A folyadékpótlás fontosságát talán már nem kell senkinek sem magyarázni, mindenki tudja, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel a kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen része. A szükséges mennyiség egy részét étellel visszük be, de 70-80 százalékát valamilyen ital formájában, azaz átlagosan naponta 2 – 2,5 liter folyadékot ajánlott minimum innunk szervezetünk megfelelő működéséhez.
A tudatos folyadékpótlásnak azonban van egy káros következménye, nagyon nagy hulladéktermeléssel jár. Sokkoló adatokat publikált 2021-ben a Reloop: a szakmai szervezet adatai szerint a vizsgált 27 európai országból 2017-ben Magyarországon volt a legmagasabb az egyszer használatos italcsomagolás-hulladék egy főre jutó mennyisége (évi 186 db). Ez a mennyiség 2019-re tovább nőtt, fejenként 211 darabra, így összesen több mint 2 milliárd eldobott PET-, alumínium-, és üveg italcsomagolás végezte hulladékként hazánkban. Ennek a flakonhegynek a nagy része műanyag palack, melynek csak 30%-a kerül újrahasznosításra, így a többszáz millió PET palack szemétként hatalmas terhet ró környezetünkre.
Szerencsére egyre többen választják az egyszer használatos italcsomagolások helyett a kulacsokat, a saját, újratölthető palackokat, melyeket éveken keresztül tölthetünk meg újra és újra csapvízzel, szűrt vízzel vagy más itallal.
Kulacsból léteznek műanyag, fém és üveg változatok is. A műanyag kulacs talán a legkevésbé jó választás, mivel élettartama általában 1-2 év, ezután pedig ugyanúgy műanyag hulladékként végzi, mint egy PET palack. Ha mégis egy műanyag kulacs mellett tennénk le voksunkat, érdemes megnézni a leírását, amiből megtudhatjuk, hogy van-e benne olyan anyag, amely a használat során kioldódhat, például a BPA.
Fém kulacsok esetén alumínium és rozsdamentes acél közül választhatunk. Mindkettőnek megvan a maga előnye: az alumínium italpalackok könnyűek, azonban tartalmaznak belül egy bevonatot, amely meggátolja a fémes ízt, a rozsdamentes nehezebb, de nem tartalmaz semmilyen bevonatot.
A harmadik legelterjedtebb fajta az üveg flakon, amely az egyik legjobb választás fenntarthatósági szempontból. Teljesen természetes alapanyagokból készül, nem ízesíti és szagosítja a folyadékot, hátránya viszont, hogy törékeny és elég nehéz, így óvatosan kell vele bánnunk. Sem a méretet, sem a formát illetően nem kell kompromisszumot kötnünk, 3 deciliterestől egészen az egy literes nagyságig, a hagyományos hengeres formától a szögletes, lapos, kis női táskába is elférő kulacsot is vásárolhatunk, sőt léteznek összehajtható vagy összetekerhető változatok is.
Bár a szakemberek egyetértenek abban, hogy a legfontosabb ital a víz, ráadásul Magyarországon a vezetékes hálózat által biztosított ivóvíz nagyon jó minőségű, sokaknak mégis nehezére esik „csak” csapvíz vagy szűrt víz formájában bevinni a napi folyadékmennyiséget. Számukra jó hír, hogy léteznek „ízesíthető” kulacsok, melyek belsejében van egy kisebb tartály, amelyet ízlésünk szerint tölthetünk meg gyümölccsel, zöldséggel, vagy akár teafilterrel. A keverőlabdával ellátott kulacs a sportos életmódot kedvelők számára jó döntés, hiszen fehérjeturmixot könnyedén el lehet benne készíteni.
Azt, hogy a tíz éve még csak kirándulásokon használt kulacsból mára már egy hétköznapi használati tárgy lett az is jelzi, hogy már a legnagyobb divatházak is terveznek kulacsokat, kulacstartókat vagy kulacs „huzatokat” a fenntarthatóság, a műanyag visszaszorítása jegyében.
Olyan nagy márkák dobtak piacra már kulacsot és palacktartót, mint a Fendi, a Givenchy, a Burberry, vagy a Balenciaga. Ezek a luxus palacktartók általában egy retikülre hasonlítanak, amit a vállunkra akasztva vagy a felsőtesten átvetve tudunk viselni, így stílusosan vihetjük a vizet, és még véletlenül sem kell PET palackos italt vásárolni a nap folyamán.
Azt azonban ne felejtsük, hogy bármilyen márkajelzés is van újratölthető palackjainkon, a kulacsok használatának célja a környezetvédelem és a fenntarthatóság, nem a külső megjelenés. Ha valaki vesz egy kulacsot, de csak útközben használja, és otthon vagy a munkahelyén, iskolában palackozott vizet/üdítőt fogyaszt, megtette az első lépést, de továbbra is sajnos ugyanúgy károsítja környezetét, mint kulacsvásárlás előtt.