Tippek

Milyen elemet válassz a riasztóba?

Az otthonok, irodák, nyaralók biztonsága a távfelügyeleti rendszerekbe bekötött riasztókkal biztosítható, és sokan választják a gyártók által kínált vezetékes és a vezeték nélküli rendszereket azok védelmére.

A riasztórendszer sajátosságai határozzák meg az üzemeltetéséhez szükséges elemek típusát, a különböző riasztók más-más típusú elemeket használnak, az azonban elmondható, hogy esetükben az akkumulátorok használatát tanácsos kerülni, a legjobb megoldást a hagyományos alkáli elemek jelentik. A rendszerek egyes elemei akkumulátorokat, mások, mint például a felhasználói kezelőfelület, a billentyűzet, a nyitásérzékelők, elemeket használnak. Vásárlás előtt ellenőrizd a kompatibilitást!

A riasztókat működtető áramforrások

Általánosságban elmondható, hogy a vezérlőpanel és a billentyűzet speciális elemeket igényelhet, amelyeket beszerezhetsz a 18650-Akku.hu riasztóhoz való elemek kínálatából. Minden esetben ellenőrizd a cellák és a készülékek kompatibilitását, mert a zavartalan működés csak így biztosítható.

A riasztórendszerek vezérlőpaneljei gyakran nagy, 12 V-os akkumulátorokat használnak. Az intelligens biztonsági rendszerek billentyűzete speciális elemeket, sok régebbi billentyűzet AA elemeket használ. Minden egyéb komponens valószínűleg AA vagy AAA elemeket vagy az órákban gyakran használt gombelemeket használ.

Az áramforrások kimerülését, a csere szükségességét a riasztók rendszerint csipogással jelzik.

Milyen elemeket használ egy riasztó?

A belső és külső riasztórendszerek vezeték nélküli érzékelői gyakran szabványos méretű elemeket használnak.

A meleg és száraz helyiségekben elhelyezett belső riasztóérzékelők jól működnek szabványos alkáli elemekkel, de erősen javasolt jól ismert, megbízható márkák hosszú élettartamot garantáló celláit használni. Néhány érzékelő lítium gombelemeket használ. Akkor is lítium elemek használata javasolt, ha a belső helyiség, például garázs, pajta vagy acélkonténer, ahová az érzékelőt felszerelik, hajlamos a szélsőségesen hideg körülményekre.

A kültéren elhelyezett érzékelőkbe is ilyenek használatát javasoljuk, mivel az alkáli elemek a fagyponthoz közeli hőmérsékleten kevésbé megbízhatóan működnek, és szélsőséges esetben fel is robbanhatnak, szivároghatnak. Ráadásul a lítium áramforrások élettartama 6-8-szor hosszabb, mint az alkáli elemeké.

Mit tegyél, ha elemcsere szükséges?

Amennyiben nem értesz hozzá, hívhatod a távfelügyeletet a riasztó elemcsere ügyében, akik szakszerűen elvégzik a munkát. A nagyfeszültségű akkumulátorok cseréjét mindenképpen bízd rájuk, de az egyes érzékelők celláinak cseréjét magad is elvégezheted. Ehhez számtalan, lépésről lépésre oktatóvideó és leírás érhető el az interneten.

Minden esetben azonosítsd be, hogy a gyártó milyen elemeket ajánl, milyen kémiájú és méretű cella szükséges a működtetéshez. Amennyiben nem szeretnéd gyakran cserélni, válaszd megbízható gyártó termékét, érdemes lehet egyszerre több darabot is beszerezni.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss