Tippek

Érezd jól magad a teraszon!

Meg kell tanulnunk, hogy ha beköszönt a nyár, az már nem jelent fokozatos melegedést. Gyakran azonnal maximumra kapcsol a nap és fel kell készülni mind technológiailag, mind okos ötletekkel arra, hogy a forróságtól izzó levegő ellen valamit tegyünk.

Nem hagyatkozhatunk csak a gépekre, a lakásban és a teraszon is lehet olyan körülményeket kialakítani, amivel a mindennapos hőség jóval elviselhetőbb lesz.

Pergola, a nagy kedvenc

Érdemes a DODO kerti pavilonok és pergolák oldalára bekukkantania mindazoknak, akik hatékonyan szeretnék megoldani az árnyékolást a kertben vagy a teraszon. Ki ne szeretne a nyomasztó hőség ellenére kiszabadulni a négy fal fogságából, ha arra lehetősége van? Ha egy virágokkal körbefuttatott pergolát alkalmazol, akkor nemcsak egy látványos külső teret teremtesz, hanem nagyon kellemes árnyékot és hűsölési lehetőséget is biztosíthatsz ezzel.

Igen régóta a pergola a fedett terek kialakításának remek eszköze. Már az ókorban és a középkorban is előszeretettel használták. Azokra a helyekre melegen ajánlott választani, ahol az épület bővítése nem lehetséges vagy túl költséges lenne. Ma már nemcsak a teraszokon, hanem a kertekben is láthatunk ilyen építményeket, amelyek jellemzően fa- vagy fémszerkezetek. Kiválóan árnyékolnak, s remekül dekorálnak is, utánozhatatlan ékességei a kerteknek.

Mutatós és véd is a napellenző, a napernyő és a szélvitorla

Sokan kedvelik a mutatós napellenzőket is, amelyekkel hatékonyan védekezhetsz a forró napokon a hőség ellen. Viszonylag helytakarékosan és észrevétlen módon felszerelhetők, igény szerint ki- és behúzhatók. Könyökkaros és ollókaros változataik léteznek, s manuálisan és motorikusan is működtethetők már. Gyorsan ki és be lehet húzni ezeket, de nem áthelyezhetők, és a 30 km/h feletti erősségű szelet már nem bírják. Korlátozottan védenek az esőtől.

Napernyőket is gyakran látni a teraszokon és a kertekben is. Rugalmasan állíthatóak a nap járásának függvényében, viszonylag nagy a fesztávolság, amelyet képesek áthidalni. Ám igen szélérzékenyek, s eső elleni védelemre nem alkalmasak.

A napvitorla is egyre inkább terjed. Ha nagyobb területeket kell árnyékolni, kiváló választás lehet. Ellenálló, csak 50 km/h-nál erősebb szélben kell védeni azt a sérülések elkerülése érdekében. Ám nem túl egyszerű a felszerelése, nem mobilizálható gyorsan, s eső ellen csak korlátozott védelmet tud adni.

Tartsd kint a meleget!

Kültéren is okos ötlet a virágok, fák és más növények ültetése, amelyek árnyékolnak és párologtatásukkal még hűtik is a levegőt. De beltéren is szükség van a hő elleni védekezésre, amelynek ősi módszere a függöny, vagy a modern terekben a szalagfüggöny. De a műanyag vagy textil redőnyök, a reluxák és a különféle hőelnyelő vagy hőtükröző bevonatok is hatékonyan védenek a felmelegedéstől. S a ventilátorokat is bevetheted, amelyek segíthetnek pár fokkal levinni a hőmérsékletet.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss