Mozgásban

Megéri elektromos autót vásárolni?

elektromos autó biztosítás

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos autók. A cikkben sorra vesszük a témával kapcsolatos kételyeket és kérdéseket.

Autóvásárlást követően biztosítást is kell kötni, ehhez jó választás lehet a Genertel Biztosító kötelező biztosítása is.

Az autóra szánt összeg

Az elektromos autók ára jóval magasabb, mint más típusú személygépjárműveké. Az újonnan vásárolt legolcsóbb változat is 7-8 millió forintba kerülhet. Ráadásul használtan sem nagyon lehet 3 millió forint alatt működő darabot találni.

Számos tényezőtől függ az autó ára. Az olcsóbb változatok általában kisebb teljesítménnyel rendelkeznek, és két töltés között rövidebb távot lehet velük megtenni. Szóval az olcsóbb modellek inkább átlagos használatra lettek tervezve városi környezethez.

Amennyiben hosszabb távokra kell elektromos autó, akkor mindenképpen magasabb összeget érdemes a vásárlásra szánni. Az elektromos autót vásárlók között gyakran felmerül az a kérdés, hogy vajon mekkora élettartama lesz az újonnan vásárolt autónak. Néhány fontos dolgot betartva meghosszabbítható az akkumulátor élettartama.

Az akkumulátor töltése

Érdemes kerülni a gyorstöltést, mivel idővel ront az akkumulátor teljesítményén. Továbbá nem szabad 100%-ra tölteni az akkumulátort, ugyanis a leggyorsabban azok mennek tönkre, amelyeket állandóan 100%-osra töltenek.

Növelhető az élettartam, ha 10-85% közötti töltési szinten működik az akkumulátor. Még jobb, ha mindig 20% körül kezdődik a töltés és 80% körül fejeződik be.

A gyártók többsége ma már 8-10 év garanciát vállal az egyes modellekre. Ráadásul ha tönkre is megy az autó akkumulátora, akkor a márkaszervizekben kicserélhetőek, tehát nem kell az autótól emiatt megválni.

Töltési lehetőségek

Egyértelműen az otthoni töltés a legolcsóbb és a legkényelmesebb megoldás. A nyilvános töltőhelyek mára már fizetőssé váltak, és az árak nem egységesek. Akár több száz forintos eltérés is lehet két hely között. Ráadásul az otthoni töltéssel még többet lehet spórolni, ha a töltés napelemről történik. A napelemrendszer telepítésével az autó töltését akár nulla forintra is ki lehet hozni.

Az elektromos autó vásárlásának további előnyei is vannak. Ide sorolható például az, hogy számos városban ingyenesen lehet a zöld rendszámos gépjárművekkel parkolni. Továbbá a jóval kisebb a fenntartási költség, mint a hagyományos autók esetében.

Mindemellett pedig elektromos autó vásárlása esetén nem kell gépjárműadót, regisztrációs adót és átírási illetéket fizetni. Az említettek mellett további előny az elektromos autók esetében, hogy kisebb károsanyag-kibocsátással közlekednek, mint a dízel vagy benzines autók.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Mozgásban

Mi köze van Habsburg Ferdinándnak az ebesi focicsapathoz?

A Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. 5 millió forinttal támogatja az ebesi Futball Szakosztályt, tovább erősítve elköteleződését a helyi közösségek iránt.

A belga-magyar tulajdonosi hátterű vállalat Ebesen közel 55 000 m²-es logisztikai csarnokot épít a debreceni repülőtér és az épülő BMW-gyár közelében, miközben aktívan részt vesz a település közösségi és sportéletének fejlesztésében. A WLP nemzetközi szinten is komoly szerepet vállal a jótékonyságban, különös figyelmet fordítva a sportok támogatására.

A „Száguldj gyorsan, cselekedj még gyorsabban!” társadalmi célú kezdeményezést Habsburg Ferdinánd osztrák autóversenyző, a híres Habsburg család tagja indította el, amikor a Weerts Racing Team versenyzője volt.

Közösségtámogatás globális szinten

A Weerts Logistics Park (WLP) elkötelezett a fenntartható növekedés iránt, melynek keretében célja, hogy munkahelyeket teremtsen, és támogassa a gazdasági fejlődést azon régiókban, ahol jelen van beruházásaival és fejlesztéseivel. A társadalmi felelősségvállalás és a jótékonykodás mindig is meghatározó szerepet töltött be a cégcsoport működésében, különös tekintettel a Green Future Projekt támogatására, amely a motorsportok fenntarthatóságát segítő kezdeményezéseket helyezi előtérbe.

A WLP számára kiemelt fontosságú, hogy minden tevékenységét – beleértve az autósportot és a logisztikai projektjeit is – karbonsemlegessé tegye. Földterületeket vásárol és véd az Amazonas esőerdőben, hogy megóvja azokat az erdőirtástól. Szintetikus üzemanyagokkal is kísérletezik, ezzel mérsékelve a szénlábnyomát.

Ingatlanfejlesztési részlegének célja, hogy minden logisztikai létesítménye tetejét napelemekkel fedje be. A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező cég Magyarországon is minden új épületet úgy tervez, hogy a tetőszerkezet alkalmas legyen napelemek fogadására arra az esetre, ha a jogi környezet a jövőben kedvezőbben alakul.

WLP a társadalmi felelősségvállalás és a fiatal generációk támogatásának elkötelezett élharcosa

„Belgiumban a WLP már több mint 3000 számítógépet adományozott rászoruló gyermekeknek, és célja, hogy a tartósan beteg fiatalok számára is hozzáférhetővé tegye ezeket az eszközöket. E társadalmi elkötelezettség szellemisége összhangban áll a „Száguldj gyorsan, cselekedj még gyorsabban!” kezdeményezéssel, amelyet Habsburg Ferdinánd osztrák autóversenyző, a Habsburg család tagja indított el, amikor a Weerts Racing Team versenyzője volt. A program szellemében a WLP Magyarországon is aktívan támogatja a helyi közösségeket, többek között az ebesi labdarúgás patronálásával.”

emelte ki Mika Arnold, a WLP Real Estate Managere

Ebes és a WLP együttműködése új távlatokat nyit a helyi sportélet számára

Ebes és a WLP partnersége jelentős lehetőségeket teremt a helyi sportélet fejlesztésére. A nemzetközi vállalat támogatása nemcsak a közösség összetartását erősíti, hanem hozzájárul a sport színvonalának növekedéséhez is. Az együttműködés friss energiákat hoz a helyi fiatalok számára, ösztönözve őket a sportban való aktív részvételre.

Fókuszban a helyi sportélet fejlesztése

A WLP támogatásának köszönhetően az ebesi labdarúgás új szintre emelkedik, lendületet adva a helyi sportélet fejlődésének.

„A Weerts Logistics Park (WLP) által nyújtott 5 millió forintos hozzájárulás meghatározó jelentőségű a helyi futball számára, hiszen lehetővé teszi az edzésfeltételek modernizálását, a Bozsik programban részt vevő fiatal tehetségek versenyeztetését, valamint az utánpótlás csapatok bajnokságokban való részvételét. A Bozsik program szoros kapcsolatban áll a Puskás Akadémiával, amely kiemelt partnerként támogatja a fiatal sportolók fejlődését és versenyeztetését, ezzel erősítve az utánpótlás nevelését. A WLP támogatása erősíti a közösségi összefogást, miközben növeli mind a felnőtt, mind az ifjúsági csapat versenyképességét a Megyei II. osztály északi csoportjában.”

hangsúlyozta Kovács József, az ebesi Sportbarátok Egyesületének vezetője.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Mozgásban

Közösen telepít e-kamion töltőállomásokat a Siemens és az OMV

Az e-buszok és e-haszongépjárművek száma évek óta dinamikusan nő, a személyautó-állomány mellett a fuvarozásban, illetve az áruszállításban is egyre inkább teret nyer az elektrifikáció.

A busz- és logisztikai flották üzemeltetői ezért egyre inkább keresik megfelelő töltési megoldásokat. A Siemens és az OMV erre az igényre választ adva írt most alá egy szándéknyilatkozatot az elektromos nehézgépjárműveket is kiszolgálni képes, nagy teljesítményű e-töltőállomások és e-depók kialakítására Ausztriában, Magyarországon, Szlovákiában és Romániában.

A két vállalat teljeskörű, intelligens töltési megoldásokat biztosít majd a flottaüzemeltetők számára. A töltőberendezések installálása mellett, az infrastruktúra tervezésétől kezdve, a villamos hálózat optimalizálásán át, a zökkenőmentes depómenedzsmentet és naprakész elemzéseket biztosító szoftveres szolgáltatásokig az e-mobilitásra való átállás teljes folyamatában támogatják ügyfeleiket.

A partnerség mérföldkövet jelent az európai autóbusz- és tehergépjármű-forgalom környezetbarátabbá tételében, melyet egy sikeres pilot együttműködés is megelőzött. 2024 tavaszán elsőként az OMV felső-ausztriai töltőállomásán állt üzembe a Siemens e-kamionok töltősére is alkalmas ultraerős, nyilvános gyorstöltője, a SICHARGE-D. Ezt, a nehéz tehergépjárművek igényeire szabott, folyadékhűtéses töltőkábelekkel felszerelt, akár 40 Celsius fokos hőségben is stabil 400 kW teljesítményt biztosító készüléket a töltést egyszerűsítő AutoCharge funkcióval is felszerelték: a töltőkábel csatlakoztatásakor azonnal elindul a töltési folyamat, a beállított tarifa szerint, a fizetés pedig automatikusan történik.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább

Mozgásban

Mazda Skyactiv technológia: a hatékonyság új szintje

Mazda Skyactiv technológia
Kép forrása: Freepik

A modern autóiparban az innováció elengedhetetlen, és a Mazda élen jár ebben a versenyben. A Mazda Skyactiv technológia az egyik legkiemelkedőbb fejlesztés az elmúlt években, amely ötvözi a gazdaságosságot és a teljesítményt. De mit is takar valójában ez a forradalmi újdonság, és miért olyan különleges?

Mi is az a Mazda Skyactiv technológia?

A Skyactiv technológia a Mazda válasza a jövő autózásának kihívásaira. Ez egy olyan átfogó technológiai rendszer, amely az autók minden főbb elemére kiterjed, a motoroktól kezdve a sebességváltón át egészen az autó karosszériájáig. Célja, hogy az autók könnyebbek, hatékonyabbak és környezetkímélőbbek legyenek anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötni a vezetési élmény terén. Vásárolj itt Skyactiv technológiával működő Mazdát!

A Mazda mérnökei újragondolták a belső égésű motorokat, és az égési folyamat optimalizálásával elérték, hogy a Skyactiv motorok jelentős mértékben csökkentsék az üzemanyag-fogyasztást, miközben növelik a teljesítményt. De nem csupán a motorok kaptak újraértelmezést; a sebességváltók, a futómű és a karosszéria kialakítása is a hatékonyság és a dinamikus vezetési élmény javítását szolgálják.

A Skyactiv motorok előnyei

A Skyactiv motorok egyik legnagyobb előnye a hatékonyság. A Mazda új motorjai képesek 15-30%-kal kevesebb üzemanyagot fogyasztani, miközben a CO2-kibocsátásuk is jelentősen csökken. Az alacsonyabb fogyasztás különösen fontos szempont a mai világban, amikor egyre nagyobb figyelmet kap a környezetvédelem.

Skyactiv-G: benzinmotor újragondolva

A Skyactiv-G motor a benzinmotorok új generációját képviseli. Az égési folyamat optimalizálása és a magas sűrítési arány révén a motor hatékonysága kiemelkedő, így a Mazda modellek gazdaságosabbak és erősebbek lettek. Ez a technológia tökéletes választás azoknak, akik nem szeretnének kompromisszumot kötni a teljesítmény és a környezetbarát autózás között.

Skyactiv-D: a dízel forradalma

A Skyactiv-D dízelmotor ugyancsak jelentős fejlesztéseken esett át. A hagyományos dízelmotorokhoz képest sokkal alacsonyabb sűrítési aránnyal működik, ami csökkenti a károsanyag-kibocsátást és a motor zajszintjét is. Ezzel a megoldással a Mazda egy újabb lépést tett afelé, hogy környezetkímélőbb dízelautókat kínáljon a piacon.

Skyactiv-Drive: a sebességváltás új élménye

A Mazda a sebességváltók terén is forradalmasította a vezetési élményt a hagyományos automata, CVT és duplakuplungos váltók előnyeit ötvözve. Ennek köszönhetően a váltások simábbak és gyorsabbak, ami még élvezetesebb vezetést biztosít.

Könnyű és erős karosszéria

A mérnökök a súlycsökkentésre és a merevség növelésére helyezték a hangsúlyt. Az új anyagok használatával és a fejlett gyártástechnológiával a Mazda olyan autókat tervezett, amelyek egyszerre könnyűek, de erősek is, így javítva a teljesítményt és az üzemanyag-hatékonyságot.

A Mazda Skyactiv technológia nemcsak egy marketingfogás, hanem valódi előnyöket biztosít azok számára, akik fontosnak tartják az autó teljesítményét, de emellett környezetbarát megoldásokat is keresnek. A márka továbbra is arra törekszik, hogy új szintre emelje a járműfejlesztést, és ezzel új mércét állítson fel az autóiparban.


További friss híreket talál az IoTmagazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Tovább
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Facebook

Hirdetés Hirdetés
Hirdetés Hirdetés

Ajánljuk

Friss