Tippek

Bortárolás mesterfokon – akár csak egy igazi borospincében

A magyarországi borkultúra ugrásszerűen fejlődött az utóbbi évtizedekben.

Ma már nagy eséllyel szinte minden háztartásban megtalálható legalább egy palackkal a család kedvenc borából, hiszen egy baráti összejövetel alkalmával, kerti sütögetésnél, de akár egy otthon töltött meleg nyári este során is jól tud esni egy-egy pohár elfogyasztása. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülmények között tárolod a kedvenc boraidat. Akár komoly borrajongó vagy, akár most ismerkedsz a borok világával, a Haier bortemperálói optimális tárolási körülményeket tudnak biztosítani, ami nemcsak a szavatosságot, hanem a fogyasztás élményét is klasszisokkal növeli.

Fontos a hőmérséklet és a páratartalom

A boroknál rengeteget számít a megfelelő páratartalom biztosítása. A borospincék páratartalmát a háztartási hűtők általában nem tudják szavatolni, de a Haier bortemperálók lehetővé teszik, hogy borgyűjteményünk olyan körülmények között tartsuk, akárcsak egy borospincében. A Natural Airflow System technológia részeként – a precíz belső hőmérséklet és páratartalom-érzékelőknek köszönhetően – a ventilátor és a kompresszor együtt működnek a professzionális pincészetekben ismert tökéletes, 50% és 70% közötti páratartalom fenntartása érdekében. A készülék aljában lévő tartályban található víz párává alakul, és az antigravitációs légáramlás garantálja a tökéletes eloszlását a belső térben.

A páratartalom mellett a hőmérséklet a másik fontos tényező az ital ízének és minőségének megőrzésében. A mai borkultúra alapszabálya, hogy a különféle típusú boroknak eltérő az ideális tárolási és fogyasztási hőmérséklete. A rozé borok és fehér borok esetében a 10-12 fok az ideális. Míg az asztali és minőségi vörösboroknál az ideális hőmérséklet 12-14 fok, addig a nehéz, testes vöröseknél ez a szám akár 15-18 fok is lehet. A Haier legtöbb bortemperálója két külön beállítható hőmérsékleti zónával rendelkezik, így legyen szó bármilyen típusú borról, a palackokat mindig az optimális hőmérsékleten tárolhatjuk.

Sokan nem gondolnák, de a hőmérséklet és a páratartalom mellett még a rezgés, a zaj és a fény is képesek befolyásolni a borok ízét, ezáltal pedig a minőségüket is. A Haier bortemperálók kompresszorának vibrációcsökkentő rendszere minimálisra redukálja a rezgéseket és zajokat, így a palackok ideális körülmények között tárolhatók. A napfény kedvezőtlen hatással lehet a bor minőségére, így az UV sugarak hatásának csökkentése érdekében a bortemperálók speciális UV-álló üveggel vannak ellátva. Ez a speciális üveg szinte az összes káros UV sugárzást visszaveri, és megakadályozza a bor minőségének romlását.

Borhűtővel a közösségi élmény is erősíthető

„Bor nélkül szegény a vendégség” – tartja a mondás. Legyen szó baráti összejövetelről vagy családi ünneplésről, egy pohár minőségi bor elengedhetetlen része ezeknek az alkalmaknak. A közös borozásnak igazi közösségteremtő ereje van, amit a Haier hOn alkalmazása egy teljesen új szintre emel, ugyanis segíti a házigazdát a bor ismertetésében: az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a borok címkéjét beolvasva olyan plusz információkat tudjunk meg a borokról, mint a borászat neve, a felhasznált szőlő típusa, a gyártás éve, vagy épp azt, hogy az adott bor milyen ételekhez illik a legjobban. Ez a funkció garantált beszélgetésindító a bor szerelmeseinek, de a borral ismerkedők is új és hasznos információkkal gazdagodhatnak.

Egy jó vendéglátóhely része a borhűtő

A borok utáni fokozódó igény, valamint az egyre több nívós borászat, borfesztivál és sommelier miatt a vendéglátóhelyek küldetésévé vált, hogy egyre jobb minőségű borokat ideális körülmények között kínáljanak. Egy vendéglátóhelyen szinte elvárás, hogy a vörösbortól a pezsgőig mindenféle bortípus szerepeljen a kínálatban, erre pedig már nem elég a 40-50 darab palack tárolására alkalmas hűtő. A Haier bortemperáló termékcsaládja nem csupán az otthoni felhasználást, hanem az éttermek és bárok igényeit is kiszolgálja az akár 236 darab palack tárolására képes készülékeivel. A kiemelkedő praktikusságuk mellett a modern kialakításának, LED világításának és az UV szűrős üvegajtónak köszönhetően a vendéglátóhelyek szemet gyönyörködtető dekorációja is lehet.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss