimeneti feszültségeken 0 és 100% közötti terhelésnél, hogy stabil működést biztosítson és megóvja a teljesítménykritikus alkatrészeket a hosszú idejű megbízható működés fenntartásához.

Rendkívül szigorú feszültségszabályozás <±2%

Feszültségszabályozása szigorúbb az Intel szabványánál. +5%-os és -7%-os fő síneinél, valamint a ±10%-os a -12 V-os ágnál az értéket legfeljebb ±2%-ra állították, így folyamatos tiszta áramellátást biztosít a kivételes feszültségstabilitásnak köszönhetően.

17 ms-os és hosszabb tartási idő

Áramkimaradás esetén előfordulhat, hogy a számítógép leáll vagy újraindul. Garantáljuk, hogy a TF3 1550 W 100%-os terhelés mellett is legalább 17 ms-os tartási időt biztosít a rendszer újraindítása vagy visszaállítása nélkül.

Alacsony tranziens válasz

A tranziens válasz azt méri, hogy az áramforrás mennyire képes a terhelésváltozásokra reagálva állandó értéken tartani a kimenetét. Biztosítjuk, hogy az eredmények megfeleljenek a 12 V < 1%, 5 V< 3% és 3,3 V < 5% értékeknek, hogy elkerüljük a PSU kimeneti feszültségénél való eltérést, ami a berendezés későbbi meghibásodását vagy akár leállását okozhatja.

50 amper alatti bekapcsolási áramfelvétel

A bekapcsolási áramfelvétel a tápegység vagy elektromos berendezés által bekapcsoláskor felvett pillanatnyi, nagy erősségű bemeneti áram. Ez a kondenzátorok, induktorok vagy transzformátorok feltöltéséhez szükséges nagy kezdeti áramfelvétel miatt következik be. Biztosítjuk, hogy a teszteredmények 50 amper alatt legyenek, hogy elkerüljük a tápegység alkatrészeinek meghibásodását.

Stabilabb, mint valaha

A 100%-ban kiváló minőségű japán 105 °C/221 °F-os elektrolit kondenzátorok nagy tartósságot és a kimagasló stabilitást nyújtanak, miközben megbízhatóak maradnak.

Nagy áramerősségű +12 V-os egysínes kivitel és csúcskategóriás technológiák

Az erőteljes +12 V-os sín pontosan azt a teljesítményt nyújtja, amire szükséged van a legjobb kompatibilitáshoz. Az LLC használata és a DC-DC áramköri kialakítás stabil működést és fokozott feszültségszabályozást biztosít.

Teljesen moduláris kialakítás, alacsony profilú szalagkábelezés

Választható kábeleket kínál a felhasználóknak, miközben a rendszert előnyös feszültséggel látja el. Az alacsony profilú fekete kábelek megkönnyítik a kábelmenedzsmentet, visszaszorítják azok zsúfoltságát és növelik a légáramlást a gépházon belül.

Beépített ipari szintű védelem

A hardverek védelméért a Toughpower TF3 sorozat ipari szintű védelemmel rendelkezik: OCP (túláramvédelem), OVP (túlfeszültség-védelem), UVP (alacsony feszültség elleni védelem), OPP (túlteljesítmény-védelem), SCP (rövidzárlat-védelem), OTP (túlmelegedés-védelem).

Intel C6/C7-üzemmódok támogatása

A Toughpower TF3 1550 W-ot úgy optimalizálták, hogy az Intel processzorok minden generációjával együttműködjön a maximális energiatakarékosság eléréséért.

Elérhetőség és garancia
A v TF3 1550 W már világszerte megvásárolható a Thermaltake hivatalos kiskereskedelmi és forgalmazói hálózatán keresztül. A tápegységet a Thermaltake tíz év garanciával és a vállalat világszerte elérhető ügyfélszolgálati és műszaki támogatási hálózatával kínálja.

A Toughpower TF3 1550W ajánlott fogyasztói ára:

369,99 USD/ 399,90 EUR

(az árak régiónként eltérhetnek)

Ha szeretnél többet megtudni a Thermaltake Toughpower TF3 1550 W-ról, kérjük, látogass el a következő oldalra:

https://www.thermaltake.com/toughpower-tf3-1550w-tt-premium-edition.html


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT).

A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

Az Algo Pro Clubbal és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnáziummal együttműködésben a Neumann Társaság 2024. március 10-én rendezte meg a Kódkupa versenysorozat döntőjét. A Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósuló, 7-12. évfolyamos diákcsapatok részére szervezett Kódkupa az egyetlen Neumann Társaság által gondozott csapatverseny algoritmikus programozásból. A legjobb helyezettek a nemzeti fordulóból a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT) jutnak tovább, amelynek harmadik éve vagyunk tagországa.

“A verseny fő célja, hogy motiválja a tizenéveseket az informatikai pálya iránt. Ebben a hiánypótló versenyben csak úgy lehetnek sikeresek a fiatalok, ha képesek együttműködni, megvitatni egymással a megoldások stratégiáját. Tehát a tudáson kívül más készségekre is jócskán szükség van, úgymint: megfelelő érvek, asszertív kommunikáció, fejlett retorikai készség. Egyszóval: az eredményekhez együttműködésre van szükség. Amit most elsajátítanak, a későbbi karrierjük során a vállalati munkakultúrában elengedhetetlen lesz – de minimum jól fog jönni”

– mondta el Nikházy László, a Neumann Társaság Tehetséggondozó szakosztályának kitüntetett tehetséggondozója, a Kódkupa verseny főszervezője.

Már az elmúlt években jól érzékelhető volt, hogy a csapatverseny arra készteti a diákokat, hogy az együttműködés során képezzék és ösztönözzék egymást, egy-egy programozásban jártasabb diák húzza magával a csapattársait. A nemzetközi versenyre kijutás lehetősége hatalmas motivációs tényező a diákok számára.

A világversenyre az országos első helyezett és a döntőt szervező iskola legjobb helyezést elért csapata jut ki. Idén a döntőt a miskolci Földes Ferenc Gimnázium „42” nevű csapata (Molnár István Ádám, Nagy Martin, Koós Andor, Szörényi Zalán András) nyerte. A második helyezett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium „Zöld, és ha fáról rád ugrik, meghalsz” csapata (Fodor Gergely, Hajdu Márton, Hevesi Dániel, Tarján Bernát), a harmadik a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium „Fazekas Igazi 2.” csapata (Baran Júlia, Jurácsik Marcell, Márkus Dániel, Görömbey Tamás). A negyedik, egyszersmind az IIOT világversenyre kijutott második csapat a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium „Dzsanos Buliáj” nevű csapata (Czanik Pál, Juhász-Molnár Erik, Simon László Bence, Szin Attila).

Az idei IIOT világverseny Szíriában kerül megrendezésre, tekintettel a rendező ország közbiztonsági és geopolitikai helyzetére, a magyar csapatok online vesznek majd részt a megmérettetésben. Az elmúlt három évben a hazai csapatok összesen 5 bronzérmet szereztek az IIOT versenyeken. Magyar résztvevője először 2021-ben volt a versenynek, akkor három csapatot küldtünk a nemzetközi döntőbe.

A döntő résztvevői és az elért pontszámokat is tartalmazó eredménylista a Kódkupa oldalán tekinthető meg.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Gyorsabban, de jóval drágábban találhatunk szakembert idén

Tovább mérséklődött a szakemberhiány az építőiparban. Az átlagos várakozási idő 52 napra rövidült februárban.

A munkadíjak ugyanakkor tovább emelkedtek, az átlagos négyzetméterár 18 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest, átlépve a tízezer forintos lélektani határt – ismertette friss kutatásának eredményeit a Mapei Kft.

2024. februárjában 52 nap volt a szakemberhiány Magyarországon, azaz átlagosan ennyit kellene várni egy szakemberre, ha most kérnénk tőle ajánlatot. Ez kismértékű, 10 százalékos csökkenés a múlt évi adatokhoz képest.

„Fokozatosan helyreáll a szakemberek iránti kereslet és kínálat egyensúlya. Az 52 napos átlagos várakozási idő, már mind a szakemberek, mind pedig a megrendelők számára tolerálható. Sajnos azonban a várakozási idő csökkenése a mérséklődő kereslet következménye. Bár januárban már jelei voltak a fellendülésnek, a piac még kivár. A rövidülő várakozási idő és a csökkenő szakemberhiány hozzájárul majd a piaci élénküléshez”

– véli Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

A szakemberhiány megyei megoszlása változatos képet mutat. A legkevesebbet, csupán 36 napot Hajdú-Bihar megyében kell várni, míg Jász-Nagykun-Szolnok megye kiemelkedik a magas, 89 napos várakozási idővel. Az országos átlag alatt marad a szakemberhiány Budapesten 43 napos várakozási idővel, Pest megyében 47 nappal, Komárom-Esztergom megyében 38 nappal, valamint Fejér megyében 48 nappal.

Az átlagnál hosszabb várakozási idővel kell számolni Békés megyében, ahol 84 napot, Csongrád-Csanád megyében 68 napot, Bács-Kiskun megyében 65 napot, Tolna megyében 69 napot, Baranya megyében 62 napot, valamint Veszprém megyében 73 napot kell várni egy-egy szakemberre.

A várakozási idő hossza szakmánkként és a munka nagyságától függően változik. Az apróbb javításokra 39 napot, míg a kisebb kivitelezési és felújítási munkákra 46 napot kell várni átlagosan. A közepes méretű beruházások esetében 56 nap, míg a nagyberuházásoknál a várakozási idő 68 nap.

Jelenleg kőművesekre és burkolókra kell a legtöbbet, 59 és 57 napot várni. A generálkivitelezők várakozási ideje jelentős mértékben, 75 napról 53 napra csökkent. A leggyorsabban a villanyszerelők állnak rendelkezésre, 33 nap várakozási idővel. Ezután következnek a víz- és gázszerelők 41 nappal, az épületgépészek 42 nappal, és a festők 43 nappal.

Tízezer forintos lélektani határ felett a négyzetméterár

Jelentősen emelkedtek a munkadíjak az egy évvel korábbihoz képest. Ma az átlagos négyzetméterár 10 215 forint, ami 18 százalékkal magasabb az előző évinél. Az árnövekedés hátterében részben az inflációs hatás áll, valamint a csökkenő kereslet hatására egyes szakemberek áremeléssel próbálták ellensúlyozni bevételük csökkenését.

Azonban a munkadíjak terén jelentős regionális eltérések figyelhetők meg, a tízezer forintot csak Budapesten és a Pest megyében haladja meg az átlagos munkadíj négyzetméterenként.

Budapesten 12 046 illetve, Pest megyében 12 364 forint volt a szakipari munkák négyzetméterára. A legkedvezőbb árakat az Észak-Alföldön találjuk, ahol 7 649 forint a négyzetméterár. Nem sokkal magasabb a munkadíj a Dél-Alföldön, négyzetméterenként 7 985 forint. A Közép-Dunántúlon a négyzetméterár 8 410 forint, míg a Nyugat-Dunántúlon kissé magasabb, 8 517 forint. A Dél-Dunántúl némiképp kedvezőbb feltételeket kínál, itt az átlagos négyzetméterdíj 8 078 forint. Észak Magyarországon a munkadíjak átlaga 8 324 forint.

A legjelentősebb mértékben Budapesten, 28 százalékkal és Pest vármegyében, 31 százalékkal emelkedtek munkadíjak átlagosan. A legalacsonyabb, 13 százalék munkadíj növekedés Dél-Dunántúlon, valamint 16 százalék a Nyugat-Dunántúlon volt.

„Ezek a különbségek nem csupán a szakember kínálat és kereslet dinamikáját tükrözik, hanem szorosan összefüggenek a különböző régiók gazdasági helyzetével, az ott élők jövedelmével és életszínvonalával is. Például Budapest és Pest megye magasabb munkadíjai összefüggenek a fővárosi agglomeráció magasabb gazdasági teljesítményével, míg az Észak-Alföldi régió alacsonyabb díjai a kedvezőtlenebb gazdasági feltételek következménye”

– magyarázza Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A megkérdezett szakemberek 60 százaléka tervez áremelést idén. A szakemberek által tervezett áremelés mértéke átlagosan 12 százalék. Az áremelést az inflációval és a költségek emelkedésével indokolták a válaszadó szakamberek.

Ezzel szemben, akik nem terveznek emelést, azok megfelelőnek tartják a munkadíj mértékét, valamint érzékenynek ítélik a piaci helyzetet, attól tartanak, hogy visszaesnek a megrendelések.

Romló hangulat, kedvező előjelekkel

A piaci kihívások következményeként tovább romlott a szakemberek hangulata, kevésbé optimisták a jövőt illetően, mint egy évvel korábban. A megkérdezett szakemberek mindössze 16 százaléka véli úgy, hogy az építőipar jó irányba halad. A válaszadók 26 százaléka szerint nem változnak a dolgok az építőiparban, míg a megkérdezett szakemberek 58 százaléka úgy érzi, hogy jelenleg nem a jó irányba tart az ágazat.

Markovich Béla ennek ellenére optimista, mert azok, akik úgy vélik, hogy az építőipar jó irányba halad, a javulás okaként az ágazat fejlődését (26%), így például a minőség iránti igény elterjedését említik, a kóklerek visszaszorulását (21%), a munkát megkönnyítő technológiai fejlődést (11%), valamint az állami támogatások pozitív hatását (10%). A szakember szerint ezek biztató előjelek, melyek az építőipari kultúra fejlődését és a kereslet javulását jelzik.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss