Tippek

Két perc alatt elalszol, ha ezt csinálod

Egy TikTokra feltöltött videó szerint könnyen el lehet aludni, ha a csuklónk egy bizonyos pontját masszírozzuk.

Valószínűleg sokan ismerik azt az érzést, hogy hiába fáradtak este, a lefekvéskor mégsem tudnak elaludni. Ennek számos oka lehet, az internet pedig tele van tanácsokkal, amelyek gyors elalvást ígérnek. Egy ilyet töltött fel nemrég a TikTokra a youngeryoudoc nevű felhasználó is, a tanácsa mögött pedig van némi tudomány is.

A módszere, hogy elalvás előtt néhány percig meg kell masszírozni a csuklónk egy bizonyos részét. Az IFLScience azt írja, ezt a pontot az akupresszúrában HT7-nek (vagy Shenmennek) nevezik, és korábban több kísérletet is végeztek azzal kapcsolatban, hogy van-e bármilyen hatása annak, ha ezt nyomkodja valaki.

A lap szerint az egyik ilyet még 2010-ben végezték el. A vizsgálatba egy gondozóotthon 50 lakóját vonták be: 25 főnél akupresszúrát alkalmaztak, 25-nél pedig csak enyhe érintést. Az alvás minőségére vonatkozó kérdésekre a vizsgálat előtt, alatt és után kellett válaszolni.

Kiderült: azok, akik masszázst kaptak, lényegesen jobb alvásról számoltak be, mint a kontrollcsoport. A pozitív hatás két héttel a kezelés után is érezhető volt.

Egy másik vizsgálatot 2015-ben végeztek el a szakemberek. Ekkor demenciában szenvedő időseket kezeltek akupresszúrával nyolc héten át, és ekkor is pozitív hatásról számoltak be. A tanulmány szerint a betegek jobban aludtak és csökkentek az alvászavaraik.

A lap megjegyzi ugyanakkor, hogy ezek a vizsgálatok túlságosan kevés emberrel történtek ahhoz, hogy valódi következtetést lehessen levonni belőle. Ártani mindenesetre biztosan nem árt, ha kipróbálja az ember a masszírozást.

Friss