Tippek

Hogyan etesd a kutyád a különböző életszakaszokban?

Egy kutya szervezete a születéstől az időssé válásig számos változáson megy keresztül, amelyekhez az étrendjének is igazodnia kell. Egy gondoskodó gazdi számára ez ma már nem is kérdés, és szerencsére minden adott is ahhoz, hogy a kedvencünk életkorának megfelelő eleséget biztosítsuk számára.

Persze a kor csak egyetlen tényező, hisz előfordulhat, hogy az állat ezenfelül bármely más okból (pl. túlsúly, allergia, betegség) speciális étrendre szorul. Ilyenkor mindig az adott problémához mérten kell alakítani a táplálkozást.

Egészséges falatok a fejlődő szervezetnek

A kiskutyák növekedésének üteme és ideje fajtánként és egyedenként is eltérő lehet, mint ahogy az is, hogy mikor tekinthetőek kifejlettnek. Ami viszont közös, hogy a felnőttkor eléréséig kölyöktápra, például a Petgurunál kapható Susa eledelek Puppy vagy Junior változatára van szükségük.

Ahhoz, hogy a kiskutya szervezete megfelelően fejlődjön, sok fehérjére, kalciumra, omega-3 zsírsavakra és foszforra van szüksége, illetve magas energiatartalmú eledelre. Az apró fogacskáknak és a még gyengécske ínynek azonban apró szemű, könnyen elrágható táplálékot kell biztosítani, de ez a jó minőségű kölyöktápoknál alapkövetelmény. Egy teljes értékű eledel mellett étrend-kiegészítőt sem kell pluszban adni az állatnak, csak  egy szuper ízületvédőt.

S mikor tekinthető egy kutya felnőttnek? Az apró testű fajták 10-11 hónaposan, a közepesek 12-13 hónaposan, a nagytestűek 18 hónaposan, az óriás termetű ebek pedig csak 24 hónaposan számítanak kifejlettnek. Amíg ezt a kort el nem érik, célszerű a junior tápoknál maradni.

Az élet fénykorában

Mivel a felnőtt kutyák már nem növekednek, ezért számukra megintcsak másféle összetételű eledel szükséges. A Susa tápok közt ezekből többféle is található, kaphatóak eleségek például az általános aktivitású, a kevésbé mozgékony, valamint az aktív életmódot élő, vagy munkakutyák számára.

Ezek az Adult eledelek az összetételükben jelentősen különböznek, így fontos, hogy jól válassz, különben a kutya elhízhat vagy nem jut elég tápanyaghoz a szervezete, és emiatt hiánybetegségek alakulhatnak ki.

Az összetevőkön túl a mennyiség is kulcsfontosságú, hiszen egy jól megválasztott táp is okozhat problémákat ha túl sokat vagy keveset adsz belőle. A csomagoláson feltüntetett adagolás remek iránymutató, de vedd figyelembe a kutya egyéni igényeit és adottságait is!

Az időskor küszöbén túl

Az öreg kutyáknak nemcsak az energiaigénye csökken, de a betegségekre is hajlamosabbak, így körültekintően kell eljárni az eledel kiválasztása során. Keresd a Senior tápokat, melyek az ő igényeiknek megfelelően lettek összeállítva!

Az idős ebeknek készült tápok kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaznak, könnyen emészthetőek, erősítik az immunrendszert és támogatják az ízületek működését. Ne feledd: minél jobban odafigyelsz kedvenced egészségére, annál több boldog évet tölthettek még együtt!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss