Tippek

Minden, amit a számszeríjakról tudni érdemes

Az utóbbi időben az íjászat igazán népszerűvé vált szinte minden korosztály körében, amin mi egy cseppet sem csodálkozunk. Kiválóan alkalmas stresszoldásra, kikapcsolódásra, és viszonylag egyszerű tevékenységről van szó.

Manapság azonban már nemcsak a hagyományos íjakkal lőnek, hanem előszeretettel használják a Combat Zone nyílpuskáit, azaz az új generációs, teljesen modern kialakítást kapó, gyorsított összeszerelésű számszeríjakat is.

Mit lehet tudni ezekről az eszközökről?

A számszeríjaknak az egyik legfontosabb ismérve, hogy a szár agyába épített elsütőszerkezet segítségével az íj előre felhúzható, és ez az állapot további erőfeszítés nélkül tartható, amely alaposabb célzást tesz lehetővé.

Bár azt mindenképpen szeretnénk hozzátenni, hogy ezeknek a szerkezeteknek a célja elsősorban nem az ellövés pillanatának tetszőleges eltolása, hanem a fegyver erejének fokozása, amely így sokszorosan túlszárnyalja egy hagyományos, egy hosszú vagy egy reflexíj hatékonyságát.

Ami a lőtávolságukat illeti, leginkább az adott eszköz erejétől, a szán hosszától, illetve a használt lövedék típusától és annak légellenállásától függ. Ez elég széles skálát jelent, 300–1200 méterig terjedhet.

Mi a helyzet a felhúzásukat illetően?

Az erősebb eszközök felajzása általában „háromszögeléssel”, míg a kisebb sporteszközöké “betöréssel” történik. Az előbbi során egy hosszú, előhúzó ideget használnak, amelyet a végleges felhelyezés után egyszerűen leakasztanak.

Míg az utóbbi folyamatot úgy kell elképzelni, hogy az íj egyik végét a földre, kemény felületre nyomják, és miután ráakasztották az ideg egyik végét, azt a szárra ránehezedve addig hajlítják, míg a felső íjrészre az ideg másik végét fel nem tudják helyezni.

A használatukra jogszabályok vonatkoznak

Mivel a számszeríjak a közbiztonságra különösen veszélyes fegyvernek minősülnek, így a használatuk módja hazánkban jogszabályban korlátozott. Magyarán nincsen olyan, hogy elkezdünk velük lövöldözni az erdőben vagy a mezőn, hanem olyan helyet kell keresnünk, ahol van megfelelő vesszőfogó, és nem járkálhat be akárki. Egyszerűbben fogalmazva: egy körülkerített terület, amelyet a nyilak nem hagyhatnak el.

Amennyiben ezeket a dolgokat nem tartjuk be, az természetvédelmi szabálysértésnek, jogosulatlan vadászatnak, vagy a közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértésnek is minősülhet.

De egyébként az esetek többségében az ilyen szabálysértési eljárásoknak a számszeríj, szigonypuska jogellenes használata szokott a tárgya lenni, amely 50.000 Ft-ig terjedő pénzbírságot is maga után vonhat. Nem érdemes tehát kockáztatni, használjuk ezeket a nagyszerű eszközöket a törvényben előírtaknak megfelelően!


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss