Tippek

Hogyan csökkenthetők az IT-költségek az outsourcing segítségével?

rendszergazdai szolgáltatás

Az informatikai rendszerek karbantartása elengedhetetlen a biztonságos munkavégzéshez, azonban az IT-üzemeltetés sok esetben rendkívül költséges. A cikkben annak járunk utána, hogy hogyan lehet a kiadásokat csökkenteni az outsourcing segítségével.

Rendszergazdai szolgáltatás

Az informatikai rendszer üzemeltetésével kapcsolatos problémák megoldása anyagilag megterhelő. Az ilyen esetek elkerüléséhez javasolt a havi díjas rendszergazdai szolgáltatás igénybevétele. Ez a lehetőség stresszmentes munkanapokat biztosít a megbízók számára, hiszen nem kell amiatt aggódniuk, hogy egy komolyabb probléma felmerülése hirtelen nagy költségekkel járjon.

Az üzleti sikerek eléréséhez fontos, hogy a munkamenetet különböző IT-problémák ne akadályozzák. A rendszergazdai szolgáltatás többnyire magában foglalja a hálózatkezelést, a biztonsági auditokat, a vírusvédelmet, a szerverkarbantartást, a felhőszolgáltatást, valamint az adatmentést és a visszaállítást. Költséghatékony megoldást nyújt ez a lehetőség, ugyanis nem kell fenntartani belső IT-csapatot. Probléma esetén a segítségnyújtás gyorsan érkezik.

Felhőszolgáltatás

A felhőszolgáltatásnak jó néhány előnye van. Bármikor, bárhonnan, bármilyen eszközről elérhető a tárhely, csupán internetkapcsolatra van ehhez szükség. Lehetővé teszi az egyidejű munkavégzést több felhasználó között, és tökéletes felületet biztosít a közös munkára. Ez megkönnyíti a távoli munkát az alkalmazottak számára. Továbbá lehetőség nyílik nagy mennyiségű adat biztonságos tárolására, feldolgozására és elemzésére, amelynek köszönhetően egyszerűen lehet adaton alapuló üzleti döntéseket meghozni.

A felhőbe mentés költséghatékony megoldást nyújt a hálózat üzemeltetésére. Nincs szükség drága hardverek, szoftverek és szerverek megvásárlására és karbantartására. Spórolni lehet az eszközbeszerzésen, valamint az üzemeltetéssel kapcsolatos humánerőforrás alkalmazásán is. A felhő alapú tárhelyek támogatják az erőforrások rugalmas használatát, amelynek köszönhetően optimalizálni lehet a költségeket. Kizárólag a valóban használt erőforrásokért kell fizetni.

Modern hardveres és szoftveres háttér

Fontos hangsúlyozni, hogy nem érdemes spórolni az informatikai eszközökön. Lépést kell tartani az egyre gyorsabb technikai fejlődéssel, és folyamatosan biztosítani kell a vállalat számára a modern szoftveres és hardveres hátteret. Ez azért fontos, mert az elavult eszközök gátolják a munkát és veszélyt jelenthetnek az adatbiztonság szempontjából. Utóbbinak is fontos szerepe van, hiszen a kiberbűnözők körében egyre gyakrabban fordul elő a bizalmas információkkal és a személyes adatokkal való visszaélés.

Amennyiben nem korszerű a cég informatikai rendszere, könnyen sebezhetővé válik, és a probléma jelentős anyagi veszteséget okozhat. Ezt a szolgáltató választásakor is figyelembe kell venni, hiszen elengedhetetlen, hogy megbízható legyen, és a legmodernebb eszközökkel dolgozzon ha a vállalati hálózat kezeléséről van szó.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tippek

Gyermekbarát klímahasználati megoldások

gree

A klímaberendezések önmagukban nem okoznak egészségügyi problémákat a legkisebbeknél sem, azonban fontos betartani néhány alapszabályt, melyekkel elkerülhetjük az esetleges kellemetlen tüneteket.

A légkondicionáló berendezéseket az Egyesült Államokban kezdték el használni először, ám időben rájöttek, hogy a találmány a nem megfelelő használat mellett, sajnos többet árthat, mint használ. Még az optimálisnak hitt használat mellett is járhatunk el olykor nem kifejezetten praktikus módon, kiváltképp a speciális korcsoportok és egészségi állapotú felhasználók esetében. Az ő érdekükben számos tényezőt szükséges figyelembe venni, hogy biztosítsuk a kicsik kényelmét és egészségét.

Tegyünk meg mindent a kicsik egészségéért

„Minden esetben állítsuk a klímát mérsékelt hőmérsékletre, hogy elkerüljük a hirtelen hőmérsékletváltozásokat, amelyek irritálhatják a gyerekeket” – hívta fel a figyelmet a Gree légkondicionálók műszaki szakértője. „Használjunk olyan üzemmódot, mely lágyabb hűtést-fűtést biztosít. Emellett ügyeljünk a légterelők beállítására is, hogy a légáram ne irányuljon közvetlenül a helyiségben tartózkodókra, mivel ez megfázáshoz, ízületi gyulladáshoz vagy egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet.” – állítja a világelső klímamárka szakembere.


Milyen gyakran célszerű tisztíttatni a klímát?

„A klímaberendezéseknél rendszeres ellenőrzésre és karbantartásra van szükség, hogy a levegő mindig tiszta és egészséges maradjon. Nem mellesleg a legtöbb esetben a gyártói garancia egyik feltétele is az évi 2 alkalom felülvizsgálat” – emelte ki a Gree szakértője. „A műveletet mindig a szezon előtt érmes elvégeztetni a hűtésre és fűtésre is használt berendezéseknél.”

A Gree profija megemlítette, hogy a légtechnikai berendezések tisztítását nem csak az otthonokban kell elvégezni, az autóklímáknál is elfordul, hogy a rendszeres tisztítás elmaradása egészségügyi problémákhoz vezet, különösen a légúti fertőzésekre érzékeny gyermekeknél. Válasszon olyan klímaberendezést, amely legalább HEPA szűrővel vagy akár annál nagyobb hatékonyságú szűrővel rendelkezik, hogy eltávolítsa a poratkákat, polleneket és egyéb allergéneket a levegőből. Párásító funkcióval ellátott klímák segíthetnek fenntartani a megfelelő páratartalmat, melyfontos a gyerekek légzőszervi egészségéhez. Ennek megoldásaként a Gree Magyarország hozta el hazánkba a légtisztítás forradalmi újítását, a Airow 3 légtisztító modult. Az eszköz magasoldalfali klímaberendezésekbe könnyedén elhelyezhető, láthatatlan védelmet nyújtva a felhasználók számára. Mind a klímaberendezés telepítéséhez, mind pedig a tisztításához keressünk szakembert a viszonteladó partnerhálózatból, aki igazoltan rendelkezik biztonságos üzemelést garantáló hatósági tanúsítványokkal.


Hány fokon egészséges?

„A nem megfelelő klímahasználat megbetegíthet akkor is, ha rendszeresen kitisztíttatjuk a berendezést, ezért fontos az elővigyázatosság” – figyelmeztetett a Gree légkondicionálók munkatársa. Ha betartjuk a legfontosabb óvintézkedéseket, kellemetlen betegségektől óvhatjuk meg gyermekeinket és magunkat:

Ne akkor kezdjük el hűteni a lakást vagy az autót, amikor már túlmelegedett, hanem korábban, fokozatosan érjük el a kívánt hőmérsékletet, a lehűtött lakótér nem ártalmas a kicsikre nézve, ugyanakkor, ha hirtelen csökkentjük a hőmérsékletet, az intenzív hűtésből adódó huzatban könnyebben megfázhatnak. Használjon olyan klímaberendezéseket, amelyek programozható időzítővel rendelkeznek, így előre beállíthatja a hőmérsékletet és az üzemidőt. Az intelligens klímák távolról is vezérelhetők, melyeket telefonról vagy más eszközről lehet irányítani, hogy mindig az ideális környezetet biztosítsa a gyerekek számára. A mesterséges intelligenciával ellátott berendezések pedig a felhasználói szokásokat alapul véve, öntanuló vezérléssel rendelkeznek.

Ne hűtsük le nagy hőségben 23-25 celsius fok alá a levegőt, mert a megfázás mellett a szervezetet sokként éri a hideg helyiségből kilépni a kinti forróságba.

A kisbabák a klimatizált helyiségben mindig viseljenek hosszú ujjú ruhát és zoknit, ha szükséges takarót is terítsünk rájuk! A klíma használatával a csecsemők érzékeny bőre kiszáradhat, ezért a megfelelő bőrápolásra is oda kell figyelni.

Hogyan válasszunk?

A Gree légkondicionálók szakértője fontosnak nevezte a klímaberendezések megfelelő kiválasztási szempontjait is. „Olyan készüléket érdemes vásárolni, amelyben akár extra funkciók is megtalálhatók, amelyek óvják az egészséget. Kisgyermekek mellett fontos szempont lehet, hogy a berendezés csendes üzemű legyen, a legmodernebb készülékek az ideális hőmérséklet biztosítása mellett a zajterhelés csökkentésre is hangsúlyt helyeznek. A gyerekbarát klímák extra csendes működéssel rendelkeznek, hogy ne zavarják a gyerekek alvását vagy pihenését. Olyan modelleket válasszon, amelyek kifejezetten alacsony zajszinttel működnek. A gyerekzár funkcióval ellátott klímák megelőzik, hogy a kicsik véletlenül megváltoztassák a beállításokat. Válasszunk olyan klímaberendezést, amely energiatakarékos és környezetbarát. Az energiahatékonyságot az energiacímkén találjuk, ezért az azon található kW/óra/szezon értéket szükséges górcső alá venni.

A szakértő az idei újítások közül kiemelte a piacon egyedülálló hővisszanyerős friss levegő modult. Ennek segítségével friss levegőt tudunk bejuttatni a hűtött vagy fűtött helyiségbe olyan módon, hogy az elhasznált levegő energiájával, többlet energia felhasználása nélkül, előfűtjük vagy előhűtjük a kinti levegőt. A tisztított, páramentesített levegő, pedig könnyebbséget jelenthet gyermekünk egészségének megóvásban.

A fenti tippek és intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy a klíma használata kényelmes és biztonságos legyen az egész család számára, hosszú távon megőrizve egészségünket és komfortérzetünket.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Forró a helyzet – de hogyan tartsuk hűvösen a lakást?

Már a magyarok is a mediterrán országokban bevált komplex rendszerekre vágynak.

Az előrejelzések szerint újabb hőmérsékleti csúcsok dőlhetnek meg 2024 nyarán, a forróság pedig nem csak kellemetlen, hanem akár emberéleteket is követelhet – elsősorban a 65 év felettiek körében.  Az egyre melegebb nyarakon hűtésre is többet költünk, pedig átgondolt építkezéssel és felújítással, illetve a zöldfelületek okos pozicionálásával energiahatékony módon tarthatnánk hűvösen az otthonunkat. A Wavin kutatásából kiderült, hogy a magyarok legszívesebben olyan komplex rendszereket telepítenének, melyekkel a felületfűtő, -hűtő, valamint szellőztetőrendszerek és egyéb okos megoldások használatát minden évszakban össze lehet hangolni. Az épületgépész mérnök szerint az utóbbi években itthon is egyre többen keresik a mediterrán országokban már elterjedt, könnyen kezelhető, energiahatékony rendszereket, amelyek segítségével nyáron is kellemes hőmérséklet érhető el az épületekben.

A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint a 65 éves vagy annál idősebb emberek körében a hőséggel összefüggő halálozások száma az elmúlt években körülbelül 60%-kal nőtt. Ezzel egy időben a légkondicionáló berendezések száma megháromszorozódott, ráadásul az épületek egyre hatékonyabb szigetelése nyáron még éjjel is bent tartja a meleget. Nem csak több eszközzel, hanem az energiaárak növekedésének köszönhetően drágábban is hűtünk, így nem nehéz belátni, hogy energiahatékony alternatív megoldások után kell néznünk.  Balogh Péter épületgépész mérnök, a Wavin Beltéri Klímamegoldások Termékmenedzsere segítségével bemutatjuk a leghatékonyabb eljárásokat.

A problémát a gyökerénél…

… ragadjuk meg – konkrét és átvitt értelemben is. Hiszen a fákat és zöld felületeket nélkülöző betondzsungel nyaranta ontja magából a meleget, forró városban pedig értelemszerűen a lakásokat is nehezebb lehűteni. Az épület elé ültetett fa megvédi a falakat a felforrósodástól, de segíthetnek az olyan nagy árnyékot adó és egyben dekoratív futónövények is, mint a lilaakác, vagy a vadszőlő. A városi fák túlélése érdekében nem szabad megfeledkeznünk a növények vízellátásáról sem, ebben segít például a Wavin innovációja, a betonfelület alá telepíthető, gyökereket tápláló víztározó, a TreeTank.

Kék is, zöld is – mi lehet az?

Búcsúzzunk el a Nap melegét magába szívó és visszasugárzó, sötét színű tetőktől. Nagy előrelépés, ha zöld tetőt telepítünk, de egy még kevésbé elterjedt megoldás ennél is tovább megy: a kék-zöld tető, azaz a Wavin „PolderRoof” projektje segítségével a tetőből okos víztározó válik. A „zöld”, füvesített vagy beültetett tetőszint alatt, attól egy szűrőréteggel elválasztva ugyanis egy „kék” víztározó réteg kap helyet, amit vízzáró réteg választ el a tetőszerkezettől. Így az esővízet öntözésre, az épület hűtésére, vagy akár az épület mosdóiban is újrahasznosíthatjuk. A rendszer okos megoldásokkal válik maximálisan hatékonnyá, több fokkal csökkenti az épületekben a hőmérsékletet, és akár 10 decibellel képes csökkenteni az utcáról beszűrődő zajt.

Hűvös lakás – huzat nélkül

Akár szellőztetéssel, akár légkondicionálóval próbáljuk lehűteni a lakást, a légörvények, illetve a befúvok okozta zaj nem csak az erre érzékenyeket zavarja hosszú távon. Minél egyenletesebb a légmozgás, annál hosszabb ideig érzünk egy helyiséget komfortosnak. A legkellemesebb – és egyben energiatakarékos – megoldás, ha felülethűtéssel, azaz a mennyezetben, illetve a falakban elhelyezett, hideg vizet áramoltató csőrendszer segítségével hűtjük a lakást. Így nem betegszünk meg az egy pontra fújt hideg levegőtől, és a légkondicionálók rendszeres tisztításával sem kell bajlódnunk. A rendszer ráadásul ugyanazon elemekkel – esetleg padlófűtéssel kiegészítve – fűtésre is használható, így minden évszakban a legmegfelelőbb hőmérsékletet biztosítja. Ha még ennél is tovább szeretnénk menni, akkor a családi házakba, egyedi lakásokba utólag is telepíthető vezérelt gépi szellőztetőrendszerek jelentik a megoldást, melyekkel a kintről beáramló friss levegő mindig megfelelő hőmérsékletű.

A magyarok komplex megoldásokra vágynak – egész évben

A Wavin kutatása szerint a magyarok olyan komplex rendszereket telepítenének legszívesebben az otthonukba, melyekkel a felületfűtő, -hűtő, valamint szellőztetőrendszerek és egyéb okos megoldások használatát minden évszakban össze lehet hangolni. Balogh Péter, a Wavin Beltéri Klímamegoldások Termékmenedzsere szerint az építkezést, felújítást tervezők jellemzően éppen a magas energiaárakat szem előtt tartva választják ezeket a komplex rendszereket, hiszen egyértelmű, hogy hosszútávon az energiahatékony megoldásokban érdemes gondolkodni.

A mediterrán országok lakói jól tudják, hogy nyáron csak valamennyi eszköz és technológia, így a hűtés, a szellőztetés és az árnyékolás összehangolásával tarthatják kellemes hőmérsékleten az épületeiket. A klímaváltozás és az egyre forróbb nyarak miatt eljött az idő, hogy mi is komplex, energiahatékonyan üzemeltetett rendszerként tekintsünk az otthonunkra

– tette hozzá a szakértő.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

A Zyxel Networks átfogó kiberbiztonsággal rendelkező all-in-one routert dob piacra a kisebb vállalkozások, távmunkában dolgozók és MSP-k támogatására

Az új USG LITE 60AX beépített védelmet nyújt az általános biztonsági fenyegetésekkel szemben. Környezetbarát kialakítás, a burkolat 95%-a PCR műanyagból készült.

A Zyxel Networks, a biztonságos, AI-alapú felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szállítója bejelentette az USG LITE 60AX – egy AX6000 WiFi 6 biztonsági router bevezetését. Az all-in-one routert kifejezetten kis- és középvállalkozások (SMB-k), távmunkában dolgozók és menedzselt szolgáltatók (MSP-k) számára tervezte a gyártó.

A USG LITE 60AX kompromisszummentes, előfizetés nélküli védelmet nyújt az online fenyegetések ellen, gyors WiFi-kapcsolatot és könnyed felhőkezelést, emellett az iparág vezető mércéjét állítja fel a környezetbarát kialakítás terén, mivel a ház 95%-ban újrahasznosított műanyagból (PCR) készült. Ez az ABS műanyaghoz képest 81%-kal csökkenti a CO2 kibocsátást. A Zyxel Networks emellett 100%-ban halogénmentes, szójaalapú tintákat használt az összes csomagolásnál, és a felhasznált csomagolási mennyiség 40%-os csökkentésével a szállítás is könnyebbé válik. Ez kevesebb hulladékot jelent, valamint támogatja a vállalkozásokat fenntarthatósági céljaik elérésében.

„Az USG LITE 60AX ideális, mindenre kiterjedő biztonsági eszköz a azon kisvállalkozások, professzionális távmunkások és MSP-k számára, akik kiváló, mindenre kiterjedő védelmet, nagyszerű WiFi teljesítményt és kivételes értéket keresnek”

– mondta Ken Tsai, a Zyxel Networks Gateway Strategic Business Unit alelnöke. Hozzátette:

„erős ökológiai referenciáival, a beépített és előfizetésmentes kibervédelemmel, valamint a Nebula felhőplatformunkon keresztül történő egyszerű kezelhetőségével mindent biztosít, ami az irodai vagy otthoni hálózatok zökkenőmentes, biztonságos és költséghatékony üzemeltetéséhez szükséges.”

Az USG LITE 60AX csatlakozik a Zyxel Networks több mint 100 olyan eszközének széles választékához, amelyek mostantól a Nebula – a Zyxel Networks felhőalapú menedzsmentplatformja – segítségével felügyelhetők és kezelhetők. Ez lehetővé teszi az MSP-k és az ügyfelek számára, hogy több hálózatot és eszközt távolról, egy központi konzolon keresztül kezeljenek, amely bármely asztali vagy mobileszközön elérhető.

A Nebula számos időtakarékos funkcióval rendelkezik, és a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulási (ML) technológia segítségével folyamatosan javítja az összes csatlakoztatott eszköz védelmét, biztonságban tartja hálózataikat, és megkönnyíti a hibaelhárítást.

Az USG LITE 60AX a legújabb tagja a Zyxel Networks Nebula-képes eszközök növekvő családjának, amelyek együttesen átfogó védelmet és teljesítményt nyújtanak páratlan használhatósággal és megfizethetőséggel.

Előfizetés nélküli biztonság

Az USG LITE 60AX előfizetésmentes, fenyegetéskezelési funkcióinak köszönhetően a kisvállalkozások számára nyugalmat biztosít. Ez a beépített ajánlat megvédi a szervezeteket az olyan gyakori kiberfenyegetésekkel szemben, mint a zsaroló- és rosszindulatú szoftverek, valamint egyéb támadások. A hálózati rendszergazdák továbbá könnyedén konfigurálhatják a VPN-eket, járőrözhetnek az alkalmazásokon, VLAN-okat vezethetnek be, és a Nebula grafikus biztonsági műszerfalon keresztül átfogó betekintést nyerhetnek a fenyegetésekbe. Az eszköz akár 2 Gbps átviteli sebességet is biztosít, még akkor is, ha a fejlett fenyegetés- és alkalmazáskezelési funkciók engedélyezve vannak.

A nagy teljesítmény felszabadítása

Az USG LITE 60AX négymagos 64 bites CPU-ja és két 2,5G WAN és LAN portja elegendő számítási teljesítményt és több gigabites sávszélesség-kapacitást biztosít a vállalkozások számára a teljesítmény csökkentése nélkül.

A WiFi 6 AX6000-zel felszerelt WiFi 6 Gbps sebességet biztosít, 160 MHz-es csatornák támogatásával. A Zyxel Networks exkluzív Smart Mesh technológiájának támogatása lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az USG LITE 60AX-et zökkenőmentesen összekapcsolják a Nebula-kompatibilis hozzáférési pontokkal a vezeték nélküli lefedettség bővítése érdekében, miközben megszűnik a bonyolult kábelezés.

Könnyed felhőkezelés

Az USG LITE 60AX-ot kezdettől fogva úgy tervezték és építették, hogy a felhőn keresztül lehessen kezelni, így a Zyxel Networks Nebula felhőplatformján keresztül felügyelhető, több mint 100 féle hálózati eszközzel együtt. Ezáltal a felhasználók számára központosított kezelést és konfigurációt biztosít. A Nebula legújabb frissítései közé tartozik az XGS2220 switchek felhő stacking-támogatása, a zökkenőmentesebb konfigurációs átmenetek, valamint az MSP-k számára egy új, tömeges telephely létrehozási funkció.

Az USG LITE 60AX 2024 júniusától megvásárolható online, többek között a Zyxel Store-ban, valamint a viszonteladóknál. További információkért látogasson el a https://www.zyxel.com/usg-lite-60ax weboldalra.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Ajánljuk

Friss