Tippek

Mibe fektessünk a 21. században? Ingatlanba!

Kép forrása: Freepik

Az egyik legrégebbi és legbiztosabb módja pénzünk értéknövekedésének és a passzív jövedelem elérésének az ingatlanbefektetés. Ez a befektetési forma a mai modern és innovatív világban is kiemelkedő helyet foglal el azok körében, akik rövid- vagy hosszú távú, biztos megtérülést keresnek.

Miért az ingatlan az egyik, ha nem a legjobb befektetési forma?

Az ingatlanbefektetésnek több olyan jellemzője van, ami miatt a legjobb befektetési opciónak nevezhető a 21. században is. Az ingatlanok általában stabil és tartós értéket képviselnek, és rugalmasan reagálnak a piaci változásokra. Számos stratégia alkalmazható a rövid és hosszú távú hozam elérésére, így mindenki megtalálhatja a saját igényeinek és céljainak legmegfelelőbb módszert.

Persze úgy teljes a kép, ha az esetleges kockázatokkal is tisztában vagyunk. Az ingatlanok ugyanis kevésbé likvidek, nem olyan könnyen eladhatóak kisebb részekben, mint például a tőzsdei befektetések. Ennek ellenére az értéknövekedés összhangban van az inflációval, és lehetőségünk van havi hozam elérésére vagy biztos passzív jövedelem generálására.

Rövid távú gondolkodás: vétel-rendezés-eladás

Azok számára, akik rövid távon szeretnének magas hozamot elérni, az ingatlanbefektetés ugyanúgy vonzó lehetőség. Léteznek olyan eladók, akik akár a vevők számára is kedvező alkuval hajlandók eladni az adott ingatlant valamilyen egyéb közeli céljuk miatt. Kompromisszumot kötnek, és inkább eladják kevesebbért, de azonnal. Őket nevezzük motivált eladóknak. Az általuk vásárolt ingatlanok gyorsan piacra kerülnek, amiket az árakat emelve lehet továbbértékesíteni.

Olyan ingatlanokat is meg lehet vásárolni, amelyek problémás jogi helyzetben vannak, például rendezetlenek a tulajdonviszonyok vagy felszámolás alatt állnak. Ezeket az ingatlanokat piaci ár alatt is meg lehet vásárolni, majd felújítással, home staginggel (felkészítés az eladásra) vagy más gyors energiatakarékos megoldásokkal értéknövelt állapotba hozni, és magasabb áron továbbértékesíteni.

Persze nem mindegy, mennyi munka van vele. Egyes ingatlanokat elég kipakolni és kifesteni, más lakásokat vagy házakat pedig teljesen fel kell újítani. Az árrés a haszon, vagyis nem mindegy, mennyiért vesszük, újítjuk fel és adjuk el végül. Ha a felújítás költségével együtt többet kell áldozni az ingatlanra, akkor már nem éri meg az üzlet, úgyhogy ezzel mindenképpen kalkulálni kell.

Rövid távú kiadás, nagyobb hozam

Azok tehát, akik még magasabb hozamra vágynak, választhatnak olyan ingatlanokat, amelyeket kifejezetten rövid távú kiadásra szánnak. Ezek a befektetések akár 10-20%-os hozamot is hozhatnak a rövidebb időszak alatt. A rövid távú kiadásra vásárolt ingatlanokat általában turisztikai vagy üzleti céllal bérlik ki, és a magasabb napi bérletekből származó bevétel nagyobb hozamot generál.

Hosszú távú stratégia: stabilitás és havi hozam

Azoknak, akik az ingatlanbefektetésben hosszú távú stabilitást és passzív jövedelmet keresnek, olyan stratégiákat érdemes választani, ahol az ingatlant megvásárolják, de nem feltétlenül akarnak szert tenni azonnali profitra. Az ingatlanok értéke hosszú távon inflációval növekszik, így az értékük és a hozamuk is folyamatosan emelkedik. Az ingatlanok hosszú távú kiadása további havi jövedelmet biztosít, ami általában 4-6% közötti hozamot eredményez.

Fontos tehát, hogy az ingatlan inflációkövető, ellenben azzal, ha csak a bankban, mondjuk takarékszámlán „állna” a pénz. Így még egy évekig teljesen üresen hagyott épület is tud később bevételt hozni kis rendberakást követően, amíg ugyanaz a megtakarított pénz csak elinflálódna.

Kerüljük el a buktatókat ingatlanos segítségével!

Mindent egybevéve, az ingatlanbefektetés komplex terület, ami számos buktatót rejt magában. Ilyen például a nem megfelelő értékbecslés. Ezért érdemes szakértő, vagyis ingatlanos segítségét igénybe venni, ha valaki belevágna ebbe a befektetési formába. Egy tapasztalt ingatlanügynök nemcsak segít megtalálni a legmegfelelőbb befektetési lehetőségeket a piaci szegmensek között, hanem ismeri az aktuális piaci trendeket és a befektetői igényeket is.

Segítségével elkerülhetőek a jogi és adminisztratív buktatók is, valamint egy megbízható ingatlanos a tárgyalások és ügyletek során is hasznos szakmai tanácsokat ad. Bevonásával a folyamat hatékonyabb és kevésbé stresszes folyamat, ami nagyban hozzájárul a sikeres és eredményes befektetéshez.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss