Zöld

Innovációk az újrahasznosításban

Üzleti workshop a nyersanyag szektor iránt érdeklődőknek.

Második alkalommal tartott újrahasznosítás témakörben ötletelő workshopot a Klímainnovációs Közösség. A 2022. december 15-ei esemény az EIT RawMaterials, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet nyersanyag fókuszú tudás és innovációs közösségével együttműködésben került megrendezésre, azzal a céllal, hogy olyan új megoldások és technológiák megszületését támogassa, amelyek a másodlagos forrásból származó anyagellátást és újrafeldolgozást segítik elő. A workshop során design thinking tréner segítette a résztvevőket nyersanyag és alapanyag iparágat érintő innovatív ötletek kidolgozásában, amivel a résztvevők csatlakozhatnak akár a Klímainnovációs Közösség, akár az EIT RawMaterials vállalkozásfejlesztési programjaihoz is a későbbiekben!

Az újrahasznosítás fontossága bolygónk védelmében

Az újrahasznosítás a gyűjtőneve mindazon tevékenységeknek, amelyek célja, hogy:

  • az ember által készített, tartós, nem természetes, főleg hulladékká váló anyagokat nyersanyaggá alakítsa át,
  • és olyan másodlagos, újrahasznosítható anyagokat állítson elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését.

A tevékenységre használt angol szó, a “recycling”, jobban kifejezi, hogy anyagok környezettudatos körforgásáról van szó, a nyersanyag – késztermék – hulladék – nyersanyag folyamatban. Ezen tevékenységen belül megkülönböztetjük az értéknövelő (upcycling) és az értékcsökkentő (downcycling) újrahasznosítás fogalmát, melyek az újrahasznosított anyagnak a minőségét fejezik ki az eredetihez képest. Az újrahasznosítás célja a Föld erőforrásainak kímélése, valamint a természetbe kerülő hulladék mennyiségének csökkentése.

Körforgásos gazdaság, mint fenntartható gazdasági modell

2015-ben az Európai Bizottság az Európai Unió fenntartható gazdasági modelljeként a körforgásos gazdaság megvalósítását tűzte ki célul. Ennek lényege – amellett, hogy amennyire lehet, megelőzzük a hulladék keletkezését –, hogy a keletkező hulladékot máshol erőforrásként tudjuk hasznosítani. Ez csak úgy lehetséges, ha csökkentjük a hulladék mennyiségét, valamint hasznosítjuk a maradékot, és ezzel elősegítjük a rendelkezésre álló termékek és anyagok minél többszöri (újra)felhasználhatóságát. Jelenleg, míg egyes európai országokban, például Németországban, az összhulladék több mint 60%-át dolgozzák fel újra és komposztálják, addig Magyarországon ez az arány csupán 35%. (Forrás: Eurostat)

A workshop

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet által támogatott, újrahasznosítás témájú innovációk felkarolására fókuszáló üzleti workshop idén is minden érdeklődő számára nyitott volt. Az alábbi területekre fordítottak kiemelt figyelmet a résztvevők:

  • megoldások az elhasználódott termékek újrahasznosítására,
  • elektronikai hulladékok, fémek, akkumulátorok újrahasznosítási megoldásai,
  • költséghatékony és okos hulladékgyűjtés, -bontás és -válogatás.

Sokféle háttérrel regisztráltak idén az érdeklődők. Volt közöttük polimertechnikai, hulladékgazdálkodási szakértő, de környezetmérnökök, kommunikációs szakot végzettek, társadalomtudományi karon tanuló hallgatók is színesítették a formálódó csapatokat. A háromórás workshopon megismerkedhettek a területet érintő főbb kihívásokkal, nagy lendülettel kezdtek neki az ötletelésnek az ehhez kapcsolódó megoldásokról, illetve bemutatásra kerültek az iparágra fókuszáló vállalkozásfejlesztési programok is, hiszen a workshopon való részvétel belépőként szolgálhat a jövőre, 2023-ban megrendezésre kerülő EIT Jumpstarter és egyéb startup programokba.

Az EIT Raw Materials vállalkozásfejlesztési programjai

Az EIT Raw Materials célja, hogy fenntartható nyersanyagellátást biztosítson az európai ipari ökoszisztéma részére az innováció, az oktatás, és a vállalkozói szellem előmozdításának segítségével. Ennek eszközeként több különböző EIT Raw Materials startup program segíti az innovátorokat, startupokat, valamint kis- és középvállalkozásokat.

Ezen programok egyike az EIT Jumpstarter inkubációs program, amelyre olyan magyar innovátorok jelentkezhetnek, akik a nyersanyag és alapanyag szektorban tevékenykednek. A program célja, hogy az iparág új vállalkozások felkarolásán keresztül fejlődhessen.  A programot egy kétnapos bootcamp nyitja meg, ahol üzleti alapismeretek mellett a pitch prezentálási technikák is fókuszba kerülnek. Ezután két hónapon keresztül üzleti és iparági konzultációk során formálódik tovább az ötlet, a kapcsolati háló építésére is nagy hangsúlyt fektetve. A legjobb csapatok pedig kijuthatnak az európai döntőre, ahol szakmai zsűri és befektetők előtt prezentálhatják vállalkozásötletüket és ahol vissza nem térítendő pénzbeli támogatást is kaphatnak.

Az alábbi linken érhető el további információ az EIT Raw Materials startup programjairól, valamint itt adhatják le előjelentkezésüket a 2023-ban megrendezésre kerülő programok iránt érdeklődők.

Amennyiben bármilyen kérdés felmerülne a workshoppal vagy a vállalkozásfejlesztési programokkal kapcsolatban, a startup@ppis.hu email címen lehet felvenni a kapcsolatot a szervezőkkel.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Friss