Ipar

Tovább süvít a hazai gőzmozdonygyártás

Märklin

Siemens automatizálással modernizált a győri Märklin gyár.

A Märklin vasútmodellek varázsa és a megszólalásig élethű világuk régóta nyűgöz le kicsiket és nagyokat világszerte. A 164. születésnapját ünneplő, a vasútmodellpiac elsőszámú gyártója a kerti játékvasúttól a miniatűr ’Z’ méretarányig folyamatosan jelenik meg újabb és újabb kollekcióival.

A világpiacon kapható modellvasutak és pályaelemek jelentős részét a Märklin Hungária Kft. győri gyárában készítik, ahol a gyártástervezéstől a végső felirat nyomtatáson és „öregítő festésen” át a csomagolásig számos feladatot végeznek.

A már 30 éve meglévő hazai gyártást magas hozzáadott érték jellemzi: a remekműveket a mérnöki tudás és az iparművészi kézi munka együttese alkotja, melynek célja az eredeti szerelvények minél pontosabb kicsinyített reprodukálása. Az innovatív megoldások lehetővé teszik, hogy a korszerű technikai vívmányok is beépüljenek a modellekbe, fokozva a valóságérzetet és ezzel a játékélményt. Hiszen a mai digitális mozdonyok és szerelvények már egyedileg, távvezérelten mozognak, a gőzmozdonyok füttyentenek, hangosan „gőzt eresztenek”, csikorogva fékeznek, fényeikkel és füstjükkel utánozzák hatalmas „eredetijüket”.

A hazai gyárban a műanyagfröccsöntéshez is maguk tervezik és készítik szerszámaikat, az akár több száz alkatrészből felépülő kis mozdonyok és kocsik egyes elemeit 3D-nyomtatással állítják elő, tamponnyomó technológiával több rétegben viszik fel a színeket, feliratokat, némely különleges modellre pedig digitális nyomtatással a képeket. A pontosságot jól jellemzi, hogy tizedmilliméternyi elcsúszás már selejtet eredményez.

A komoly precizitást követelő gyártási folyamat sokféle megmunkáló, formázó, alakító és festési technológiából áll össze, így a géppark a funkcióit és korát illetően is rendkívül színes. Némelyik régóta használt, de még mindig jó mechanikájú gép egy kis felújítással, korszerű vezérléssel és hajtásrendszerrel felruházva a legkorszerűbbekkel veszi fel a versenyt.

Ilyenek például a miniatűr feliratokat a szerelvények oldalára varázsló tamponnyomó gépek, ahol a léptetőmotoros technológia helyett a megfelelő pontosságot és dinamikát már a Siemens Zrt. megoldásai (SINAMICS S210 szervóhajtásrendszer, valamint SIMATIC S7-1500 vezérlőrendszerek) biztosítják. A technológiai váltással magas szinten felügyelt, korszerű gépet kapott a győri gyár, ahol a kezelőszemélyzet érintőképernyőn, igény szerint módosíthatja a paramétereket, vagy számítógépről távolból menedzselheti a folyamatokat.

A Siemens-technológia nem ismeretlen a Märklinnél, az üzemeikben régóta bizonyítanak a cég megoldásai, Győrben például a Siemens ipari automatizálási hardver- és szoftvereszközei segítik a gyártást.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ipar

Hogyan befolyásolja a sport a vezetői készségeket és a vezetési gyakorlatokat?

sport

Az év legfontosabb versenysorozatának, a 33. Nyári Olimpiai Játékoknak Párizs ad otthont.

A fenntarthatóság jegyében ez lesz az első olyan helyszín, amelyet 95%-ban már meglévő épületekben rendeznek meg. 1000 km-nyi új kerékpárút, mintegy 3000 db bérelhető bicikli áll a 15 000 sportoló, a 45 millió önkéntes és a 15 millió látogató rendelkezésére. Az alkalomra 200 000 új fát ültetnek, és 700 speciális ivókutat telepítenek a francia fővárosban.

A világ egyik legnagyobb, a Financial Times menedzsment képzési ranglistáján előkelő helyet elfoglaló, a szakma csúcsának járó „Triple Crown” minősítéssel elismert francia ESSCA School of Management International magyarországi Kampusza – folyamatainak szervezésében – a fenntartható fejlődés követelményeinek való megfelelés szintén központi szerepet tölt be. Az egyetem ezúttal a Budapesti Francia Intézettel együttműködve, a „legzöldebb” Olimpiai Játékokhoz kapcsolódva, 2024. május 15-én kerekasztal beszélgetést szervezett. A fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontokon túl a sport szerepének fontossága is meghatározó, közös kapcsolódási pont az ünnepi játékokhoz az üzleti iskola értékrendje szerint. A kerekasztal beszélgetés központi témája is ehhez köthető, amelynek során az esemény nívós panelistái fejtették ki álláspontjukat arról, hogy milyen szerepe van a sportnak a vezetői készségek kialakulásában. Az ESSCA külföldi és hazai menedzsmentje mellett többek között az Accace Hungary, valamint a Morgan Stanley Hungary elsőszámú vezetői is megosztották tapasztalataikat a nemzetközi szintű konferencián.

A hasonló mentalitás összeköt

Egy 2020-as felmérés szerint 102 megkérdezett vezetőből 102 sportolt. A fiatalon versenyzők szerint a mozgás örökös fejlődésre, céltudatosságra, hitre, alázatra, kitartásra és csapatmunkára tanít. Ezek a képességek pedig gyakran juttatják őket későbbi szakmai pályafutásuk során vezetői székbe.

A csapattársakból lett kollégák jellemzően hasonlóan gondolkodnak. A rendszeres testedzés pedig kiváló gyógymódja a szakmai elakadások és a stressz kezelésének.

Számomra a sport segít csökkenteni a feszültséget és energiát ad az új kihívásokhoz. A cégen belüli sporttevékenységet pedig felhasználjuk csapatépítésre, a munka felgyorsítására.

hangsúlyozta Nemecz István, az Accace Hungary ügyvezető igazgatója.

Zöld olimpia – Fenntartható egyetem

A 115 éve alapított, stabil értékrenddel bíró ESSCA School of Management stratégiájának kiemelkedő eleme a minőségi oktatás mellett a vezetői készségek kialakítása. Az egyetem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy értékeit, a kulturális sokszínűséget, a vibráló diákéletet, a szakmaiságot, a fenntarthatóság iránti elköteleződését, valamint a sporteseményeket ötvözze a mindennapjaiban. A sportmindset, vagyis a vezetői attitűd mozgással, a közös játék örömével való kialakítását számos programjával támogatja. Az évente megrendezett sportnapon a környezettudatos alternatívák megismertetése is fókuszba kerül.

Az ESSCA-nál vizsgáljuk, hogy miként lehet a sport katalizátora azon elkötelezett és felelősségteljes vezetők képzésének, akik tisztában vannak a saját társadalmi hatásukkal. A társadalmi felelősségvállalás kérdését úgy integráljuk a sport által is vezérelt menedzsmentbe, hogy azzal változást inspirálhassunk a társadalomban.

– jelezte Dr. Jean Charroin, az ESSCA School of Management főigazgatója.

Az ESSCA School of Management mindig mérték- és irányadó volt az oktatási piacon, hiszen kiemelt figyelmet fordít arra, hogy aktuális szakmai kérdéseket és összefüggéseket vizsgáljon, azokra ráirányítsa a figyelmet, és az elemzések eredményeit megossza más intézményekkel is. Az innovatív szemléletű ESSCA budapesti Kampusza idén útnak indított egy konferenciasorozatot, melynek keretében a Mesterséges Intelligencia hatását és lehetőségeit vizsgálják a világ számos pontján. Ebben a hónapban pedig a párizsi olimpiai játékok tiszteletére – a Budapesti Francia Intézettel együttműködve – izgalmas és inspiráló kerekasztal beszélgetést szervez arról, hogy a sport miként befolyásolja a vezetői készségeinket és szemléletünket.

emelte ki Dr. Deli-Gray Zsuzsa, az ESSCA Budapest igazgatója.

A Budapesti Francia Intézet, az ESSCA-val együttműködve örömmel szervezi meg a „Hogyan befolyásolja a sport a vezetői készségeket” című kerekasztal beszélgetést. Az ESSCA több mint 30 éve az intézet egyik stratégiai partnere a francia-magyar kapcsolatok erősítésében és a francia eredmények népszerűsítésében a régióban. Mivel idén Franciaországban rendezik meg az olimpiai játékokat, szerettük volna francia-magyar szemszögből kiemelni a sport szerepét a vezetői készségek fejlesztésében.

hangsúlyozta, Gianmarco Gallott, a Francia Intézet Tudományos és egyetemközi együttműködési attaché-ja.

Éljen a sport, ami kialakítja a vezetői attitűdöket!

Az olimpiai ötkarikás játékok történetében először maratoni tömegfutást is rendeznek. Az eseményen elszánt amatőrök is megmérettethetik magukat.

Véleményem szerint sok párhuzamosság található a sport és a vállalati kultúra között. A professzionális sportra összpontosítva azonban nem veszik figyelembe a sport, mint tömegek szabadidős tevékenységének sajátosságait.

figyelmeztetett Dr. David Ranc, az ESSCA professzora.

Kockázatot vélt felfedezni Dr. Julien Jouny-Rivier, az ESSCA docense, abban, hogy a csapatsportok köré felépített marketingkampány során az egyént kiemelik a többiek közül. Ez veszélyeztetheti a kampány által közvetített értékek megértését, valamint az érintettekre gyakorolt hatást is a szakmai jövőjük szempontjából.

A sport felkészít a karrierre

Egy kutatásban megkérdezett felsővezetői pozíciót betöltő férfiak 86%-a sportolt fiatal korában. Ez felgyorsította karrierjük ívelését, amit azzal hálálnak meg, hogy a kiválasztási folyamatban pozitívumként értékelik a jelölt sportolói múltját. A sport víziót, álmokat, bátorságot, vakmerőséget és stratégiai gondolkodásmódot ad.

A játékelmélet azt sugallja, hogy a harcművészetek jelentősen javítják a társadalmi interakciókat. A harcossá válás arról szól, hogy megtanulunk szembenézni a kudarccal. A harcoktató élete a tér ellenőrzéséről és a (többnyire) pozitív hatásra való törekvésről szól.

fejtette ki Dr. Vaszkun Balázs, a Galloman Fordító és Tolmácsiroda ügyvezető igazgatója, az ESSCA volt diákja.

2024 nemcsak olimpiai év. Budapest ad otthont a FIDE sakkolimpiának is, amely egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy átgondoljuk, milyen módon alakíthatja a sport és azon belül a sakk az üzleti sikereket. A sakk fejleszti a stratégiai gondolkodást, a mintafelismerést, az alkalmazkodóképességet és a nyomás alatti döntéshozatalt. A Morgan Stanley számos amatőr- és versenysakkozója elismeri a sakk erejét az ellenállóképesség, a kreativitás és az innováció kialakításában. Ez segít abban, hogy kitűnjünk a mai összetett üzleti környezetben.

hangsúlyozta Dr. Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley Hungary ügyvezető igazgatója, továbbá a FIDE Candidate Master sakkozója.

A vezetők és a munkatársak szakmai jólléte hozzájárul egy szervezet sikeres működéséhez, ebben pedig kulcsszerepe van a sportnak. A testedzés a karrier kezdetétől a végéig kitartást, célra fókuszáltságot fejleszt a művelőjében.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Ipar

Több vármegye áramellátását irányító szoftver újul meg

vármegye

Az E.ON Hungária Csoport áramhálózatának üzemirányító szoftverére kiírt megbízást a Siemens Zrt. nyerte el.

Az E.ON Hungária vállalatcsoport felelős a teljes Dunántúl, valamint Budapest és Pest vármegye nagy részében a villamosenergia-hálózat üzemeltetéséért, azaz több mint 5 millió lakos villamosenergia-ellátásáért. A hálózat működését komplex üzemirányítási szoftveren (SCADA-rendszer) keresztül ellenőrzik, illetve irányítják.

Az e megoldás korszerűsítésére kiírt, nyílt európai uniós közbeszerzésen, három éves folyamatot követően a Siemens Zrt. nyerte el az új SCADA-rendszer és a futtatásához szükséges hardveres infrastruktúra leszállítására, valamint egy 7 éves karbantartási szerződésre szóló megbízást.

A közel 2 évre tervezett, 2026 végéig tartó fejlesztési, telepítési és tesztelési folyamat során kiemelt szerepet kap, hogy a kritikus infrastruktúrának számító közcélú áramhálózat védelme megfeleljen a korszerű kiberbiztonsági megfontolásoknak, valamint az ehhez kapcsolódó európai uniós NIS2 irányelvnek.

Újdonság, hogy a szoftver a nagy-és középfeszültségű hálózat mellett a kisfeszültségű hálózatot is monitorozza majd, így képes lesz kezelni az áramhálózatok jelenlegi egyik legnagyobb kihívásának számító olyan új típusú fogyasztó-termelők (prosumerek) megjelenését is, mint a háztartási méretű kiserőművek (HMKE-k). Ellenőrizni tudja majd az áramszolgáltató, hogy az egy-egy végpontnak számító háztartások éppen termelnek – például a tetőre szerelt napelemek segítségével -, vagy fogyasztanak a hálózatról, valamint késés nélkül, valós idejű adatokat látnak majd a teljes rendszerről.

Az E.ON Hungária Csoport és a Siemens Zrt. ezen együttműködése nem egyedülálló. Az észak-dunántúli elektromos hálózatot megújító Danube InGrid projekt keretében például többek között 13 település villamos alállomását szerelik fel Siemens középfeszültségű elosztóberendezésekkel, a növekvő energiaigények kielégítése és a hálózat okosabbá tétele érdekében.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Ipar

A Continental budapesti gyára „Megbízható Munkaadó” díjat kapott

continental

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idén többek között a Continental budapesti telephelyét, a Continental Automotive Hungary Kft.-t díjazta a „Megbízható Munkaadó” címmel – melyet 2022-ben a teljes magyarországi Continental csoport nyert el.

A rangos díjat az újonnan bevezetett szabályok értelmében a győztes az eddigi kettő helyett, immáron három évig tudhatja magáénak. Az elismeréssel azon cégeket tüntetik ki, amelyek példaértékű módon gondoskodnak dolgozóik munka-, valamint életkörülményeiről.

„Rendkívül büszkék vagyunk, hogy a magyarországi Continental csoport 2022-es sikere után budapesti gyárunk is elnyerhette ezt a nívós díjat. Hisszük, hogy innovatív, csúcstechnológiákat alkalmazó gyárunk kiváló karrier és fejlődési lehetőségeket kínál dolgozóink részére. A munkavállalók mindennapi jólétének támogatása mellett cégünk kiemelt fókuszt helyez a jövő generációjára is, mivel a további sikerek elérése érdekében elengedhetetlen az ő felkészítésük és támogatásuk”

– mondta Tomkó Szabolcs, a Continental budapesti gyárának HR vezetője.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2017 óta díjazza rangos elismerésével hazánk megbízható munkaadóit. Kezdeményezésük célja, hogy kiemelje a jó munkahelyi körülmények fontosságát, illetve, hogy vonzóvá tegye a cégeket nemcsak a jelenlegi, de a jövőbeli munkatársak részére egyaránt. A pályázóknak egy részletes kritériumrendszer alapján kell ismertetniük gyakorlati megoldásaikat, vállalati irányelveiket – úgy, mint a javadalmazás, szociális-jóléti juttatások, egészségmegőrzés, munkakörülmények, illetve fejlődési-, képzési és karrierlehetőségek – melyeket egy szakmai zsűri bírál el.

A budapesti gyár számára rendkívül fontos munkavállalóinak jóléte. Ennek támogatására olyan kiegészítő szociális-jóléti juttatásokat kínál, mint például a vállalati egészségbiztosítási csomag, kedvezményes sportbérlet, sportesemények részvételi díjának támogatása, valamint ingyenes pszichológiai és coach szolgáltatás.

A Continental budapesti ipar 4.0 mintagyára világszinten az egyik legnagyobb és leginnovatívabb a Continental AG berkein belül. Tevékenysége lefedi a globális autóipar aktuálisan legfontosabb három megatrendjét: az elektromobilitást, az automatizált vezetést és az internetre kapcsolódó járműveket. A cég a fővárosban elektromos vezérlőegységeket, meghajtó és mechatronikai rendszereket, kijelzőket és infotainment rendszereket gyárt meghatározó autómárkák számára, a legmodernebb és leginnovatívabb technológiák alkalmazásával.

Ahhoz, hogy mindez meg tudjon valósulni, a vállalat számos oktatási és képzési lehetőséget kínál mind szellemi, mind fizikai munkavállalóinak, már egészen a belépéstől kezdve. Ezek közé tartozik immáron hetedik éve egy tanműhely is, mely a Budapesti Szakképzési Centrumokkal karöltve gyakorlati és elméleti képzést is biztosít. A telephely rendkívül nagy figyelmet szentel a társadalmi felelősségvállalásra, a pályaválasztás előtt álló diákok megszólítására: együttműködik a budapesti Eötvös József Gimnáziummal az additív gyártástechnológia népszerűsítésében. A Tanítsunk Magyarországért Program keretein belül pedig hátrányos helyzetű általános iskolás tanulók nyerhetnek betekintést a gyár működésébe, ismerkedhetnek meg a szakmákkal és munkakörökkel, ezzel is motiválva őket a továbbtanulásra.

Az idei díjazottakról, valamint a díjátadóról további információ a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara weboldalán érhető el.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Friss