Zöld

Kína módosította az időjárást egy tömegrendezvényen

Kína módosította az időjárást a Kínai Kommunista Párt nyáron tartott centenáriumi ünnepsége előtt Pekingben, állítja egy tanulmány, melyről a hongkongi South China Morning Post számolt be.

Kutatók szerint Kína a világ egyik legnagyobb és legkifinomultabb időjárás-módosító hálózatát építette ki. A meteorológiai hatóságok műholdak, repülőgépek, mobil radarállomások és mesterséges intelligencia segítségével igyekeznek megjósolni a nedves levegő mozgását, hogy különböző műveletekkel szabályozni tudják, mikor és hol essen az eső. Vannak olyan kutatók, akik aggódnak amiatt, hogy a nagyszabású projektek megzavarhatják az időjárást az ország más részein.

A párt július 1-én ünnepelte megalakulásának 100. évfordulóját, a tömegrendezvények előtt néhány órával a külvárosok és a környező területek felett olyan anyagokat juttattak a felhőzetbe, ami esőket idézett előtt, ez pedig javított Peking különösen szennyezett levegőjének minőségén.

A várostól délnyugatra fekvő hegyekben élők arról számoltak be, hogy egy nappal a centenárium előtt sok rakétát láttak – amelyeket arra használnak, hogy ezüst-jodidot küldjenek a felhőkbe az esőzés serkentésére. Ezután kezdett el esni hevesen az eső.

A Csinghua Egyetem kutatói szerint az előidézett mesterséges eső több mint kétharmadával csökkentette a levegőben lévő szennyezőanyagok mennyiségét. Az Egészségügyi Világszervezet szabványai szerint közepesről „jó” tartományba kerültek a mutatók. Nem először alkalmaztak ilyen technológiát Pekingben, a 2008-as nyári olimpia időjárását is befolyásolták több alkalommal.

A kínai fővárosban idén regisztrálták a valaha mért legcsapadékosabb nyarat, az átlagos csapadékmennyiség majdnem kétszeresével. Az esőzések hatására az évtizedek óta csökkenő talajvízszint néhány hónap alatt közel 5 méterrel emelkedett.

július 1-i rendezvényen egyébként a kínai elnök arról beszélt, hogy aki „zsarnokoskodni próbál” Kína felett, az „1,4 milliárd kínai alkotta, acélos Nagy Falba ütközik”. Hszi Csin-ping szerint a kommunista pártnak kiemelten fontos szerepe van az ország eredményeinek elérésében: „a Kínai Kommunista Párt (KKP) nélkül Kína ma nem lenne az, ami. Az előttünk álló úton fenn kell tartani, és tovább kell erősíteni a párt vezetését”.

A KKP első száz évének legfontosabb eredményei között említette, hogy szerinte Kína minden tekintetben elérte a „mérsékelten jómódú társadalom” felépítését mint célt, kényelmes életet biztosítva az embereknek, továbbá felszámolta a mélyszegénységet.

A Kínai Kommunista Pártot 1921 júliusában alapították Sanghajban. A KKP Központi Bizottságának jelentése szerint a tagok száma meghaladja a 95 milliót. A jelenlegi tagok közül mintegy 134 ezren csatlakoztak a párthoz azt megelőzően, hogy 1949 októberében megalakult a Kínai Népköztársaság.

Forrás: Telex

Friss