Tippek

MCC Ötlet Inkubátor – Ötletverseny 2024

2024-ben is folytatódik a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Design Terminal közös vállalkozásfejlesztési programja, melynek első állomásaként egy három napos ötletversenyt tartottak az MCC debreceni képzési központjában szeptember 20-22. között.

A szervezők célja, hogy lehetőséget teremtsenek a fiatal, vállalkozó szellemű tehetségeknek tudásuk kibontakoztatására és az ötleteik fejlesztésére. Céljuk, hogy azok a fiatalok, akik elindulnak ezen az úton, részei legyenek egy olyan vállalkozói közösségnek, amely megtartja őket hosszú távon; ahol bemutathatják ötleteiket, valamint szakmai mentorok segítségével továbbfejleszthetik azokat.

A jövő társadalmának és gazdaságának alakítói a ma fiataljai, ezért kiemelten fontos, hogy olyan készségekkel és tudással vértezzük fel őket, amelyek képessé teszik őket a sikeres navigációra egy folyamatosan változó világban. A fiatalok vállalkozói szemléletének szélesítése és innovatív gondolkodásuk fejlesztése kulcsfontosságú nemcsak a saját életük, hanem a mikroközösségeik építése szempontjából is. Képzésüknek és a mentorálásuknak olyan alapokat kell nyújtania számukra, amely az elméleti tudástól egészen a nemzetközi gyakorlatokig kiterjednek, illetve segíti őket abban, hogy ne csak alkalmazkodjanak a változásokhoz, hanem aktív alakítói is legyenek azoknak.

A hackathon lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok képesek legyenek eljuttatni ötleteiket a megvalósításig. A vállalkozói alapok átadása, az innováció ösztönzése és a kreatív problémamegoldás olyan eszközökkel ruházzák fel őket, amelyek társadalmi és gazdasági kihívásokra is választ adhatnak. Ezek az ismeretek nem csupán egyéni sikerhez vezetnek, hanem hozzájárulnak a közösségek jólétéhez, a fenntartható fejlődéshez és a régió versenyképességének növeléséhez is.

Az első napon az ismerkedés mellett egy, a Debrecen történelmi-kulturális jelentőségét bemutató vezetett sétán vettek részt a fiatalok, a záró akkord pedig Tímár Gigi (Igazgató, Budapest LAB) ötletvalidációs workshopja volt. A szombati nap kulcsmentori egyeztetésekkel kezdődött, amelyeket szakmai mentorokkal történő konzultációk követtek. A nap egyik legfontosabb programja Benkő Vilmos nyilvános beszéd tréner pitch workshopja volt, ahol a fiatalok megtanulhatták hogyan prezentálják közönség előtt az vállalkozás-ötleteiket annak érdekében, hogy a hallgatóság megértse annak lényegét.

Vasárnap, a zárónapon neves zsűritagok – a többi között Kovács-Osváth Zoltán az MCC felügyelőbizottsági tagja, Bognár István az MCC Debreceni Képzési Központ vezetője vagy Czibere Csaba az Axiál Kft. ügyfélkapcsolati vezetője – előtt adták elő ötleteiket a versenyzők, majd a nyertesek díjátadó keretein belül vették át megérdemelt jutalmukat.

A versenyen kiemelkedő projektek születtek, melyek megoldásokat kínálnak többek között az oktatás, egészségügy, környezetvédelem, agrárium és a technológiai fejlesztések terén.

A díjazott csapatok közül kiemelkedett Nagyvári Dávid projektje a StyleSwipe, ami egy olyan innovatív piactér, amelyen keresztül teljes kapszula gardróbokhoz juthatnak hozzá a felhasználók. A platformon ezen a ruha-összeállítások közül válogathatnak a felhasználók jobbra vagy balra húzással preferenciáink szerint. Eközben a háttérben futó algoritmus modellezi a felhasználó stílusát, amely alapján segít megtervezni a ruhatárát, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk.

Az egyetemista és középiskolás csapatok közül mindenki számára nyitva áll a lehetőség, hogy tovább vigyék és fejlesszék ötletüket a hamarosan induló, több hetes inkubációs programban.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss