Tippek

Június 30-án lejár két fontos vállalati határidő

Két fontos határidő jár le június 30-án, a GINOP pályázatok beadása és a NIS2 bejelentés kapcsán is fontos odafigyelni a cégeknek.

Az Európai Unió hálózat- és információbiztonságról szóló irányelv alapján kidolgozott  (NIS2) a Kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló törvény szerint  eddig a dátumig minden érintett szervezetnek be kell jelentkeznie (ez egyelőre csak nyilvántartásba vételt jelent) a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) rendszerébe. A GINOP pályázat keretében pedig a cégek összességében 15 milliárd forint értékű képzési támogatásra pályázhatnak, így a piaci ár töredékéért fejleszthetik munkavállalóik digitális kompetenciáit.

Hosszú ideje május 31. a cégek legfontosabb dátuma, hiszen ez a nap pénzügyi beszámolók benyújtásának végső határideje. Idén azonban a vállalatokra, vállalkozásokra néhány nap múlva két témában is újabb fontos határidő vár, ráadásul az egyik  elmulasztása éppen olyan komoly következményekkel járhat az érintett cégekre nézve, mint a késedelmes adóbevallás.

Minden, információbiztonság szempontjából kiemelten kockázatos vagy kockázatos kategóriába tartozó vállalatnak 2024. június 30-ig fel kell mérnie, hogy a Kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvény hatálya alá esik-e, érintett-e, illetve melyik kockázati csoportba tartozik, ki kell jelölnie az elektronikus információs rendszerek biztonságáért felelő személyt, és be kell jelentkeznie a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) rendszerébe. A statisztikai adatok alapján ma hazánkban közel 3.000 vállalat esik a NIS2 megfelelés hatálya alá.

Fontos kiemelni, hogy a határidő betartásáért, a nyilvántartásba vételi kérelem benyújtásáért az érintett vállalkozások első számú vezetői személy szerint felelősek, és ezt a felelősséget nem ruházhatják át másra. A határidő elmulasztása bírságot von maga után, már a regisztráció elmulasztása is hatósági szankciókkal járhat, amely a regisztrációs díj sokszorosa is lehet.

A másik június 30-i határidő a GINOP pályázatok benyújtására vonatkozik, amely jelentős előnyhöz juttatja a hazai cégeket, ráadásul potenciálisan közel 40.000 hazai cég jogosult az uniós forrás felhasználására. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Plusz 3.2.1 segíti alvállalkozásokat munkavállalóik képzésében, ezáltal hozzájárul a munkavállalók kompetenciáinak fejlesztéséhez és a cégek hatékonyságának növeléséhez.  A GINOP-Plusz-3.2.1-21 vissza nem térítendő képzési támogatásának elnyerésével 50-100%-ban finanszírozható a képzési költség, ezen felül a képzés miatt kieső munkaórákra bértámogatás is igényelhető a cég nagyságától és a képzéseken részt vevő munkavállalók számától függően.

„A magyar kis és középvállalkozások, valamint a hazai lakosság kibervédelmének erősítése kiemelt feladat a mesterséges intelligencia által felpörgetett digitális fejlődés során. Az informatikai képzésnek ezért az egyik meghatározó területe a kiberbiztonság, amelyen nemcsak oktatunk és kutatunk, hanem a vállalkozások és a lakosság részére tájékoztatást is nyújtunk. Ennek keretében kidolgoztunk a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságával együttműködésben egy online tájékoztató és felkészítő anyagot is, mely a https://nis2.gde.hu oldalon található.” – mondta el Dr.  Dietz Ferenc, a Gábor Dénes Egyetem elnöke, majd hozzátette: „A GINOP pályázatok kapcsán is tudunk segítséget nyújtani a cégeknek, hiszen a vállalatok sikeréhez elengedhetetlen a munkavállalók kompetenciáinak folyamatos fejlesztése. Ennek leghatékonyabb eszköze a – most vissza nem térítendő támogatással is elvégezhető – mikrotanúsítványt adó rövid egyetemi képzések rendszere, erről a  https://gde.hu/ginop linken található részletes információ.”

A NIS2 regisztrációt viszonylag rövid idő alatt el lehet végezni, de amennyiben a vállalkozás részt szeretne venni a GINOP pályázaton, annak adminisztrációs feladataira, a pályázati anyag összeállítására 8-10 munkanappal érdemes számolni.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss