Tippek

Hatékony, fenntartható fűtés és hűtés hőszivattyúval

Már olyan meleg van minden nyáron, hogy a fűtési szezon után a legjobb hűtési alternatívákon is törni kell a fejünket. Akár alacsonyabb, akár magasabb hőfok megteremtése a cél, mindkét esetben törekedni kell a fenntarthatóságra és az energiahatékonyságra. Különösen fontos ez az azért, hogy minél inkább csökkenteni tudjuk az ökológiai lábnyomunkat úgy, hogy azt még a pénztárcánk is megérezze.

Cikkünkben most megvizsgáljuk, hogy milyen technológiai előnyei vannak az egyik legjobb hatásfokkal működő berendezéseknek!

Miért válasszunk hőszivattyút?

Ha igazán hatékony és környezetbarát fűtési, hűtési megoldást keresünk, érdemes szétnézni például a Webkazán hőszivattyúi között is! Hogy miért?

  • Egyrészt azért, mert energiahatékonyak. A levegőből vagy a föld hőjéből kinyert energiával fűtenek, illetve hűtenek nagy hatásfokkal.
  • A környezeti hőt használják fel, így abszolút függetlenek a fosszilis energiahordozóktól.
  • Bár a beruházási költségek magasak, de az üzemeltetés olcsóbb, és ez a rezsiszámlánkon is jelentkezik.
  • Fenntartható technológiáról van szó, mert az alacsonyabb energiafelhasználás kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár.
  • Sokoldalú szerkezetek: fűtés, hűtés és használati meleg víz előállítás is megoldható velük.
  • Ha napelemmel is kiegészítjük a rendszert, még jobb lesz az eredmény.
  • Hosszú élettartamú berendezések, minimális a karbantartási igényük.

Milyen hőszivattyút vásároljunk?

A felhasznált környezeti energia szerint három fő típusát különböztetjük meg a hőszivattyúknak. Ezek a levegő-víz, talaj-víz, víz-víz modellek. Hazánkban az első verzió a legelterjedtebb. Ennek viszonylag alacsony a beruházási költsége, és nem is jár olyan komoly kiépítéssel, mint a többi típus. Modern technológiájának köszönhetően akkor is jó hatásfokkal működik, ha alacsony a környezeti hőmérséklet.

Split és monoblokk kialakítású is lehet a berendezés. Előbbi egy kültéri és egy beltéri egységből áll, amelyeket össze kell kötni. Ehhez pedig F-gáz szakvizsgával rendelkező szakemberre van szükség. Fűtésre, hűtésre és használati meleg víz előállítására is alkalmas. A monoblokk verziónál egy készülékben található a két egység. Ezt jóval egyszerűbb telepíteni, és főként fűtésre használják.

Vannak használati meleg víz hőszivattyúk is, illetve olyanok is, amelyek magasabb hőfokú víz előállítására alkalmatlanok, ugyanakkor medence fűtésére tökéletesek. Egy hibrid rendszerrel pedig a gázkészülék működésére segíthetünk rá.

Kérjük szakember tanácsát!

Bár hazánkban a levegő-víz hőszivattyú a legelterjedtebb modell, érdemes épületgépész tanácsát kikérni vásárlás előtt. A döntést online kalkulátorok is megkönnyíthetik, ilyen felületet például a Webkazán oldalán is elérhetünk. Sokféle paramétert figyelembe kell ugyanis venni annak érdekében, hogy hosszú éveken át hatékonyan kiszolgáljon bennünket a készülék.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss