Tippek

Ön tudta, melyik keverési technológia a leghatékonyabb egy csésze tea esetén?

Szimulációs szoftverrel válaszolták meg a kérdést.

A tea első látásra az egyik legegyszerűbben elkészíthető ital: kell hozzá forró víz, tealevél, esetleg cukor, méz, tej vagy citrom, mindezt kicsit meg kell kevergetni, és kész is. De hogyan célszerű keverni? Körkörösen vagy oda-vissza kanálmozgatással?

Erre a kérdésre keresték a választ egy szimulációs szoftver segítségével. Modellezték a legtöbbünk által ismert körkörös kevergetési technikát, valamint az előre-hátra lapátoló mozdulatsort, amit állítólag az angol királyi körökben is előnyben részesítenek. Mindkét szimuláció egy átlagos csésze angol teát vett alapul, amikor az ital tetején zavartalanul megül egy egyenletes tejréteg.

A tesztekből kiderült, hogy a körkörös keverőmozgás gyorsabb eredményt, azaz keveredést biztosít, mint a lapátolás, tehát ha kevés időnk van, akkor ez a célravezetőbb opció. Ha azonban figyelmesen megnézzük, észrevehetjük, hogy a kanál 57%-kal messzebbre jut körkörös mozgásnál, mint amikor lapátoló mozgást végzünk vele. Azaz azonos keverési távolság vagy azonos keverési energia esetén a lapátoló mozgás bizonyult a hatékonyabb teakeverési technikának, ezzel minimalizálhatjuk a mozdulatsor közben kifejtett erőfeszítéseinket.

A lapátolással egyúttal kisebb az esély arra, hogy kifröccsen az ital, leforrázva ezzel az ujjainkat, valamint jobban feloldódik a cukor is, nem reked meg a csésze alján. Mindemellett az sem elhanyagoltható érv, hogy a lapátoló technika jóval csendesebb módszer, mint a heves kavargatás, azaz sokkal inkább megfelel a kifinomult teázási etikettnek.

Hasonló, Siemens-szoftveres szimuláció segítségével derült ki az is, hogy melyik a leghatékonyabb ventilátor-hack, ami a mostani kánikulában hasznos információ lehet.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tippek

Így könnyítik meg a lakossági bejelentéseket a magyar nagyvárosok

A régiónk négy országában több mint 4000 önkormányzat és szervezet használja azt az intelligens kommunikációs hálózatot, amely többek közt a lakossági bejelentésekre jellemző adminisztrációs útvesztőt egyszerűsíti le jelentősen.

A Csehországban lényegében alapértelmezettnek számító megoldás Magyarországon is gyorsan terjed, mostanra a megyei jogú városok közül Hódmezővásárhelyen és Baján is használják, emellett Monoron, Szerencsen, Csömörön és számos kisebb településen is segít hatékonyabbá tenni az önkormányzat és az ottlakók közti, kétirányú információáramlást.

Naponta összesen mintegy 200 ezer üzenet fut keresztül a Munipolis rendszerén, amely egyre inkább a közérdekű tájékoztatás elsődleges módjává válik azokon a helyeken, ahol már bevezették. „Ez gyakorlatilag egy közösségi platform, de a jól ismert social media-oldalak hátulütői nélkül. Itt például garantáltan eljutnak a hiteles forrásból származó, fontos hírek, értesítések az érintettekhez, és nem csúsznak lejjebb a hírfolyamban, mire az illető belép a felületre” – avat be a részletekbe Czinger Erik, a cég hazai képviseletének vezetője.

A napokban az augusztus 20-i ünneppel kapcsolatos információk, programok generáltak jelentős aktivitást a magyar települések hálózatain, az elmúlt hetekben pedig egyebek mellett a hőségriadókhoz kapcsolódó figyelmeztetések és helyi óvintézkedések híreinek gyors célba juttatása volt az önkormányzatok fókuszában. Ilyen szempontból nagy előnyt jelent, hogy a Munipolis a segítségre jellemzően leginkább rászoruló időseket is nagyobb arányban éri el, mint más kommunikációs alternatívák, hiszen az értesítések nemcsak alkalmazásüzenetben, hanem e-mailen, sms-ben, sőt akár hangüzenetben és telefonon is érkezhetnek.

A fentiek mellett a hazai városok és községek a teljesség igénye nélkül figyelmeztették már a rendszeren keresztül a lakosaikat (akár kizárólag az érintett utcákban) áramszünetre, csőtörésre, közelgő viharra, balesetre, dugóra, forgalmirend-változásra és útfelújításra, valamint eboltásra, orvosi helyettesítésre, sőt, még házaló csalók jelenlétére is.

Czinger Erik hozzáteszi, a Munipolis egyik fő erénye a kétirányúság, amelynek révén a lakosok megkímélhetik magukat a mindenki számára ismerős „bürokratikus kanosszajárástól”, ami nem ritkán a legfőbb gátja a sokakat bosszantó problémák gyors kezelésének. A vezető a rendszer sikertörténetei közt olyan, a helyiek által az önkormányzat felé egyetlen üzenettel, fotóval jelezhető eseteket említett, mint a játszótéren kiálló, veszélyes vascsövek, az úthibák, a közterületi rongálás vagy épp az illegális szemétlerakások, de a mostani időszakban a parlagfű bejelentésében és irtásában is számottevő előrelépést hozott a megoldás idehaza.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Milyen mérőeszközökre lehet szükség egy üzletben?

árszorzós mérleg üzletben

Amikor olyan boltot vezetünk, ahol a pontos mérés alapvető feladat, akkor meg kell válaszolnunk néhány igencsak fontos kérdést magunknak, mielőtt elrohannánk beszerezni az üzletbe ideálisnak vélt változatot.

Az Etalon Webshop asztali, árszorzós, számlálós mérlegei könnyen beszerezhetőek az online üzlet kínálatából, amelyek hasznosnak és természetesen alapvetően nélkülözhetetlennek is bizonyulnak majd a napi munka során. Ebben a cikkben bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat ezekkel az eszközökkel kapcsolatban, és összegyűjtjük a választást segítő szempontokat is.

Milyen kérdések merülhetnek fel a vásárlás során?

Az egyik lényeges kérdés az, hogy pontosan milyen üzletben, milyen mérésekhez szeretnénk alkalmazni majd a mérőeszközünket. Szintén foglalkoznunk kell azzal, hogy hiteles vagy nem hiteles változat kell nekünk, hogy milyen méréstartományban fogunk méréseket végezni, illetve az osztásértékek milyen nagyok legyenek.

Át kell gondolni továbbá olyan szempontokat is, mint az, hogy mekkora helyet tudunk biztosítani a mérleg számára, illetve milyen mérőfelület lenne számunkra az ideális. Ez a két adat hatással lesz arra, hogy milyen az ideális mérete a készüléknek.

Felmerülhetnek még olyan opcionális szempontok is, mint a kialakítás kérdése, a rozsdaállóság, a por, illetve a víz elleni védettség megléte. Az utóbbi tulajdonságok alkalomadtán akkor is hasznosak lehetnek, ha egyébként pusztán a mért áru jellege, illetve a környezet nem teszi feltétlenül szükségessé ezeket.

Mit várhatunk egy asztali mérlegtől?

Ezek a modellek nem feltétlenül rendelkeznek különleges funkciókkal, alapvető feladatuk a súlymérés. Manapság alapvetően elektronikus változatokat szokás alkalmazni, hiszen ezek nagyon gyorsan, és ami legalább ugyanennyire fontos: nagyon pontosan mérnek.

Habár nem alapvető feltétel, de sokszor van az asztali mérlegeknek darabszámláló képessége is, ezért számlálós mérlegként is tudjuk alkalmazni őket.

A boltok kedvence az árszorzós mérleg!

Legtöbbször az árszorzós mérlegeket keresik azok az üzletek, amelyek például élelmiszerrel kereskednek. Legyen szó kisebb ABC-ről vagy éppen zöldségesről, ez egy remek megoldást jelent.

Lényeges ugyanakkor tisztában lenni azzal, hogy ezeket kereskedelmi célokra a szabályok, előírások alapján hitelesítve szabad csak alkalmazni, amire minden második év letelte után újra sort kell keríteni. Beállítható rajta a megmérni kívánt árucikk egységára, amit a mérleg megszoroz a súllyal, s így megkapjuk a megvásárolni kívánt tétel teljes vételárát.

A munkavégzést még gördülékenyebbé teszi, ha olyan változatot választunk, amit össze lehet kapcsolni a pénztárgéppel. Így sokkal kisebb lesz az esélye egy esetleges hibának, és gyorsabban megtörténhet a vásárlók kiszolgálása is. Tökéletes választásnak bizonyul kisebb vagy nagyobb üzletekbe egyaránt.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Tippek

Készíts lenyűgöző fesztiválfotót a Galaxy AI erejével

Nyakig fürdőzünk a nyárban, amikor feltöltődhetünk a jó idő, a szabadság és a fesztiválszezonban átélt zenei pillanatok mámorában.

A hűvösebb évszakokban is felemelő visszagondolni ezekre az emlékekre, különösen, ha egy kreatív, vidám vagy éppen professzionális fotóként is megörökítettük. Ehhez pedig érdemes megfelelő eszközt választunk.

A fesztiválfotók elkészítéséhez nincs feltétlenül szükség nagy apparátusra: praktikus társunk lehet a mobiltelefonunk. A legújabb Samsung Galaxy Z Fold6 vagy Samsung Galaxy Z Flip6 hajlítható készülékek kompakt, hordozhatóságra optimalizált okostelefonok. Ráadásul az AI-alapú kamerafunkciók segítségével a pillanatok megörökítésén túl az élményeket is közvetíthetik fényképeink: legyen szó egy átütő koncertről vagy egy fényjátékról. A mesterséges intelligencia képes azonosítani a különböző körülményeket, például a színpadi fényeket, a naplementét vagy a tűzijátékot, és ennek megfelelően állítja be a fényerőt, a kontrasztot és az expozíciót. Így a fesztivál játékos színeit és hangulatát kristálytiszta képeken őrizhetjük meg.

A Galaxy Z Flip6 és a Galaxy Z Fold6 ultraszéles lencséit segítségül hívhatjuk egy olyan kép elkészítéséhez, amelyen a színpad és a körülötte lévő tömeg egyaránt szerepel, így a fesztivál vibráló energiája és a közönség lelkesedése egyszerre jöhet át a képről.

A Galaxy Z Flip6 FlexCam technológiájával félig összehajtott állapotban is készíthetünk szelfiket, csoportképeket. Ennek köszönhetően nem kell a kezünkben tartanunk a telefont, elég egy stabil felületre helyeznünk, és a készülék készen áll arra, hogy lefotózzon bennünket akár egyedül szelfizünk, vagy barátainkkal, de egy nagyszabású csoportos táncjelenetet is megörökíthetünk vele.

Az új Automatikus zoom funkcióval megtalálhatjuk a legjobb képbeállítást felvételünkhöz – bármilyen kézi módosítás nélkül. A képünk alanyát felismerve, közelítéssel vagy távolítással igazítja a legelőnyösebb helyzetbe. A legnépszerűbb előadó koncertjén is hasznos lehet ez a funkció, könnyedén megörökíthetjük a szó szerint megközelíthetetlennek tűnő zenekart.

A Galaxy Z Fold6 készülékeken elérhető, mesterséges intelligencia alapú ProVisual Motornak köszönhetően a felvételek elkészítésétől kezdve, azok szerkesztésen át, a megtekintésig még jobban kibontakoztathatjuk a kreativitásunkat. A Fotósegéd a nagy képernyőn továbbfejlesztett szerkesztési élményt ad, így erőfeszítések nélkül készíthetünk profi fotókat és szerkeszthetjük őket.

Emlékezetes videókat is készíthetünk a fesztivál mozgalmas jelenetiből. A pillanat elnyújtásához, nyüzsgés, a mozgás különleges megörökítéséhez, afféle saját videóklip készítéséhez használhatjuk az Azonnali lassú felvételek (Instant Slow-mo) funkciót, amellyel a felvételek rögtön lelassíthatóak.

A fesztiválozók éjjel sem alszanak, így, ha fotózásról van szó, igazi fény lehet az éjszakánkban a videó HDR-rel továbbfejlesztett Galaxy Z Flip6 Nightography éjszakai felvételek funkciója, amely lehetővé teszi a még ragyogóbb videók rögzítését – akár félhomályban is. Ez felvételkészítés funkció már az Instagram alkalmazáson belül is elérhető, így sötétben is készíthetünk lenyűgöző fotókat például koncertjelenetekről vagy magával ragadó éjszakai életképekről, amelyeket közvetlenül az applikációból üzenetként továbbíthatunk vagy azonnal megoszthatjuk őket.

A Samsung a kivételes fesztiválélmények megörökítésében új fejezetet nyithat meg számunkra a sokoldalú és rugalmas formavilágú Galaxy Z széria új készülékeivel: a hajlítható eszközökben rejlő számtalan egyedi mobilélmény még izgalmasabbá teheti a nyarunk legszebb pillanatait.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Ajánljuk

Friss